Rubin ädelstenen

Rubin ädelstenen

Rubiner är en av de mest generösa ädelstenarna som finns, och den oftast blodröda färgen kan få vilket smycke som helst att se väldigt exklusivt och värdefullt ut. Namnet på rubinen kommer från det latinska ordet "ruber", som betyder röd.

Rubinen är av samma typ som en safir för korund. Det betyder att de rubiner där den dominerande färgen inte är röd faktiskt inte är rubiner utan safirer. Rubinerna som är mer rosa än röda är Pink Sapphire även om många har uppfattningen att en Sapphire bara är blå.

Historia och myter

Det sägs att rubinen är ädelstenen som representerar solen, och den kan överföra solens välsignelser till den som bär stenen.

Rubinen är födelsestenen för juli månad. Det vill säga, denna sten skulle vara självklar för dig som föddes i juli månad.

doubledouble

Värdering och pris

Precis som alla andra ädelstenar värderas och prissätts rubiner efter färg, storlek och renhet. De mest värdefulla rubinerna är de där färgen är mest intensiv och minst transparent. Den mest eftertraktade färgen är den som kallas duvblodsfärgad. Alla rubiner har inneslutningar i en eller annan grad, dock är de få som kan ses med blotta ögat och de har därför ingen effekt på priset. Inneslutningarna är ofta bevis på äktheten av Ruby och experter kan se genom dem var Ruby kommer ifrån.

Plats

Det finns rubiner på många olika platser i världen, bl.a de största utgrävningarna finns i Sri Lanka och Madagaskar men de mest värdefulla utgrävs i Myanmar. Rubiner finns faktiskt också i Danmark. Rubinkristaller har hittats på Bornholm, de var tyvärr av dålig kvalitet och har inte använts till smycken.

doubledouble

Smycken med Rubin

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med rubiner. Den röda ädelstenen ger smycken en liten kant, vilket gör dem speciella och mer iögonfallande. En Ruby kan klä alla typer av smycken, och passar bra till både guld, guldpläterat guld, vitguld och silversmycken. Rubinen har en hårdhet på 9 vilket gör den extremt lämplig för smycken. Här kan du se hela CHANTI´s utbud av Rubysmycken.

Vanliga frågor om Rubin

Är Ruby en pärla?

Rubinen tillhör toppen av ädelstenarna eftersom den är otroligt efterfrågad och en av de mest populära. Rubinerna är mycket sällsynta och de är därför dyra och har ett högt värde. För 200 år sedan upptäckte man att safirer och rubiner faktiskt är samma sorts sten som går under namnet korund.

Vad symboliserar en rubin?

En Ruby är bra för dig som vill eller saknar kärlek till dig själv eller i övrigt i livet. Stenen hjälper dig att hitta dina bästa sidor. Det betyder vänskap och kärlek, och är därför perfekt som present. Rubinen är också födelsestenen för juli månad.

Är en rubin en diamant?

Rubinen har en hårdhet på 9, och bara diamanten överträffar. En Ruby är inte en diamant, men de har många likheter som också bidrar till Rubyns höga värde.

doubledouble

Kan rubiner ha andra färger än rött?

En rubin, som också är en korund, innehåller olika mineraler. Stenen är oftast helt färglös och det är mineralet krom som ger den röda färgen. Färgen på en rubin är inte nödvändigtvis bara den helt blodröda färgen som de flesta av oss känner till. Rubinen kan lätt ha nyanser av rött och violett. När stenen inte är den helt blodröda färgen faller den under kategorin safir. Så en Pink Ruby är inte en Ruby utan en Pink Sapphire.

Vad betyder sten rubin?

En Ruby har flera olika goda betydelser. Både vänskap, lojalitet och kärlek. Det kan hjälpa dig att öka självförtroendet och göra dig mer självsäker.

Varför är rubiner röda?

Rubinerna får sin röda färg från mineralet krom som ingår i stenen. En Ruby utan krom kommer att vara färglös, och en Ruby som ses som mer orange eller rosa kallas en Safir.

Kolla våra senaste inlägg!