Hur hittar jag min ringstorlek?

När du behöver ta reda på vilken ringstorlek du är finns det flera faktorer som spelar in. Det finns en skillnad mellan höger och vänster hand, om dina händer är kalla eller varma och vid vilken tid på dagen du mäter dig. Därför bör du mäta din ringstorlek flera gånger under dagen såväl som när händerna är varma och när de är kalla.

Bredden på ringen spelar också roll. Ju bredare ringen, desto större bör ringstorleken vara. Vi rekommenderar att du testar flera av metoderna och jämför resultaten så att du undviker att ha mätt felaktigt med någon av metoderna.

CHANTI’s kartläggningsverktyg

CHANTI erbjuder olika kartläggningsverktyg till ett billigt pris som kan användas om och om igen. Din ringstorlek kan ändras precis som skon eller klädstorleken kan. Därför är ett mätverktyg bra att ha, så att du i framtiden alltid enkelt kan mäta din ringstorlek. Chanti säljer stålmätare i två olika ringbredder och en stålringmätare.

Finger mätare

Fingermätaren finns i två versioner. En smal som är 2 mm i ringbredd och täcker ringstorlekarna 48 till 62 och en bredd som är 5,5 mm i ringbredden och täcker ringstorlekarna 50 till 65. Den smala rekommenderas för ringar under 4 mm, bred en för ringar från 5 mm. Kom ihåg att också ta hänsyn till kalla / heta händer, tid på dagen etc.

Kan köpas här:
https://www.chanti.se/p-smycken_rea-pudseklud_fingermaatare

Ringmätare

Ringmätaren mäter ringstorleken på en ring du vet att du kan passa. Den visar fyra olika skalstorlekar. CHANTI-användaren är i rött och går från ringstorlek 41 till ringstorlek 76.

Kan köpas här:
https://www.chanti.se/chanti-ring-i-metal-15003

Metoder för mätning av ringstorlek

Mätning med tjocklek

Bilden visar hur man mäter ringens innerdiameter med en tjocklek. Multiplicera ringens innerdiameter i mm med pi, 3.1415. Till exempel, om innerdiametern mäts till 17 mm, motsvarar detta ringstorlek 53,40 (17 x 3,14159 = 53,40). Längre ner på denna sida hittar du ett diagram över vilka ringstorlekar den inre diametern motsvarar.

Ringmätaren

CHANTIs ringmätare visar mycket exakt ringstorleken på en ring du vet att du kan passa. Var medveten om att ju bredare ringen, desto mer fyller den ringen, precis som på fingret. På mycket breda ringar antar du därför storleken på vilken ringens nedre kant vilar.

En linjal kan också användas

Om du inte har en bromsok eller ringmätare kan du hitta den inre diametern med en linjal eller ett måttband. Mät ringens innerdiameter i mm och gå med 3.1415 och eller använd diagrammet med ringstorlekar längre ner.

Mätning med ringmätare

Stålringmätaren visar olika skalor i ringstorlekar. CHANTI använder den i rött på ringmätaren, som går från 41 till 76.

Bilden visar en ring in från fingerprofilen i storlek 59, på ringmätaren. För breda ringar är det ringens nedre kant, dvs. kanten närmast ringmätarens handtag du behöver, här ser du att den ligger på nummer 59 på ringmätaren.

Mätning med ringmätare

CHANTI: s stålmätare visar exakt vilken ringstorlek du behöver och är den enklaste och mest exakta metoden. De finns i två versioner, en bred och en smal. De smala är 2 mm i ringbredden, de breda är 5,5 mm i ringbredden. De täcker resp. ringstorlekarna 48-62 och 50-65.

Det är mycket viktigt att ta hänsyn till om dina fingrar är kalla eller heta och att mäta upp flera gånger under dagen. Om du till exempel mäter när dina händer är kalla kan du riskera att ringen blir för liten, eller tvärtom. Och då måste du naturligtvis mäta det finger som ringen ska sitta på.

Ringstorlekstabell

Innerdiameter Storlek Andra storlekar
14,65 mm 46  
14,96 mm 47  
15,28 mm 48  
15,60 mm 49 XXS
15,92 mm 50  
16,23 mm 51 XS
16,55 mm 52  
16,87 mm 53 S
17,19 mm 54  
17,51 mm 55 M
17,82 mm 56  
18,14 mm 57 L
18,46 mm 58  
18,78 mm 59 XL
19,10 mm 60  
19,42 mm 61  
19,71 mm 62  
20,05 mm 63  
20,37 mm 64  
20,69 mm 65  
21,01 mm 66  
21,33 mm 67  
21,65 mm 68  

Hur länge ska halsbandet vara?

Det är väldigt individuellt hur länge du vill att ett halsband ska vara, eller snarare hur du vill att halsbandet ska sitta runt halsen och hur långt ner i bröstet det ska hänga. Du kan ta en snöre, en bit garn eller liknande och placera den ungefär där du vill att halsbandet ska vara och mäta det.

Om du ska köpa ett halsband i gåva och inte är helt säker på vad mottagaren vill, är översikten på bilden här en bra guide. Barn, eller om det ska sitta nära halsen, brukar använda 36-38 cm. För vuxna kvinnor är den vanligaste 42 eller 45 cm. Om du gillar att halsbandet hänger lite längre ner väljer du 50 eller 55 cm eller mer. Var dock medveten om att långa, tunna halsband är mer ömtåliga och därför mer benägna att gå sönder, så om du vill använda den med ett stort eller tungt hänge bör halsbandet också vara starkare.

Här hittar du CHANTIs urval av halsband

Frågor om ringstorlekar

Hur hittar du din ringstorlek?

Om du är hemma och behöver veta din ringstorlek kan du enkelt lista ut det med hjälp av en bit tråd. Du måste tvinna tråden runt fingret två gånger och dra åt den lite så att den passar på fingret. När tråden sitter på plats kan du ta en kulspetspenna eller liknande. och markera var tråden korsar. När sytråden viks ut igen kan du mäta avståndet mellan de två märkena. 55 mm. motsvarar en storlek 55 etc. På CHANTI kan vi göra hela processen enklare, genom att använda vårt enkätpaket som du hittar här.

Hur mäter man ringstorlek hemma?

Det kan verka ganska förvirrande att behöva hitta sin ringstorlek när man är hemma. Men det är faktiskt inte så krångligt som man skulle kunna gå och rakt av . Med en tunn tråd, en kulspetspenna och en linjal hittar du din ringstorlek på några minuter. Tråden ska vridas runt fingret två gånger. Där tråden korsar kan du sätta ett märke med din kulspetspenna. När tråden är utfälld kan du mäta avståndet mellan de två märkena. Antalet mm. som avståndet är, motsvarar din ringstorlek.

Kan du mäta din ringstorlek själv?

Det är ganska enkelt att ta reda på dess ringstorlek genom att mäta dig med saker vi har hemma. Du kan mäta den inre omkretsen av en av dina ringar med ett måttband och annars kan du mäta fingret med en tunn bit tråd. Tråden ska vridas runt fingret två gånger och det ska markeras där tråden överlappar. Avståndet du sedan mäter mellan de två markeringarna är den ringstorlek du behöver.

Hur använder man en ringmätare?

Har du en eller flera ringar som du inte vet storleken på kan du enkelt ta reda på storleken med en ringmätare. Ringen ska placeras på mätaren och släppas så långt ner som möjligt. Det finns siffror längs ringmätarna, och där ringarna stannar kan du hitta storleken på ringen. Hos CHANTI kan du för en liten peng få ett ringmätarepaket som innehåller både ringmätare och fingermätare. Paketet hittar du här.

Hur hittar jag min pojkväns ringstorlek?

Om du behöver hitta en annan ringstorlek än dig själv finns det flera sätt att hitta den. Du kan eventuellt "låna" en ring till juveleraren, och få storleken mätt där. Det går även bra att köpa ringmätare. Här på CHANTI har vi en till ett rimligt pris, som du hittar här. Sedan är det bara att ta tag i en av personens ringar och mäta med ringmätaren. Om ovanstående inte är ett alternativ kan du få ett ungefärligt mål genom att ta en av hans/hennes ringar på ditt eget finger och sedan markera var den sitter. Detta kräver att personens fingrar är mindre än dina egna. Sen när du står i juveleraren kan du hitta storleken genom att prova ringarna på ditt eget finger.

När är min ring för stor eller för liten?

Det är viktigt att du hittar rätt storlek när du väljer ring. Om ringen är för stor kan den lätt ramla av och är den för liten kan den sitta för hårt och vara obekväm. En ring ska sitta tätt runt fingret men så att den ändå lätt kan lossna utan större problem. Din ringstorlek varierar beroende på vilket finger du vill bära ringen på. Om din ring plötsligt känns för tight kan det bero på att våra fingrar ofta svullnar upp om vi känner oss heta. En ring kan också kännas lite för stor om du har kalla händer. Svängande vikt kan också vara avgörande för om din ring känns större eller mindre.

Vilken storlek ring ska jag använda?

Din ringstorlek varierar från finger till finger, så du behöver ha en ny ringstorlek beroende på vilket finger du vill ha din ring på. Den enklaste lösningen är att gå till en juvelerare eller juvelerare och låta dem mäta ditt finger. Sedan kan du även prova flera storlekar så att du kan hitta din perfekta matchning. Om detta inte är möjligt kan du mäta fingret hemma genom att tvinna en bit tråd runt fingret två gånger och markera med en kulspetspenna var tråden överlappar varandra. Om du mäter avståndet mellan de två markeringarna kan du hitta din ringstorlek. Tråden får inte vara för lös eller för stram.

Vad är en ring i normal storlek?

Som sådan finns det inget som heter en normal ringstorlek. De flesta kvinnor använder dock en eller flera storlekar mellan 50 och 62. För män är de vanligaste storlekarna mellan 60 och 72.

Hur stor ska min ring vara?

Din ring ska vara så nära ditt finger att det inte går att falla av när du rör på handen eller fingrarna. Den ska lätt kunna ta sig över knogen utan att det är krångligt eller känns obekvämt.

Kan man göra en ring större eller mindre?

Du kan enkelt göra dina ringar större eller mindre. Om din ring är för stor kan en juvelerare ta bort en del av ringen och löda ihop den igen. Om det behöver vara större kan en juvelerare lägga mer guld i omkretsen. Om det görs på ett riktigt ställe kommer man inte att kunna se alls att något har gjorts med ringen.

Hur ska en ring sitta?

När du ska hitta rätt ringstorlek är det en bra idé att prova flera storlekar innan du väljer. Den perfekta ringen ska sitta så tätt runt fingret att du kan röra handen utan att ringen faller av. Den måste dock också sitta tillräckligt löst på fingret, så att den utan svårighet går att få över knogen på handen. Ringstorlekar kan vara bra, men det bästa rådet är att prova flera storlekar. Dina händer kan påverkas av värme och kyla, så kom ihåg att hålla utkik innan du bestämmer dig.

Hur hittar man storleken på en fingerring?

Om du saknar storleken på din ring kan du enkelt hitta storleken på din ring genom att använda en ringmätare. Om du inte har en ringmätare kan du hitta storleken genom att använda ett måttband och mäta insidans omkrets. Antalet mm. som du mäter på måttbandet motsvarar storleken på ringen.