Ädelstenen Topaz

Ädelstenen Topaz

Silver Topaz är en helt färglös sten som inte fått någon form av behandling. För att sätta färg på Topas-stenarna är de antingen värmebehandlade eller bestrålade. Då kan färgerna ändras till bland annat blått, guld och rosa.

Den mest populära färgen på Topas är blå. Här präglar bland annat färgerna ”London blue” och ”Swiss blue” marknaden.

Historia och myter

Tidigare var det bara de gyllene topaserna som var mest populära. Det var särskilt egyptierna som kände igen färgerna, eftersom man trodde att den fick sin varma och gyllene färg från solguden Ra . Sedan dess har romarna njutit av Topas, som de tror var kopplat till Jupiter.

Plats

Topazstenar finns på många platser i världen. Både olika platser i Europa, Afrika, Ryssland och många andra platser.

Värdering och pris

Topaz är en av de hårdaste ädelstenarna genom att den har en hårdhet på 8 av 10 på Mohs- skalan. Även om hårdheten på Topasstenen är hög kan den lätt brytas i bitar och de måste därför tas om hand om du bär dem i ett smycke.

Smycken med Topas

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med Topas. Den fina blå färgen ger en speciell och unik touch till smyckena. Topaz har en bra hållbarhet om du behandlar dina smycken rätt. Ingen ädelsten tål slag och stötar.

Topaz är födelsestenen för november månad, därför kommer denna sten att vara idealisk för dig som är född i november.

 doubledouble

Vanliga frågor om Topas

Vad är en Topaz?

En Topas är en ädelsten som verkligen tog fart under medeltiden när den ansågs ha speciella krafter. De flesta Topas-stenar är färglösa, men de kan ha nyanser av olika färger, och speciellt de blå nyanserna är populära.

Är Topaz en ädelsten?

Ädelstenen Topas har en hårdhet på 8, men den kan lätt spricka och gå sönder om den utsätts för hårda slag eller liknande.

En Topas finns i många olika storlekar. De är oftast väldigt små när de används till smycken, men stenen kan faktiskt vara stor och väga flera kilo.

Vad betyder Topas?

En Topas-sten är en helande och energigivande sten som ökar vår medvetenhet om livets gärningar. Den söker sig till de platser i kroppen som behöver helas och stenen Topaz är en del av de tolv pansarstenarna som är helgade till Paradisets portar, där de tolv änglarna vaktar.

Vilken färg har en Topaz?

I ren form är en Topas vit, alltså det som kan anses vara genomskinligt, men olika mineraler kan ge stenen andra nyanser. Det är framför allt den blå nyansen som är populär, men den rosa är också mycket eftertraktad. Det är dock mycket sällsynt och svårt att få tag på.

Kolla våra senaste inlägg!