Ädelstenen Peridot

Ädelstenen Peridot

Den olivgröna ädelstenen Peridot kommer från mineralet olivin , som är det latinska ordet för oliv. Stenen är en av få som bara finns i en enda färg, nämligen grön. Färgen kan dock mycket väl variera till mer gula nyanser. Det är mängden järn i stenen som avgör dess färg. Ju mer järn det är i, desto mörkare är stenen. Om järnhalten är låg framstår stenen som ljusare och i viss mån även gul.

Historia och myter

Tillbaka på medeltiden trodde man att Peridot kunde ge helande krafter så man undgick sjukdom. Peridot jämförs ofta med solen då den har hög lyster och strålar precis som solen.

Många använder speciellt Peridot för att hjälpa till att läka hjärtat och göra ett krossat hjärta helt igen.

Plats

Peridot kan hittas för smycken på många platser runt om i världen. Bland annat finns det några i Sydamerika och Australien men faktiskt även flera platser i Europa.

Man kan hitta Peridot med högsta kvalitet i Pakistan och de heter Kashmir Peridot.

Pris och betyg

De Peridot som grävs upp har ofta en medel till bra kvalitet, vilket gör att oftast bara de mycket små stenarna används till smycken. doubledouble

Smycken med Peridot

Den olivgröna stenen kan ta våra smycken till en ny nivå. Om du vill ha lite färg i smycket men ändå vill ha någon form av mildhet så kan ett smycke med en Peridot vara ett bra alternativ.

Stenen är relativt mjuk, och har en hårdhet på strax under 7. Därför är det viktigt att ta väl hand om särskilt stenen i smycket så att den undviker slag och stötar. Detta kan orsaka repor i stenen. Du hittar alla våra smycken med ädelstenen Peridot här.

Oftast ställda frågor om ädelstenen

Vad är en Peridotsten?

Denna sten har en fin olivgrön färg, där den gröna nyansen kan variera beroende på hur mycket järn som är i stenen. Det är en relativt mjuk sten, som oftast finns i lava – dock kan den även finnas i bland annat meteoriter. Peridoten är en mycket mjuk sten och den är snabb att bli repad. Därför passar den bäst till halsband och örhängen, för att hålla kvaliteten.

Vad symboliserar en peridot?

På romartiden förknippades ofta peridoten med solen, eftersom det är en otroligt glänsande sten och kallades "kvällens smaragd". Det kunde ge helande krafter, och genom att bära eller använda stenen kunde man undvika att drabbas av allvarliga sjukdomar.

Kolla våra senaste inlägg!