Hitta din födelsesten

Hitta din födelsesten

Födelsesten  

Birthstones har blivit mycket populära för presentgivare och ädelstensälskare på grund av deras glittrande och färgglada skönhet, och inte minst deras personliga och sentimentala varelse. Enligt modern tradition finns det 1-3 ädelstenar, som var och en representerar en månads födelse på året. Birthstones kan pryda både ringar, armband, halsband och örhängen, så det finns något för alla. Vet du varför denna tradition existerar och hur den började? I den här artikeln kommer vi att utveckla födelsestenarnas ursprung och göra dig klokare om symboliken bakom din födelsesten. 

Födelsestenens ursprung – En berättelse från bibliska tider 

Ursprunget till denna tradition kan spåras hela vägen tillbaka till biblisk tid, när hänvisningar till födelsestenar har hittats i Exodus, i Gamla testamentet. Här beskrivs det att Moses bror, Aron, bar en bröstplatta prydd med 12 olika stenar, var och en som representerade en av Israels 12 stammar. Det sägs att dessa stenar hade stormakter och att de kunde berätta för människor sitt öde.  

Enligt översättningar från det första århundradet bestod den första raden på bröstplattan av karneol, chrysolit och beryl. Den andra raden bestod av jacint, agat och ametist, och den tredje och sista raden bestod av topaz, onyx och jasper. Namngivningen av dessa mineraler vid denna tidpunkt berodde på stenarnas färg snarare än deras kemiska sammansättning, vilket gör det svårare att bestämma vilka stenar som faktiskt användes.  

Det var inte förrän 500 år efter att Aarons bröstplatta beskrevs i Exodus som en koppling hittades mellan de 12 ädelstenarna och årets månader. På 500-talet började historikern, St. Jerome, sedan uppmuntra kristna att använda dessa stenar. Detta blev grunden för en tradition som skulle pågå i flera århundraden, där människor bar alla 12 stenar i bälten och armband. Den moderna traditionen att bara bära sin egen födelsesten började inte förrän på 1500-talet, och har troligen sitt ursprung i antingen Tyskland eller Polen. Traditionen med födelsestenar finns också i hinduiska traditioner, som troligen inspirerade väst.  

diamant hjärta hänge

Moderna traditioner 

Trots det faktum att födelsestenar hade blivit en internationell trend med rötter i en århundraden lång praxis, fanns det ingen uppriktig konsensus om listan över födelsestenar. Därför samlades National Association of Jewelers i USA 1912 för att officiellt standardisera listan över amerikanska födelsestenar. Denna förteckning skulle kombinera en mängd olika seder som hade utvecklats med tiden. Samtidigt skulle det säkerställas att de valda stenarna var praktiska för amerikanska juvelerare att både producera och sälja. Sedan dess ursprung har listan ändrats på olika sätt med tillsats av nya stenar. Smyckestrenden har därmed sitt ursprung under det första århundradet, och USA var kickstartern till den trend vi ser idag. 

Hitta din födelsesten 

Smycken med födelsestenar är för alla. De andliga, liksom du som bara tycker att de är bra. 

Om du vill hoppa på trenden och krydda din stil med ett personligt smycke prytt med din födelsesten, kan du hitta stenen för din födelsemånad nedan.  

Januari - Granat 

Om du är född i januari är din födelsesten granaten. Denna ädelsten är känd för sin röda färg, även om den faktiskt också kan hittas i många andra färger. Det har fått namnet granat, eftersom det i sin råa form liknar en granatäpplekärna. Det finns olika typer av splittersten, men "pyropgranaten" är den mest populära på grund av sin klara, röda färg.  

Granaten symboliserar energi, sanning och viljestyrka. Därefter är det en symbol för kärlek och symboliserar kopplingen mellan dig och en älskad. Granatens ursprung är förknippat med myten om den grekiska spannmålsgudinnan Persephone, som enligt myten var fångad i underjorden under vintermånaderna eftersom hon mot underjordsgudens vilja Hades åt granatäpplefrön. Du hittar alla våra granatsmycken här. 

Februari - Ametic 

Ametisten är födelsestenen för dig som är född i februari. Denna ädelsten är särskilt känd för sin vackra lila färg och är en av de traditionella ädelstenarna. Ametetet är en kristallin ädelsten och är en variant av kvarts, i färger som sträcker sig från en blek lila lila till en djup rödlila. Genom olika myter är ameyst förknippad med den grekiska guden Dionysus, gud av vin och extas. Dessutom representerar ametet både frid och lugn, och hjälper enligt uppgift sinnet att flöda fritt och vara i vila och klar- och klarhjärtat. Personer födda i februari månad har ofta bråttom att ta hand om andra, samtidigt som de måste uppnå sina egna mål. Ametet kan därför fungera som en bra påminnelse om att ta det lugnt då och då. Hitta våra amemetyst smycken här. 

Mars - Akvamarin 

Om du är född i mars är din födelsesten den vackra akvamarinen som utstrålar lugn energi från havet. Akvamarin är en blågrön ädelsten från berylfamiljen. Mycket av symboliken bakom akvamarin stams från gamla sjömän, eftersom i antiken trodde greker och romare att akvamarinen kunde skydda sina sjömän. Ädelstenarna bars som en talisman runt halsen, och ibland kastades de i vattnet som ett offer för havsguden Poseidon. Akvamarinen är förknippad med klarhet, lugn och harmoni, och som den första av vårens födelsestenar representerar den pånyttfödelse och omvandling. Kristallexperter tror också att denna vackra ädelsten i havet gör att vi kan komma åt vår djupaste visdom, vilket ger oss styrkan att förbli trogna våra värderingar, uttrycka känslor och kommunicera öppet med andra från hjärtat. Du hittar våra akvamarinsmycken här. 

rubin ring

April - Diamant 

Om du föddes i april är din födelsesten den mest eftertraktade ädelstenen – diamanten. Med ett namn som härstammar från det grekiska ordet "adamas", vilket betyder oövervinnlig, symboliserar diamanter både tillgivenhet, styrka och oändlig kärlek. Det finns många forntida teorier om diamanternas magi, inklusive att diamanter skapades av blixten eller av tårar från Gud. Diamanter har länge ansetts vara en ädelsten med helande krafter som kan öka energi, intellektuellitet och ta bort toxiner från kroppen. Diamanten bedöms som kungen av alla födelsestenar och är en av de hårdaste ädelstenarna med en hårdhet på 10 av 10 på mohs skala. Till detta tillskrivs aprilbarn egenskaper som envishet, viljestyrka och kraft. Om du är född i april är det därför uppenbart att du förvärvar en vacker diamant till smyckeskollektionen. Hitta alla våra diamantsmycken här. 

Maj - Smaragd 

Kungarnas ädelsten, Smaragden, tillhör dig som föddes i maj månad. Känd för sin vackra gröna färg är smaragden en hisnande vacker ädelsten. Liksom akvamarinen är smaragden en del av berylfamiljen och anses vara en av de fyra stora ädelstenarna, tillsammans med diamanter, rubiner och safirer. Under antiken ansågs smaragden vara en symbol för fertilitet och obehelgande, och är förknippad med den grekiska kärleksgudinnan Afrodite. En myt säger oss att du kunde se in i framtiden om du lägger en smaragd under tungan – vi föredrar nu att bära dem som smycken! Du hittar alla våra smaragdsmycken här. 

Juni - Pearl, Moonstone och Alexandrite 

Om du är född i juni har du inte bara en, utan tre olika födelsestenar. Pärlan, månstenen och aleksanditen. De har alla gemensamma egenskaper, men har också sina skillnader, så att du kan välja exakt den sten som passar dig och din unika personlighet.  

Pärlan – Havets juvel 

Pärlan kallas "havets juvel", och inte utan anledning. De vackra, organiska stenarna pryder nu många smycken och är en tidlös smyckestrend. Pärlan har länge varit en symbol för oskuld, renhet och kyskhet, och är också förknippad med förtroende och vänskap. Enligt grekisk mytologi var pärlor – som många andra tänker på diamanter – tårar från Gud. Hitta våra pärlsmycken här. 

Månstenen  

Månstenen är en del av ortolasfamiljen och är känd för sin glittrande moonshine-liknande yta. Som namnet antyder är månstenen associerad med månen, och är också en symbol för kärlek, fertilitet och sömn. Denna ädelsten anses därför vara ett bra hjälpmedel mot sömnproblem. På grund av stenens koppling till månen tror man att individer födda i juni har särskilt skarpa instinkter och bör därför lyssna på sin intuition. Du hittar alla våra månstenssmycken här. 

Alexandritten – smaragd på dagen, rubin på natten 

Alexandritten är en del av krysoberylfamiljen och är särskilt känd för sin anmärkningsvärda färgskiftning – grön i solljus och röd i artificiellt ljus. Denna ädelsten symboliserar tur, välstånd och intellekt och representerar balansen mellan det fysiska och andliga. Det kan därför bringa dig i balans med vem du är.  

doubledouble

Juli - Rubin 

Om du är född i juli är rubinen din födelsesten. Rubinen är en del av korundfamiljen och är av de mest populära, traditionella och värdefulla ädelstenarna. Det kännetecknas av sin alltid kraftfulla, röda färg. Många kulturer anser rubinen vara en ädelsten för kungar, och rubinen har länge associerats med makt och välstånd. Dessutom är det en symbol för kärlek och passion. Man trodde en gång att om du bar rubinen på vänster sida av kroppen, skulle du garanteras ett fredligt liv. Det antogs att alla rubinarter hade liknande egenskaper, och förutom deras skyddande krafter hjälpte de enligt uppgift till att kontrollera onda tankar och ilska. Hitta alla våra rubinsmycken här. 

Augusti - Peridot 

Peridot är födelsestenen för dem som är födda i augusti månad. Den hisnande, gröna ädelstenen bildas djupt inne i jorden och kommer till ytan genom vulkanutbrott. Enligt en gammal legend representerade de gröna peridotkristallerna tårarna hos Pele, den hawaiianska vulkangudinnan. Peridot symboliserar harmoni, hälsa och lugn. Känd som ädelstenen av medkänsla, kan peridot  lugna ilska och skydda mot mardrömmar. Du hittar alla våra peridot smycken här. 

September - Safir 

Om du är född i september är safiren din födelsesten. Denna ädelsten, som rubinen, är en del av korundfamiljen och är känd för sin vackra, djupblå färg, även om den finns i regnbågens alla färger med undantag för rött.  Safiren symboliserar tro och renhet och anses vara den mest andliga av alla ädelstenar. I grekisk mytologi är safiren associerad med den grekiska guden Apollo, och vid oraklet i Delphi bars safirer ofta på grund av deras koppling till den andliga världen. Hitta våra safirsmycken här. 

Safir ring

Oktober – Rosa tourmaline 

För dig som föddes i oktober månad, födelsestenen är den rosa tourmaline som har ersatt opal. Rosa tourmaline har länge förknippats med visdom, vänskap och villkorslös kärlek. Enligt uppgift kan denna ädelsten hjälpa till att lugna dina känslor under svåra tider och lindra ångest. Som en symbol för kärlek är denna ädelsten också en perfekt romantisk present till någon du bryr dig om! Du hittar alla våra vackra rosa tourmaline smycken här. 

November - Topaz 

Om du är född i november är din födelsesten en topaz. Denna ädelsten finns i många färger, men är mest känd för sin glänsande, gula färg. Före 1900-talet kallades alla gula, bruna och orange ädelstenar topazes, men idag definieras topaz mer specifikt - både kemiskt och fysiskt. Topaz har länge förknippats med välstånd, men symboliken i ädelstenen täcker också hälsa, kärlek och astrologi. Det finns många teorier om topaz helande egenskaper, till exempel att det skyddar mot mörk magi, mardrömmar och olyckor. Hitta våra bästa passsmycken här. 

December – Blå topaz, tanzanit och turkos 

Om du är ett decemberbarn har du tre födelsestenar att välja mellan – allt inom det blå färgspektrumet. Blå topaz, tanzanit och turkos. Den blå topaz är en ädelsten som symboliserar många saker; kärlek, klarhet, lugn, harmoni, trohet och mycket mer. Den blå topasen har fått sitt namn antingen från det grekiska ordet topazion, vilket betyder eld, eller den egyptiska ön Topazos. De gamla grekerna trodde att den blå topasen hade kylande egenskaper, medan egyptierna trodde att det kunde upprätthålla fred och välstånd. Du hittar alla våra smycken med blå topaz här. 

Turkos är en sällsynt och eftertraktad sten, som finns på bara några få ställen på jorden. Tidiga indianer associerade det med himlens Gud och lade därför stor vikt vid stenen. De använde turkos för att kanalisera helande energier från kosmos. I antikens Grekland bars turkos av kvinnor för att symbolisera deras renhet. Över hela världen hittar du gamla traditioner och seder förknippade med turkos, men i modern tid är ädelstenen förknippad med visdom, lugn och skydd. Hitta våra turkosa smycken här. 

Vi hoppas att du har tyckt om att läsa vår guide för att hitta din födelsesten och att du har blivit lite klokare om symboliken och historien bakom födelsestenar.  

Kolla våra senaste inlägg!