Turkosa smycken

Turkosa smycken

Turkos 

Turkos är en sällsynt eftertraktad sten som bara finns på ett fåtal platser på jorden. Ädelstenen har länge värderats och ansetts bringa lycka, och det så tidigt som 3000 f.Kr. de gamla egyptierna tillverkade smycken med turkos. Tidiga indianer lade stor vikt vid ädelstenen och associerade den med himlens gud. De använde turkos för att kanalisera helande energier från kosmos. I antikens Grekland bars turkos av kvinnor för att symbolisera deras renhet. Gamla traditioner och seder förknippade med turkos finns över hela världen, men i modern tid förknippas ädelstenen med visdom, lugn och skydd. 

långa zirkonörhängen

Till skillnad från andra ädelstenar bedöms turkos inte utifrån ett enda bedömningssystem. Den mest kända metoden är den persiska metoden, där stenens värde bedöms utifrån klarhet och färg. Ju tydligare och mörkare stenen är, desto bättre. Dessutom bedöms kvaliteten på turkos också utifrån hårdhet, där de hårdaste, och därmed bästa stenarna, ligger på 6 på Mohs skala. De bästa turkosa stenarna har alltså en blå färg utan tydlig matris, vilket är det tunna mönstret av element som löper genom stenen. 

double double

Turkos smycken 

Turkos har använts för smycken i flera årtusenden, och har traditionellt sett en guldsockel. I väst har det dock länge funnits en tradition av att använda silver till turkosa smycken, men idag har en del smyckedesigners börjat följa perserna, och i stället använder guld som fattningen på smyckena. 

Turkosa smycken är vackra och kan sätta en extra krydda till outfiten med den vackra blågröna färgen. Turkos är också ett bra val för smycken eftersom det vanligtvis inte är dyrt. Hos CHANTI har vi ett brett urval av olika vackra turkosa smycken. I vårt sortiment har vi örhängen, armband, hängen och ringar med turkos i både guld, silver och förgyllt silver. Du hittar alla våra turkosa smycken här. 

Kolla våra senaste inlägg!