Varför blir mina smycken svarta?

Varför blir mina smycken svarta?

Missfärgade smycken

När smycken blir missfärgade tenderar vi att vara beredda att kasta dem i papperskorgen, eftersom de lätt kan se smutsiga och gosiga ut. Det beror inte på att det är något fel på varken smycken eller ägaren - det är en process som sker helt naturligt, och lyckligtvis är det lätt att korrigera.  

diamantring

Varför blir mina smycken svarta? 

Smycken blir missfärgade eftersom de antingen oxiderar, vilket innebär att de reagerar på syret i luften, eller för att de kommer i kontakt med kemikalier som svavel, svett och andra. 

Vad är oxidation? 

Oxidation är en naturlig reaktion som uppstår när ett smycke reagerar på syre i luften. Detta kan orsaka missfärgning på smycken, som kan förekomma i form av svarta fläckar eller rostliknande fläckar.  

Varför blir silver mörkt? 

När silversmycken blir svarta beror det på att de oxiderar. Detta händer eftersom silver är en ädelmetall som i sin naturliga process kan oxidera om den kommer i kontakt med ämnen i luften, svett eller produkter på huden som krämer, parfymer eller liknande.  Detta betyder inte att smycken förstörs, och i de flesta fall kan du lyckligtvis bli av med oxidationen genom att rengöra smycken. 

Kan både guld och silver missfärgas? Kan guld också oxidera? 

Även om silversmycken oxiderar lättare än guldsmycken är det inte bara silversmycken som kan bli missfärgade. Guld är ett element, och därför kan det inte i sig oxidera eller ändra färg. Anledningen till att guldsmycken blir missfärgade är att guld blandas med andra metaller för att erhålla önskad legering så att guldet kan formas. Så det är inte guldet, utan dessa metaller som blandas med, vilket gör att guldsmycken oxiderar.  

Guldring

Hur förhindrar jag att mina smycken blir svarta? 

Användning av smycken 

Smycken måste behandlas med kärlek om man vill förlänga dess livslängd. Nedan har vi gjort en översikt över ett antal av de viktigaste åtgärderna att vidta om du vill bevara glansen på dina smycken.  

Förvaring av smycken 

Det är en bra idé att förvara smycken i smyckeskrin eller tyg/plastpåsar. Du kan också ha dina smycken hängande på smyckesställ - här är det dock viktigt att smyckena hänger på bra avstånd så att de inte repar varandra. Alternativt kan du också förvara dina smycken i en glaslåda. Gemensamt för förvaringsalternativen är att smyckena helst ska ligga eller hänga separat så att de inte repar varandra.  

Smycken i smyckeskrin

Vatten 

Det är viktigt att du tar av dig smycken innan du tvättar händerna, badar, diskar etc., eftersom smycken inte är förtjust i vatten.  

Svett 

På samma sätt måste du ta av dig dina smycken innan du spelar sport och sover, eftersom kroppen svettas mycket och svetten inte kan avdunsta under smycken. Därför upplever många att vara svarta på huden där ett smycke har suttit, eftersom svettning påskyndar oxidationen av smycken.  

Fukt 

Det är en dålig idé att förvara dina smycken i badrummet, eftersom det ofta är mycket fuktigt, vilket smyckena inte gillar. Håll därför dina smycken från att förvaras på fuktiga platser. 

Kemikalier 

Det är en allmän tumregel att du bör undvika att få dina smycken i kontakt med någon form av kemikalier, såsom krämer, parfymer och annat. 

doubledouble

Vad kan missfärga silver? 

När silver utsätts för syre och andra gaser sker med tiden en naturlig oxidation av smyckens yta, vilket kan orsaka mörka fläckar eller rostliknande fläckar.  

Silver kan också missfärgas av produkter som innehåller svavel. Detta gäller salt, ull, parfym, vinäger och många fler. Tvättmedel och klorvatten kan också missfärga silver. Lyckligtvis är missfärgningen lätt att bli av med. 

Vad kan missfärga guld? 

Guld är ett element, och därför kan det inte i sig oxidera eller ändra färg. Anledningen till att guldsmycken blir missfärgade är att guld blandas med andra metaller för att erhålla önskad legering så att guldet kan formas. Så det är inte guldet, utan dessa metaller som blandas med, vilket är anledningen till att guldsmycken kan oxidera. Detta händer vanligtvis bara med smycken i 8 karat guld, eftersom andelen guld i ett smycke ökar ju högre karat smycken. 8 karat guldsmycken kan ibland bli lite rödaktiga med tiden. Det orsakas ofta av kroppens syra och svett, som med tiden kan påverka färgen i guldet. Dessutom kan klor och blekmedel missfärga guld.  

hjärta infinity smycken

Hur rengör jag mina smycken om de har blivit svarta? 

Det finns olika sätt att rengöra smycken. Det är alltid bra att börja med att polera smyckena med en polerduk.  

Hur man rengör silversmycken 

Du kan rengöra dina silversmycken genom att blötlägga dem i varmt tvålvatten, borsta dem med en ren tandborste och sedan torka smycken noggrant med en torr polerduk.  

Hur man rengör guldsmycken 

Du kan rengöra dina guldsmycken genom att blötlägga dem i varmt tvålvatten, borsta dem med en ren tandborste och sedan torka smycken noggrant med en torr polerduk.  

Hur man rengör guldpläterade smycken 

Om dina smycken är belagda kan det inte undvikas att denna beläggning med tiden kommer att slitas av mer eller mindre. Men om du tar väl hand om dina guldpläterade smycken och rengör det med en torr och mjuk polerduk ofta, är det möjligt att förlänga beläggningens livslängd avsevärt. 

Pärlsmycken

Hur man rengör pärlsmycken 

Pärlor bör behandlas försiktigt, eftersom de är mycket mottagliga för smuts och smuts. Pärlor ska rengöras med en torr och mjuk polerduk, och detta kommer att hålla smutsen på dörren. 

Hur man rengör smycken med stenar 

Smycken med ädelstenar kan rengöras med varmt vatten och diskmedel. Därefter ska smycken borstas med en mjuk och ren tandborste och slutligen torkas med en mjuk och torr trasa.  

Minnesregel

Undvik att lägga dina smycken i högar, eftersom oxiderade smycken kan "attackera" de andra smyckena. 

Kolla våra senaste inlägg!