Guldpläterade och guldfyllda smycken

Guldpläterade och guldfyllda smycken

 Guld värderas för sin skönhet och mångsidighet och är den klassiska metallen för smycken. Men guldproduktionen har alltid haft en hög kostnad, och är ofta mycket opraktisk på grund av metallens formbarhet och höga densitet. Detta ledde till en sökning efter en metod för att använda andra metaller tillsammans med guld så att det kunde ge en gyllene titt på ett lägre pris. 

År 1805 uppfann den italienska kemisten Luigi Valentino Brugnatelli den moderna tekniken för förgyllning, även kallad galvanisering. Hans arbete blev grunden för senare kemisters forskning om förgyllning, och 35 år senare 1840 tilldelades John Wright och George Elkington det första patentet för elektroplätering av guld och silver. 

 guldpläterad ring

Men det finns också andra sätt att ge andra typer av metaller ett gyllene utseende. Dessa smycken kallas guldfyllda smycken. Den moderna guldfyllda tråd- och metallplåtstekniken upptäcktes 1817 av John Turner, en engelsman som patenterade sin upptäckt. Denna form av guld kom i vogue under den dekadenta viktorianska eran, men det fanns ännu inga standarder för kvaliteten eller tjockleken på guldskiktet, linjen mellan guldpläterade och guldfyllda smycken var oklar. 

Guldpläterade och guldfyllda smycken är inte guldsmycken. Smyckena i sig har en behövande metall och läggs till ett tunt lager guld. Basmetallen kan vara vad juveleraren väljer. Det kan vara koppar eller silver, och det är vad smyckena är gjorda av. Kort sagt, när du köper något som är guldpläterat eller guldfyllt köper du metallen som finns under. 

 doubledouble

Förgyllningsprocessen 

När du skickar in ett smycke för förgyllning måste det först bedömas. Man måste titta på metallen, eftersom vissa metaller kan visa sig vara svåra att förgylla på grund av deras sammansättning. Efter att smyckena har "utvärderats" förbereds pjäsen för elektroplätering via omfattande polering. Poleraren kommer att polera objektets yta tills den är helt slät, eftersom den minsta buckla eller korniga konsistensen gör att förgyllningen ser ojämn och fläckig ut. För basmetaller som är svåra att förgylla poleras smyckena och ges en preliminär beläggning av antingen palladium eller nickel innan guldet appliceras. Efter polering rengörs smyckena och sköljs flera gånger i destillerat vatten. 

guldpläterade smycken

När smyckena har pläterats och godkänts börjar förgyllningen. Smyckena är nedsänkta i en lösning av vatten och "metallsalt", som innehåller guldet som kommer att beläggas på arbetsstycket. En elektrisk ström passerar genom vätskan, som löser upp metallerna och kemiskt fäster guldet på smyckena. 

Ädelstenar påverkas vanligtvis inte under elektroplätering, men speciella ädelstenar limmas ofta på och kan lossas i processen på grund av exponering för vatten. Stenar som är mycket mjuka och bräckliga, som pärlor, bör inte sättas i någon galvaniserande lösning alls. För att göra guldfyllda bitar kilas kärnmetallen mellan två lager av guldlegering, som sedan värms upp och passerar genom en rulle flera gånger - en proces som både binder metallerna tillsammans och tunnar ut arket. Guldfyllda smycken har därför 100 gånger mer guldlegering än guldpläterade smycken. 

Kostnad  

Priset på förgyllning kan påverkas av flera olika saker. Om basmetallen är någon atypisk, till exempel mässing, kommer det att kräva mer förberedelse innan den skickas för förgyllning. Dessa metaller kommer att kräva en beläggning av nickel, vilket ökar kostnaden. Vissa stenar tål inte beläggningsprocessen, vilket innebär att de måste tas av och sedan sättas på igen efter att smyckena återigen kommer ut ur galvaniseringstanken. Speciella smycken utgör en unik utmaning; Rhinestones i denna typ av smycken är ofta limmade på, och de lossas i galvaniseringslösningen. Ersättning är en extra kostnad att ta hänsyn till. Priset på beläggning är proportionellt mot den typ av guld du vill ha. Högre karatguld som 18 karat eller 24 karat är dyrare eftersom det finns mer guld. Ju tjockare beläggning, desto dyrare är processen. 

Om du vill ha smycken som ett halsband eller ett par örhängen guldpläterade, kom ihåg att föremål som inte är i svår kontakt med huden inte kräver lika mycket guld, eftersom de inte utsätts för så mycket som till exempel ringar och armband. Alternativt bör du förvänta dig att betala mer för att ladda en ring, armband eller klocka eftersom de kräver en större mikrontjocklek. Guldfyllda smycken är dyrare oavsett vad, eftersom det har 5 procent. Guldvärde i motsats till guldpläterade smycken som inte har något guldvärde. 

 guldpläterad ring

Skillnader mellan guldpläterade och guldfyllda smycken 

Det finns mycket att uppskatta med guldpläterade och guldfyllda smycken. Låt oss komma in i det. 

Utseende 

Om du vill se ut som din modeidol som bär oändliga mängder riktiga guldsmycken, men detta ligger inte inom din budget, är guldpläterade och guldpläterade smycken vägen att ta. Det ser ut som om du bär den riktiga saken, men bara du vet att det kostade dig en bråkdel av den riktiga artikelns pris. Både guldpläterade och guldfyllda smycken liknar äkta guld, men kan bli mer slitna med tiden. 

Pris 

Värdet av guldpläterade smycken beror på mängden guld som användes. I allmänhet kommer du att upptäcka att guldpläterade smycken är billigare än guldfyllda smycken. Om du vill ha något som är värt mer, få guldfyllda smycken eftersom det kommer att ha minst fem procent guld, vilket inte är jämförbart med vad du har med guldpläterade smycken. 

 guldpläterade örhängen med blå stenar

Hållbarhet 

Som nämnts tenderar massivt guld att vara mjukare, och du kan inte ta det genom det hårda slitaget i det dagliga livet. Lagret av guldlegering på guldpläterade smycken är mycket tunt, och eftersom skiktet på guldfyllda smycken är så mycket tjockare betyder det att guldfyllda smycken varar längre än guldpläterade smycken. Med tiden kommer basmetallen i guldpläterade smycken att exponeras, eftersom guldet på toppen avtar. Det händer när basmetallen börjar reagera med guldet, vilket gör att skiktet bryts ner. När det händer börjar även basmetallen också skadas. Här kan du dock få smyckena förgyllda så att det ser så bra ut som det åtnjöt. 

Så länge du också lagrar och underhåller dina smycken ordentligt behöver du inte vara orolig för att köpa guldfyllda eller guldpläterade smycken. Läs vår guide för förvaring, underhåll  och rengöring av smycken här  

Oftast ställda frågor om guldpläterade smycken

Hur länge håller guldpläterade smycken?

Det finns inget direkt utgångsdatum på guldpläterade smycken. Du kan förlänga hållbarheten på alla dina smycken genom att ta väl hand om dem. Det handlar bland annat om att ta av dem när du tvättar händerna, duschar, applicerar kräm och städar.

Inga smycken tjänar på att utsättas för kemikalier, tvål eller krämer. Dessutom är det också en bra idé att ta av sig dina smycken när du är extra aktiv och innan du går och lägger dig på kvällen.

Oavsett hur väl du tar hand om dina smycken kommer många inte att kunna undvika att deras guldpläterade smycken tappar sin färg. Både svett och PH-värde är två viktiga faktorer när det kommer till guldpläterade smycken, då båda har inverkan på smyckets hållbarhet.

förgyllda livets träd smycken

Hur bra håller guldpläterat silver?

Hållbarheten hos guldpläterade smycken beror på hur du behandlar dina smycken. Guldpläterat silver kan ha lång hållbarhet om du tar av dem vid fysiskt hårt arbete innan du somnar och när du är i kontakt med vatten. Alla smycken ska också helst undvika vatten, tvål, kemikalier och krämer. Genom att undvika dessa saker kan du förlänga hållbarheten och förhindra att dina guldpläterade silversmycken blir missfärgade.

Du kan läsa mycket mer om smyckesvård här.

Kan man putsa guldpläterade smycken?

Eftersom guldpläterade smycken är ytbehandlade får inga medel användas för att polera smyckena. Varken polerkräm eller annat ska användas eftersom det då finns en risk att hela förgyllningen poleras bort eftersom den inte tål kemikalier.

När du ska putsa ett guldpläterat smycke kan du använda en ren trasa. På så sätt kan du ta bort eventuella märken och missfärgningar samt få smycket att glänsa igen.

Kan man putsa förgyllt silver?

Du kan enkelt polera dina guldpläterade silversmycken med en ren trasa. Det är dock viktigt att du inte använder några typer av tvål eller kemikalier eftersom det kan skada ytan och skapa missfärgning. Med en ren trasa kan du polera smycket så att det glänser igen, utan att skada ytbehandlingen.

guldpläterade smycken

Vad betyder det när något är förgyllt?

När något är förgyllt betyder det att smyckena är gjorda av en typ av metall som sedan pläteras med guld. Typen av metall kan vara väldigt olika, de flesta använder silver eller koppar.

Vad betyder förgylld?

När något är förgyllt betyder det att en metall har pläterats med ett tunt lager guld.

Kan guldpläterat silver tåla vatten?

Dina guldpläterade smycken gynnas inte av kontakt med vatten. Guldpläterade smycken är ytbehandlade och vatten kan bland annat hjälpa till att missfärga smyckena. Det är därför en bra idé att ta av sig dina smycken när du tvättar händerna, tar ett bad eller till exempel i simhallen.

guldpläterade ringar

Kan man bada med guldpläterade smycken?

Det är en bra idé att ta av dina guldpläterade smycken när du ska bada. Vatten kan missfärga smyckena och försämra dess hållbarhet. Om du vill att guldpläteringen på dina smycken ska hålla, ta väl hand om dem. Det innebär att ta av dem när du är i kontakt med vatten, gör fysiskt hårt arbete och sover. 

Kan du sova med smycken på?

Du kommer lätt att kunna sova med dina smycken på, men vi rekommenderar alltid att du tar av dig dina smycken innan du går och lägger dig på kvällen. På så sätt undviker du att speciellt halsband kan fastna och slitas av. Många får det dessutom extra varmt på nätterna och eftersom guldpläterade smycken påverkas av svett kan man undvika många missfärgningar genom att ta av dem innan man ska sova.

Kolla våra senaste inlägg!