Allt om bröllopsdagarna: presentidéer och goda råd

Allt om bröllopsdagarna: presentidéer och goda råd

 1 år: Pappersbröllop 

När äktenskapet fyller 1 år ska pappersbröllopet firas. Dagen har fått sitt namn från betydelsen av det tomma papperet. Tidningen representerar att parets berättelse nu börjar på det tomma pappret, och att hela deras liv ligger i beredskap. Presentidéer till denna bröllopsdag kan vara handskrivna presentkort på ett smycke från CHANTI – givetvis skrivna på papper. 

 2 år: Bomullsbröllop 

Bomullsbröllopet firas på tvåårsdagen av ditt bröllop. Även om paret inte har många år på nacken ska man aldrig dra ner på att fira kärleken. Många par väljer att köpa presenter gjorda av bomull, som sängkläder eller underkläder. 

 3 år: Skinnbröllop 

På treårsdagen av äktenskapet firas ett läderbröllop. På de flesta bröllopsdagar väljer man att köpa något som representerar ordet. I det här fallet läder. Det kan också vara en bra ursäkt att byta ut sin älsklings slitna handväska, eller köpa en ny soffa till hemmet, i skinn förstås. 

 4 år: Blomsterbröllop 

Bröllopsdagen hyllar kärleken, och vilket bättre sätt att fira dagen än i blommornas tecken. Majoriteten av alla människor älskar att få en bukett blommor, men det är så olyckligt när blommorna vissnar och dör. Ett sätt som firandet kan förevigas är genom att köpa blommor i form av smycken. På CHANTI har vi ett hav av olika smycken med blommor som motiv. Allt från våra populära daisy-smycken, till diskreta diamantörhängen i blommig form. Vårt stora utbud av blomformade smycken hittar du här . 

marguerite smycken i svart

5 år: Träbröllop 

För många symboliserar ett träd deras kärlek, som ett träd på samma sätt som kärleken växer. Vilken gupp som helst på vägen. Det firas på femårsdagen av bröllopet, då man har det så kallade träbröllopet. Om varken du eller din make har gröna fingrar, och därmed inte vill plantera ett träd, kan man gå en alternativ väg med ett vackert smycke. Det finns inget som representerar kärlek bättre än livets träd som kan symbolisera ett livslångt äktenskap. Silver- och guldsmycken med livets träd hittar du här. 

6 år: Sockerbröllop 

På sjätte årets bröllopsdag firas sockerbröllopet. Denna dag firas i sötsugets tecken, med allt sockerhjärtat önskar. En bröllopspresent till din partner kan vara en ask utsökt choklad, eller andra sötsaker som han eller hon gillar. 

7 år: Ullbröllop 

Man tror att man efter 7 år drabbas av en kris i äktenskapet. Ytterligare en anledning till att det är viktigt att komma ihåg att behaga varandra. Det kan dock vara begränsat hur kreativ man kan vara med ullbröllopet. På samma sätt som med bomullsbröllopet kan man köpa något läckert i materialet. Som några fina kläder. 

8 år: Bronsbröllop 

På åttaårsdagen av bröllopet firas bronsbröllopet, vilket innebär att den så kallade sjuårskrisen är över. Här väljer många att skämma bort sin partner med ett personligt föremål av brons. Det kan dock vara svårt att hitta, då brons inte används särskilt mycket längre. Bronsbröllopet kan därför också vara ett bra tillfälle att överraska din älskling med en utsökt måltid, ett smycke eller liknande. 

panzer smycken

9 år: Pilbröllop 

För att fira det nionde äktenskapets år kan du och din partner njuta av dagen i trädgården, eller en närliggande park med en korg fylld med allt ert hjärta önskar. Om korgen är gjord av flätad pil passar den perfekt till dagens anda. Skulle din älskling bli bortskämd ytterligare kan du överraska honom eller henne med ett smycke. Se vårt stora utbud här. 

10 år: Plåtbröllop 

Det första decenniet som gifta människor firas på plåtbröllopet. Denna bröllopsdag är fylld med fantastiska presentidéer till din älskling. Du kan till exempel beställa ett älskvärt foto i en kraftig ram av plåt så att bröllopsdagen förevigas med detta foto som minnessak. 

11 år: Stålbröllop 

Efter 11 år har äktenskapet nått stålbröllopet. Det firas att de i 11 år har stålsatts tillsammans med sin bättre hälft. Här finns ett hav av fantastiska presentalternativ. Till exempel en present som båda parter kan ha nytta av, som en ny kniv till er gemensamma samling av köksredskap. 

12 år: Sidenbröllop 

12 år som makar ska firas med lika stor stil som de andra bröllopsdagarna. Här kan du fira sidenbröllop. Det är inte svårt att hitta presenter av siden - möjligheterna är oändliga. Det uppenbara skulle vara om din älskling är en kvinna, att köpa antingen underkläder eller siden nattkläder. Om det är mannen som ska bli överraskad och bortskämd är en ny skjorta eller en ny slips av siden en perfekt idé som present. 

namn smycken

12½ år: Kopparbröllop 

Halvvägs till silverbröllopet markeras vid kopparbröllopet. Denna firande dag ses som informell, där många saker görs halvvägs. Det finns till exempel tradition att göra en halv hederssport vid parets ytterdörr. Presentidéer för denna dag kan vara vad som helst gjord av koppar. Eftersom dagen anses vara informell kan du välja att göra den formell och speciell genom att överraska din partner med ett personligt smycke som markerar denna dag, din dag. Eftersom hjärtat är en symbol för kärlek kan du hitta ett smycke med hjärtmotiv, som ska symbolisera kärleken mellan er, och som firar denna högtidsdag. Du kan se vårt stora urval av smycken med hjärtmotiv här . 

13 år: Spetsbröllop 

Alla bröllop ska firas, och det ska också trettonårsdagen förstås. Det är här spetsbröllop firas. Spets är ett mer sällan skådat handarbete idag och det kan därför vara svårt att hitta en present till firandet av de 13 åren tillsammans. Men misströsta inte, det finns fortfarande en del som utför hantverket, som kommer att kunna ge möjlighet att köpa en grytlapp eller liknande. 

14 år: Elfenbensbröllop 

Elfenbensbröllop är det fjortonde året av den bästa dagen i ditt liv, nämligen ditt bröllop. Till elfenbensbröllopet måste man vara kreativ med sin gåva då det inte går att handla med elfenben lagligt. Det finns dock många alternativ. Det närmaste vi kan komma något som lutar sig mot namnet är till exempel ett vackert guldsmycke med en elfenbenspärla. Smyckena blir en symbol för dagen. Du kan se vårt utbud av elfenbenspärlsmycken här . 

15 år: Kristallbröllop 

Efter 15 års äktenskap kan kristallbröllopet firas. Den här högtidsdagen är det självklart att glädja din partner med ett kristallsmycke. Ett bud är dessa förgyllda örhängen med de vackraste gröna kristallerna. Grönt är hoppets färg, och dessa örhängen kan därför symbolisera balansen och harmonin i ditt äktenskap. Örhängena finns i flera färger och på vår hemsida kan du se vårt stora utbud av vackra kristallsmycken. De gröna örhängena med mera hittar du här.  

 halsband och ring

16 år: Månbröllop 

Månbröllopet firas efter 15 års äktenskap med sin partner. Månbröllopet är din möjlighet att vara kreativ med ett vackert smycke för ditt livs kärlek. Det finns flera alternativ för smycken som ger den rätta looken för tillfället. En månsten är en ädelsten som kan användas till både vardag och fest. Med ädelstenen har vi allt från ringar, halsband och hängen, köpet beror bara på vad du vågar ge dig ut i. Klicka här och se vårt urval av smycken med månsten. 

17 år: Ametistbröllop 

17-årsdagen av ditt bröllop kallas ametistbröllop. Ingenting skriker kärlek mer än ett vackert smycke. Det kan vara svårt att hitta det perfekta smycket till din man eller fru, men på sjuttonårsdagen blir det självklart att hitta ett smycke med en ametiststen. En ametist är känd för sin vackra lila färg, och det är därför ett bra tillfälle att få lite färg till smyckeskollektionen. Ametistsmyckena kommer att ha en mycket speciell betydelse, och kommer att vara ett evigt minne för just denna bröllopsdag. Se vårt kvalitetsutbud av ametistsmycken här . 

18 år: Margueritebröllop 

Tusenskönan är en elegant blomma för ett smycke. Efter 18 år har prästkragebröllopet nåtts och inget är mer självklart än ett smycke i ena handen och en prästkragebukett i den andra. Blommor och smycken ger stor glädje för de flesta. Marguerite smycken har varit ett populärt och eftertraktat smycke i många år, och de finns därför i många nyanser. Marguerite smycken finns med en vit eller svart blomma, i silver och guld, och finns även i set. Kan det bli mycket lättare? Hitta vårt enorma utbud av prästkragssmycken i olika prisklasser här . 

19 år: Granatbröllop 

Denna bröllopsdag är den självklara ursäkten för att ge ett vackert smycke till din älskling, eftersom granater kan vara utsökt vackra. Granatens betydelse är relaterad till din grundläggande livsenergi. Granaten är en kärlekskristall som stärker relationen, och den är därför självklar än i dag. Hos CHANTI har vi granat smycken i många prisklasser och stilar och det finns därför något för alla. Vi har utsett våra favoriter, som ses nedan. Du kan utforska urvalet av granat smycken här.  

hjärthänge

20 år: Porslinsbröllop 

Det är bara fantasin som sätter gränser för presenten i år – och plånboken förstås. Efter 20 år firar man porslinsbröllop. Porslin är liksom äktenskapet något bräckligt som måste tas om hand. Det finns som sagt många alternativ för porslinspresenter. För en kvinna blir det självklart att hitta en vacker porslinsvas eller ny till samlingen av ramar. För mannen är det dock lite svårare, men inte alls omöjligt. En idé till en present kan vara ett rakset i porslin, vilket är en både omtänksam och användbar present. 

21 år: Turkos bröllop 

Har du varit gift i 21 år och är du på väg att hitta en present till din fru? På bröllopsdagen efter 21 år firas turkosa bröllop. Det kan genast låta som en svår uppgift, att hitta en turkos present. Så är dock långt ifrån fallet. Turkos är inte bara namnet på färgen, utan också namnet på en vacker ädelsten. En ädelsten som används i smycken. Det är därför det perfekta tillfället att ge en frisk fläkt till din älskades smyckeskollektion, vilket kommer att bidra positivt till vilken outfit som helst. Hos CHANTI har vi olika smycken med turkosa ädelstenar, se vårt utbud här . 

22 år: Alliansbröllop 

Den tjugoandra bröllopsdagen kallas för 'alliansbröllopet'. Det finns något som heter en "allians". Alliansen, eller ' kärleksringen ' som den också kallas, är en symbol för kärleken mellan två människor. Det är vanligtvis hustrun som har en allians, och många män ger denna gåva tidigt i äktenskapet och lägger till stenar i ringen på speciella årsdagar. En allians följer och firar parets äktenskap år efter år. Om din partner redan har en allians rekommenderar vi att du lägger till en vacker sten för att markera denna bröllopsdag. Om inte, rekommenderar vi att ge en allians i bröllopspresent då ringen är en symbol för kärleken mellan er. Hos CHANTI har vi ett stort utbud av alliansringar som du kan titta närmare på här . 

doubledouble

23 år: Tulpanbröllop 

Tulpanbröllopet firas på den tjugotredje bröllopsdagen. Tulpaner kan ha olika färger, som också har olika betydelser. I blommornas värld är en röd tulpan en kärleksförklaring, medan den gula är en symbol för hopplös kärlek. Här blir det en idé att uttrycka sin stora kärlek till sin livskamrat med en bukett röda tulpaner. Om blommor inte bara är grejen, kommer ett smycke vara vägen till många kvinnors hjärta. 

24 år: Karatebröllop 

Efter 24 års äktenskap är det dags att fira karatebröllopet. Carat är i sin grundläggande betydelse en term för guldets renhet. Denna bröllopsdag bör därför firas i guldets tecken. Hos CHANTI har vi ett stort urval av guldsmycken i alla former och storlekar. Du kan se vårt stora utbud av guldsmycken till både honom och henne här.  

25 år: Silverbröllop 

Silverbröllopet är en av de vanligaste bröllopsdagarna att fira. Medan många väljer att inte fira bröllop som turkosa bröllop, väljer många att fira just den här dagen. Dagen är väldigt speciell då den är en hyllning till ett 25 år långt äktenskap. Många firas ofta av vänner och familj med heder och sång. På många sätt påminner traditionen med silverbröllopet om kopparbröllopet, dock är hederssporten hel snarare än hälften. Det säger sig självt vad som skulle vara självklart att ge: silversmycken. Presenten du hittar, liksom bröllopsdagen, måste vara väldigt speciell, eftersom det är en dag du kommer att minnas för resten av ditt liv. Så varför inte ge den hela armen? En silverring med en vacker ädelsten är vägen framåt. Var du än vill ha smyckena i hjärtform eller en enkel klassisk ring. Vi på CHANTI har ett enormt urval av ringar, som kan ses här . 

30 år: Pärlbröllop 

Pärlbröllopet är inte så utbrett, då det oftast hamnar i skuggan av silverbröllopet som är 5 år innan. Vill du ändå skämma bort din livskamrat är ett pärlsmycke en självklar presentidé. Pärlan symboliserar skönhet och de pryder alla ägare. CHANTI har ett stort urval av pärlsmycken, så du kan säkert hitta det perfekta smycket till din älskade. Se vårt vackra urval av pärlsmycken här.  

pärlörhängen

35 år: Korallbröllop 

Efter 35 år kan det verka överväldigande att fira varenda bröllopsdag , men vem säger att det bara måste överdrivas varje gång? För att hålla gnistan och glädjen i relationen rak kan även de minsta gesterna ha stor betydelse. Du kan genast inte gå ut och se koraller, men du kan ta hem dem. Ett exempel på detta kan vara ett fint smycke, som ett par facetterade rosa korallörhängen från ID Fine. På så sätt får smycket en mening för dagen. Bröllopsdagspresenter behöver inte alltid kosta en slant. Dessa örhängen kostar endast 199 DKK och är av bra kvalitet. Hitta örhängena här . 

40 år: Rubybröllop 

40 år är många år att vara med sin sambo, och inte minst gift. Rubinbröllopet är inte en av de bröllopsdagar som de flesta väljer att fira. Dagen är dock ganska speciell då det är en av de stora runda bröllopsdagarna mellan två av de märkliga bröllopsdagarna, nämligen silver- och guldbröllop. I en tid då många skiljer sig är en 40-årig kärlekshistoria värd att fira. För den kvinnliga publiken är gåvan uppenbar: rubinsmycken. Det är fritt val på alla hyllor när det gäller rubinsmycken. Ett populärt val är en enkel guld- eller silverkedja med ett matchande matchande rubinhänge. Om man vill ge en ring eller ett par eleganta örhängen är det också möjligt. Se vårt stora utbud av rubinsmycken här . 

45 år: Safirbröllop 

Safirbröllopet är uppkallat efter safiren som är en vacker, blå ädelsten. Ett smycke med en safir eller bara i den vackra safirblå färgen är den perfekta presentidén till denna firande dag. Safirsmycken finns i alla prisklasser, och smyckena finns i både guld och silver. Det finns därför stora möjligheter att hitta den perfekta bröllopspresenten precis i smaken av din utvalda. Ett bud är dessa droppörhängen i 9 karat guld. Se örhängena och resten av vårt urval av safirsmycken här.  

50 år: Guldbröllop 

Vi känner alla till denna bröllopsdag. Efter 50 år tillsammans ska guldbröllopet äntligen firas. I traditionens tro samlas parets vänner och familj för att utöva en hederssport. Många par väljer att hålla en stor fest eller samling för de nära och kära för att fira kärlekens många år, men det finns inga specifika regler för hur dagen ska firas. En typisk present för denna dag är ett guldsmycke, både till den lyckliga mannen eller frun. Det finns ett hav av guldsmycken som kan bli en symbol för den speciella dagen. Guldsmycken för både honom och henne finns i vårt sortiment. 

 doubledouble

55 år: Smaragdbröllop 

Efter 55 års äktenskap ska smaragdbröllopet firas. Smaragden är en grön ädelsten som tros skydda kärlekslivet. Den är därför perfekt för att fira kärleken. En självklar presentidé för denna dag är såklart att ge ett smycke med en smaragd. Det kan vara örhängen, halsband, ringar eller något annat. Smyckena finns i många nyanser och prisklasser som du kan undersöka vidare här. 

60 år: Diamantbröllop 

Diamantbröllopet firar 60 års äktenskap, vilket är en stor händelse. Har ni varit gifta i 60 år har ni som gifta upplevt att världen förändras och utvecklas. Det är i och för sig en stor bedrift som många väljer att fira med en samling st. Paret kommer att få ett grattis från landets regent, vilket för vissa är en gåva i sig. Om du vill att dagen ska göras ännu mer speciell är en smyckespresent självklart. Smycken kan hålla i många år, och de är därmed ett sätt att föreviga minnet av diamantbröllopet. Diamantsmycken finns i många former och färger, så det finns något för alla. Du kan se vårt stora utbud av diamantsmycken här.  

65 år: Krondiamantbröllop 

Majoriteten av befolkningen får inte uppleva krondiamantbröllop, så att nå så långt i ett äktenskap är en bedrift i sig. Ett krondiamantbröllop firas efter 65 år. Att nå själva bröllopsdagen är en sällsynthet, vilket betyder att den bör firas med stil. Det finns inga specifika traditioner på denna bröllopsdag och inga traditioner innebär inga begränsningar. Man kan jämföra en diamant med ett äktenskap då den symboliserar kärlek och trohet. Två element som är väsentliga för att kunna vara i ett äktenskap i så många år. Det kan vara svårt att använda ord för att visa din partner hur mycket de betyder. Därför kan det ofta vara lättare att visa med en kärleksfull gest. Det kan till exempel vara ett diamantsmycke som symboliserar äktenskap eller en romantisk resa ut och äta. 

guldörhängen

70 år: Järnbröllop 

Det är något alldeles speciellt att ha uthärdat varandra i 70 år. Även om man säkert har firat äktenskapsglädje genom många, ska järnbröllopet inte vara ett undantag. Det finns ingen anledning att köpa dyra eller tidskrävande presenter, eftersom det trots allt är tanken som räknas. När man firar bröllopsdagar försöker de flesta så gott det går att köpa något som stöder sig på bröllopsdagens namn, i det här fallet järn. Överraska din man eller fru med en järnfigur till hemmet eller ny utrustning för trädgårdsarbete. 

75 år: Kronjuvelbröllop 

Efter 75 års äktenskap kan det mycket väl hända att du sakta håller på att få slut på presentidéer. Lyckligtvis finns det en relativt enkel lösning på detta. Ett smycke är en tidlös present som kan användas till alla högtider, och som enkelt kan anpassas till mottagaren. Vår rekommendation är därför att slå dig loss på vår hemsida , för att hitta den perfekta presenten till honom eller henne. 

80 år: Ekbröllop 

Det är väldigt få fall av ekbröllop vi upplever och det är nog så det kommer att bli i framtiden då det finns en ökande tendens att folk gifter sig allt senare. Denna dag kräver att du har varit gift med din make i hela 80 år. Det gör ekbröllopet till något alldeles speciellt. En ek symboliserar hållbarhet och något som är orubbligt. Dessutom kan ekar bli väldigt gamla, vilket passar bra för de många år man måste vara gift för att nå denna dag. Dagen ska förevigas med något av stor vikt, som ett smycke som kan hålla i generationer. Hos CHANTI har vi många olika varianter av livets träsmycken. Om smycket behöver vara extra personligt kan du få dina namn graverade på ett smycke. Se vårt stora utbud här . 

guldring

90 år: Granitbröllop 

Så vitt vi vet har det bara hänt en gång i historien att ett äktenskap har rundat 90 år. Att ha ett gift par avrunda detta jubileum tillsammans, de är en inspiration för alla andra par. Eftersom det inte har setts många gånger i historien finns det inga specifika traditioner förknippade med denna bröllopsdag. Ett förslag på ett firande kan vara att samla familj och vänner för att fira paret. Alternativt kan firandet förevigas genom att fota och jämföra med bilder från andra bröllopsdagar så att paret kan fira minnet av de många lyckliga åren tillsammans. 

 

Vi hoppas att du tyckte om att läsa vår presentguide för bästa möjliga firande av alla bröllopsdagar. Du kan se CHANTIS hela utbud av presentidéer här.  

Kolla våra senaste inlägg!