Diamant Guide

Diamant Guide

Diamant Guide

Välkommen till CHANTIs egen diamantguide, som kan hjälpa dig att få mer inblick i olika typer av diamanter hittar du här i butiken. Du kommer att vägledas genom dem olika bedömningselement och lär dig hur diamanter underhålls så att de behåller sina vacker glans.

Innan du köper ett diamantsmycke eller en diamant är det viktigt att du vet hur bedöma diamanter för att säkerställa att diamanten matchar priset.

diamant hjärta hänge

De fyra C’erna

Diamanter bedöms främst utifrån de 4 C’erna: Carat, Color, Clarity och Cut. Det här är de fyra erkända bedömningsparametrar som används över hela världen. Dessutom använder man ofta också en femma C, nämligen Confidence. Dessa är viktiga att veta när du köper diamantsmycken, så lär dem det vet här.

Carat

Carat (carat) är termen för diamantens vikt och är därför ett av de viktigaste elementen i bedömning av en diamant. Därför är regeln i princip att ju större diamant desto mer värdefullt är det. Det är mycket viktigt att hålla reda på diamant Carat eftersom det kan ha stor betydelse för sitt värde och därmed priset. Priset på diamanter stiger exponentiellt så en skillnad på 0,1 carat kan innebära en prisskillnad på flera tusen kronor.

doubledouble

1 carat är detsamma som 0,20 gram, vilket betyder att en diamant på 5,00 carat väger exakt 1 gram. Vikten av en diamant bestäms av dess dimensioner. Ett välproportionerat runt briljant carat beräknas med en speciell formel som är korrekt för cirka 95 procent av runda diamanter: (diameter/6,42) 3 Carat kan dock också mätas med en känslig diamantvikt. Det är mycket viktigt att inte förväxla carat med karat, för även om de låter lika, betecknar de två olika saker. Karat är termen för guldkvaliteten, till exempel 24 karat guld.

hjärta diamantörhängen

Color

Color (Färg) beskriver, som namnet antyder, diamantens nyans. Den mest kända nyansen i diamanter är den klassiska vita, men diamanter finns faktiskt också i alla möjliga andra färger.

Men de helt vita - faktiskt färglösa - diamanterna är de mest sällsynta i världen och står för mindre än en procent av världens diamanter. Resten är i varierande grad färgade, på grund av föroreningar och strukturfel, och anses därför inte vara värdefulla jämfört med de färglösa, vita diamanterna. En diamantfärg kan bedömas på olika skalor, men de två mest använda i väst är GIA (The Gemmological Institute of America) och Scan. D. N (Scandinavian Diamond Nomenclature).

Vilka nyanser som är mest eftertraktade varierar dock, och under de senaste åren särskilt den rosa och blå diamanter har blivit mycket efterfrågade och därmed dyra.

Clarity

Clarity (Tydlighet) är termen för diamantens klarhet. Som ett resultat av det naturliga i diamanten inkluderingsprocess, inträffar inneslutningar i nästan alla diamanter. Det har definierats cirka 300 olika typer av inneslutningar, men de vanligaste som finns hos 90 procent av stenarna är: sprickor, fjädrar, kristallbubblor och så kallade pinpoints som kan bilda "moln" i stenen.

En diamants tydlighet klassificerar således antalet och typen av inneslutningar. Dessa inkluderingar är vanliga så små att de inte kan ses med blotta ögat. De ingår dock som en viktig del av bedömningen, då många inneslutningar kan blockera stenens reflektion och briljans genom att absorbera ljuset. Ruter med få eller mikroskopiska inneslutningar kommer således att ha en större förmåga att reflektera ljus och därför vara det dyrare.

doubledouble

En diamants klarhet bedöms med ett förstoringsglas som förstoras tio gånger. Tydlighet är indelad i en serie kategorier som enligt GIA-skalan sträcker sig från ofullkomliga (L1, L2, L3) till felfria (FL-IF). De så kallade felfria diamanter har varken yttre eller inre inneslutningar, medan de är ofullkomliga Diamanter har inneslutningar som kan ses med blotta ögat.

Som med de andra C’erna kan en liten skillnad innebära en stor prisskillnad, och en diamantslipare kommer därför att göra det minska inneslutningar till ett minimum vid slipning av stenen.

diamant- och guldring

Cut

Cut (slipning) beskriver slipningen av diamanten. Rå diamanter är vackra i sig, men den snittade kan höja värdet betydligt. Även om termen nu är känd som en term för diamantens form betyder faktiskt kvaliteten på diamantens slipning.

En diamantkvarn måste därför vara mycket noggrann vid bedömningen av den grova stenen för att uppnå maximal glans, ljusintensitet och caratvikt. Malning kan dock kompensera för mycket viktminskning om det görs ordentligt. Ett "litet" slipfel kan därmed också minska kvaliteten på den färdiga slipningen diamant drastisk.

Slipningen, tydligheten och fasettens vinkel i förhållande till varandra är viktiga faktorer för kvaliteten på ruter. Vid en diamant kommer ljuset in genom kronan (ytan upptill), varefter det reflekteras mellan fasetterna och träffar paviljongen (den koniska botten) och når sedan tillbaka genom kronan upptill. Kvaliteten på en diamants cut bedöms därför utifrån förhållandet mellan diamantens delar och hur väl ljuset bryts genom diamanten. Bedömningen bygger på en skala där diamanten beskrivs som: Poor, Fair, good, vers Good och Excellent. 3 x Excellent är det högsta diamantslipningens cut.

Briljant

När man undersöker diamanter möter man snabbt begreppet briljant - men vad betyder det egentligen? Brilliant är en snittform, även kallad "brilliant cut", som har utvecklats genom flera århundraden och anses av många vara den vackraste diamantslipningen. Som namnet antyder (briljant = lysande) just detta cut skapar en unik utstrålning, på grund av facetternas läge. Den moderna runda briljanten består av 57 fasetter.

Fancy cut

Den vanligaste slipningen är den rundskurna briljanten, men annan slipning som går under namnet Fancy Cut har ökat i popularitet. Fancy Cut täcker bara alla andra slipningar än det klassiska briljantsnittet, kännetecknas av sin runda form. Fancy Cut-diamanter är dock ofta en tredjedel billigare än diamanten med samma karatvikt.

abstrakt diamantring

Oval

Den ovala diamantslipningen skapades av ryska Lazare Kaplan i början av 60-talet och är nu en av de mest populära Fancy Cut. Den ovala diamanten är mycket lik den runda, men ger med den förlängande effekten en illusion av att vara större. Liksom de runda diamanterna är inneslutningar svårt att se i ovala diamanter. Med en oval diamantring med intrycket är tunnare och längre fingrar, och ger ett mycket elegant utseende.

Marquise

Marquise slipning, även kallat navette slipning, är den perfekta formen för att dölja inneslutningar. Namnet kommer troligen från sagan att solkungen, Louis den 14. e i Frankrike, ville ha en diamant slipad som leendet till sin älskarinna, Marquise de Pompadour.

Drop

Drop-cut (släppa), även kallad päron-cut, diamanter är, som namnet antyder, droppformade. Detta grind är en blandning av marquiseslipen och den runda briljanten, och är mer sällsynt än de andra malningarna.

Hjärta

Den hjärtformade diamanten är en tårformad diamant med bara ett gap på toppen. Hjärtformade diamanter anses vara romantikerns diamant. Det är dock viktigt att komma ihåg att det hjärtslipade diamanter kan upplevas mindre än de faktiskt jämförs med den andra slipningen. Vars man vill ha en perfekt hjärtform, det kan vara en bra idé att gå upp i carat.

doubledouble

Emerald

Smaragdsnittet utvecklades ursprungligen till smaragder, därav namnet och gnistrar inte så mycket som diamanter av rundare form. I stället ger dessa diamanter långa linjer av ljus på grund av dess långsträckta och kvadratisk form, men visar också inneslutningar tydligare när den är formad med trappesteg, kallad stepcut.

Prinsessa

Prinsessan eller prinsessklippet kom till på 1960-talet och är därför en av de moderna formerna, men gradvis också den mest populära efter den briljantslipade diamanten. Det finns dock en större sannolikhet för dem sprickor i uttaget och därför finns det en efterfrågan på högre klarhet vid prinsessdiamanterna.

Kudde

Den kuddslipade diamanten är en sann klassiker och har varit det i hundra år. Eftersom denna slipning är äldre har inte samma glans och reflektion som det nyare lysande snittet, som skapades på grundval av noggranna beräkningar. Kuddformade diamanter är dock en av de former som strålar mest efter de rundskurna ruterna. Kuddfodralet anses vara klassiskt och snyggt med sina mjuka former. Där det verkar dock vara en stor skillnad i utseendet på de kudde formade diamanterna eftersom det finns många sätt att slipa paviljongen (botten) på diamanten och de är därför också mycket unika.

guld, vitguld och rödguld diamantring

Förtroende 

Diamanter bedöms därför utifrån de fyra C: Carat, Color, Clarity och Cut, men på Chanti är det femte C också viktigt. Det sista C står för Confidence, och beskriver inte, liksom de andra Cs, ett visst element från vilket diamanten bedöms, utan är mer en form av övergripande bedömning. Det handlar om tillit och hög professionalism. Det kan vara mycket förvirrande att bestämma en diamants värde och kvalitet, även om du har läst på vad en diamant är baserad på. Det är därför vi på Chanti har ett antal kvalificerade personer att betygsätta diamanterna åt dig, så du är säker på att du får rätt diamant för dig, med ett värde-prisförhållande. 

När du köper diamanter eller diamantsmycken hos Chanti får du vårt eget diamantcertifikat. 

Underhåll 

Alla smycken måste förvaras och underhållas ordentligt om det ska behålla sin glans. Sammantaget är diamanter inte alls svåra att underhålla, eftersom de är så resistenta och därför inte repade lätt som många andra smycken och stenar gör. Diamanter kan dock bli matta och lackluster om de är smutsiga. Speciellt med daglig användning av diamantsmycken kommer de att samla fett och smuts – men frukta inte – det kan rengöras bort.  

Vanligaste frågorna om diamanter

Vad betyder de fyra C?

För att veta värdet på diamanter använder man ett slags värderingsformulär. Det finns fyra bedömningsparametrar som används över hela världen, och genom att följa dem kan man bedöma värdet på en diamant.

Vad symboliserar en svart diamant?

En svart diamant sägs betyda passion, energi och styrka. Det kan skydda mot ondska och hjälpa till att bygga upp självförtroende. Inte nog med det, det sägs också att det kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar. Effekten blir bäst om män bär den svarta diamanten som en ring och kvinnor bär den som örhängen.

doubledouble

Vad kallas en svart diamant?

Diamanten vi känner till från smyckena heter pique, men det finns faktiskt en annan svart diamant. Det kallas carbonado, men används inte för smyckestillverkning.

Vad är en svart diamant?

Det finns två sorters svarta diamanter. Båda är naturstenar, men det är en relativt stor skillnad mellan de två. Den första är Carbonado. Denna typ har aldrig ansetts vara en diamant som kan användas för smycken eftersom den bara har 3 av de 4 c's. Genom att bildas av en kompakt massa av diamanter har denna typ av diamant ingen klarhet. Det betyder att den inte reflekterar ljus på samma sätt som en vanlig vit diamant, och har därmed inte potentialen för en diamant.

Carbonado får sin svarta färg då den innehåller hematit och magnetit, som är järnföreningar och grafit.

Den andra typen är den som används för smycken. Pique får sin svarta färg från grafit och den är tillräckligt transparent för att ha alla 4 c's och den har gradvis blivit en mycket eftertraktad diamant.

Hur vet man om en diamant är äkta?

Köper du en diamant är det en riktigt bra sak idag att få ett diamantcertifikat, så du är säker på vilken diamant du har köpt, kvalitén och att diamanten är äkta.

Men om du redan har en diamant där du vill säkerställa dess äkthet finns det två lösningar som du kan dra nytta av.

Den första metoden är flyttestet, där diamanten ska släppas i ett glas fyllt med vatten. Diamanter faller till botten medan falska diamanter oftast flyter eller ligger mitt i vattnet.

En annan metod för att värdera din diamant är en lite mer riskabel metod. Sandpappersmetoden. Om du slipar stenen med lite sandpapper kommer en diamant inte att acceptera skador eller repor, medan en falsk diamant skulle göra det.

Du skulle också kunna gå till en professionell och få dem att bedöma din diamant mycket mer exakt.

diamond dangle örhängen

Hur utvärderar man en diamant?

En diamant bedöms utifrån 4 parametrar som är mer kända som de fyra Cs. Cs står för Clarity, Cut, Color och Carat. Genom att analysera diamanten utifrån de fyra parametrarna bestäms kvaliteten och storleken.

Vem kan utvärdera diamanter?

Om du vill få dina diamanter eller diamantsmycken utvärderade kan du gå till en professionell som kan hjälpa dig. Detta är något många juvelerare kommer att kunna hjälpa till med.

Hur vet man om en diamant är äkta?

Det finns flera sätt på vilka du kan se om dina diamanter är äkta. För att vara mest säker, gå till en professionell som kan bedöma din diamant baserat på rätt parametrar. Det finns dock några små lösningar du kan testa hemma först.

Du kan först och främst försöka lägga din diamant i ett glas vatten, detta kan bara göras om du har en lös diamant. Diamanten ska sjunka ner i vattnet och faller den till botten direkt så är det med största sannolikhet en riktig diamant. Syntetiska stenar kommer oftast att flyta eller hänga i vattnet.

Dessutom kan du också prova att gnugga sandpapper mot din diamant. Om diamanten är skadad är den inte äkta.

diamant

Vad är egenskaperna hos en diamant?

Det som kännetecknar en diamant mest är dess hårdhet. Diamanter är ett av de tuffaste materialen i världen, och en diamant kan bara slipas med sitt eget damm. Alla ädelstenar bedöms på Mohs- skalan som går från 1 - 10. Diamanten är den enda stenen som ligger på 10, och därmed jämförs all hårdhet på ädelstenen med diamantens.

Är en diamant en sten?

Diamanter är gjorda av rent kol som komprimeras så hårt att det bildar ett av världens hårdaste material som bara kan slipas med diamantpulver. Diamanter är stenar, oftast karakteriserade som ädelstenar, där diamanten är den hårdaste och mest värdefulla.

Vad är priset på diamanter?

Det finns inget fast pris som gäller för alla diamanter. Diamanter bedöms utifrån de fyra C's som tillsammans visar diamantens kvalitet. Du kan hitta diamanter till mycket överkomliga priser, men här sätts priset också av kvalitet. Därför kan du även hitta diamanter i de mycket höga prisklasserna, där kvaliteten också är på topp.

Vad kostar världens dyraste diamant?

Världens dyraste diamant “Pink star” såldes 2017 för hela 495 miljoner danska kronor. "Hope Diamond" är ett smycke som har ett uppskattat pris på runt 2 miljarder kronor. Det är därför världens dyraste smycke, där diamanten är från 1600-talet.

doubledouble

Vad kostar en diamantring?

Priserna på diamantringar är mycket fluktuerande. Priset beror givetvis på diamantens storlek och kvalitet samt på själva ringens material. Hos CHANTI har vi ett stort utbud av diamantringar i flera olika prisklasser, så det går att hitta just din nya diamantring. Du hittar alla CHANTIs diamantsmycken här, och diamantringar här.

Var kan man köpa diamanter?

Diamanter handlas över hela världen, på CHANTI har vi ett stort urval av lyxiga smycken med diamanter till överkomliga priser. Det är viktigt att få ett certifikat vid köp av diamanter. Detta säkerställer äktheten såväl som ett bevis på diamantens kvalitet. Du kan läsa mer om CHANTIs diamantcertifikat här.

Är diamanter en bra investering?

Genom historien har diamanter använts av många som en form av sparande. De skulle säkra sig mot inflation och har därmed varit en ackumulation av välstånd. Under de senaste 10 åren har det uppskattats att priset på naturligt färgade diamanter har ökat med 112 procent. Diamanter i färger som blått, rosa och rött har ökat betydligt mer då utbudet är relativt lågt och efterfrågan bara ökar. Sällsynta diamanter i investeringskvalitet är en extremt bra investering.

Bland annat har rosa diamanter i investeringskvalitet ökat med över 400 procent. Sedan 2005.

Det är en bra idé att fråga en professionell återförsäljare om råd om du vill investera i diamanter.

Hur stor är en diamant?

Diamanter finns i många olika storlekar och det finns ingen storlek som passar alla. Karat är det som säger vikten på diamanten. 1 karat motsvarar 0,20 gram. Det betyder att en 5,00 karats diamant väger exakt 1 gram. Det här sättet att väga diamanter har använts i många tusen år och har sitt ursprung i Indien som om några av de första diamanterna grävdes fram.

Diamantens storlek är mycket viktig för priset. Ju större diamant, desto högre pris. En 2,00 karats diamant är därför mer än dubbelt så värdefull som två 1,00 karats diamanter.

doubledouble

Vad är en carat?

Carat är "enheten" som talar om vikten av diamanten. 1 karat motsvarar 0,20 gram. Carat och Karat är två vitt skilda saker. Carat berättar om diamanter, carat berättar om guld, där vi vanligtvis känner det som 8k, 14k, etc.

Hur räknar man ut karat?

Karat är en av parametrarna i de fyra C's som hjälper till att bedöma en diamant. Karat är vikten och storleken på diamanten, där särskilt vikten är betydande.

1 karat motsvarar 0,20 gram. Därför kommer en 5,00 karats diamant att väga exakt 1 gram.

Vad är skillnaden mellan en diamant och en briljant?

En briljant är en diamant som är slipad med en "briljantslipning". Denna skärning består av 57-58 fasetter och anses av många vara den vackraste diamantslipningen.

diamant hjärta örhängen

Hur många fasetter har en diamant?

En diamant är oftast slipad med 57-58 fasetter, som många känner till som "Brilliant cut". De kan dock även slipas med både fler eller färre fasetter. Till exempel slipas "Princess cut" ofta med cirka 50 fasetter men de kan faktiskt göras med upp till 144 fasetter.

Hur ser en diamant ut?

Diamanter finns i många olika storlekar och färger. De flesta diamanter sträcker sig från väldigt ljusgula till vita och för många kan det vara svårt att se färgskillnaderna.

Diamanter kan dock hittas i alla möjliga färger, varav de mest typiska är vita eller gulaktiga. Diamanternas färg bedöms utifrån ett bokstavsschema som går från D - Ö. Om diamanten är mycket vit kommer den att ha en av de första bokstäverna.

Diamanter kan skäras på en mängd olika sätt, som var och en drastiskt förändrar diamantens utseende. Dessa snitt har många olika namn, inklusive "Brilliant-cut", "Princess-cut" och "Cushion-cut"

Kolla våra senaste inlägg!