Ädelstenar i smycken

Ädelstenar i smycken

Stentyper

Du kan läsa om de olika typer av ädelstenar vi har i våra smycken, och om deras olika intressanta fakta och egenskaper. Ädelstenar och ädelstenar är två namn för samma sak, nämligen bitar av mineral som används vid smyckestillverkning. De finns i många olika former och färger, vilket återspeglas i urvalet av smycken. De finns i allt från grönt, till blått, gult, lila, vitt och röda färger. Kort sagt, det finns smycken i alla tänkbara färger och former, beroende på hur produktionen förhålls till.

ringar i smyckeskrin

Diamanter

Diamanter finns i många storlekar, priser och varianter. Det mesta går att köpa antingen i den klassiska vita färgen, eller med svarta nyanser. Oavsett vilket är diamanter en av de mest värdefulla stentyperna på smyckesmarknaden.

Vita diamanter

Vita diamanter är klassiska vackra stenar. Smycken med vita diamanter är smycken som de flesta kvinnor vill bära. 

Svarta diamanter

Svarta diamanter är moderna smycken och eleganta stenar som varje stilmedveten kvinna borde äga. 

 doubledouble

Zirkon

Zirkon är en vacker och stilren mineral som de flesta känner till från olika ringar och örhängen. Det är särskilt i dessa man använder dem. När zirkon används till smycken hjälper de till att ge några vackra och väldigt stilrena varianter. Zirkonsmycken är typiskt vita eller väldigt ljusa i sitt uttryck. 

 zirkon kreoler

Akvamarin

Namnet akvamarin kommer från latin; aqua (vatten) och marina (hav) = havsvatten. Det är en fin beskrivning av akvamarin smycken vackra nyanser, som är genomskinliga blå och blågröna, som påminner om havets färger. 

 doubledouble

Ametist

Det råder ingen tvekan om att ametist och smycken är en perfekt kombination. De bidrar till att ge ett bredare och mer varierat sortiment på smyckesmarknaden, med sina lila eller violetta nyanser.

Det fantastiska med ametiststenen är att dess nyanser kan fluktuera mycket. Det finns därför många alternativ och färgnyanser att leka med för de många tillverkarna.

Ametist är en populär och färgstark ädelsten som vanligtvis lägger till en lila nyans till dina smycken. Materialet tillhör kvartsgruppen och färgen kan variera mycket från en lila färg, till att nästan framstå som vit.

 ametist örhängen

Citrin

Tack vare ett rikt kalejdoskop med gula nyanser ser citrin spektakulärt ut i vilken metall som helst och är lika lämplig för både brunetter och blondiner. Detta smycke har inga åldersbegränsningar. Citrin i sig är ljust och självförsörjande, så "solo" används oftast. Kombinationen av citrin och diamanter ser lyxig ut och en blandning av citriner, ametister och safirer ser ljus och somrig ut.

Citrin i guld är en ljus kvällsklassiker. Stenen omsluter pjäsen med ett varmt sken och framhäver skönheten och ädelheten hos den gula metallen. Citrinens egenskaper gör det möjligt att använda det i olika former och sammansättningar. Till exempel i form av ett hjärta, blommor, kronblad, sol.

Du hittar många citrinsmycken hos CHANTI.

 doubledouble

Emalj

Emalj är en beläggning som kan läggas på utsidan av smyckena för att ge dem vackra och pråliga färger. Hos CHANTI hittar du smycken både med och utan emalj. Du kan till exempel hitta en hel del vackra smycken med olika stentyper. Klicka in och se utbudet av emaljesmycken på denna sida idag, och hitta just de emaljsmycken som passar dig. Vi har bland annat örhängen, hängen, ringar eller armband för tjejer och kvinnor. 

 daisy halsband

Granat

Granat är en av många ädelstenar. Granat är ett mineral som finns i flera färger, men som typiskt sett bidrar till att skapa fina röda eller mörkröda smycken. När du handlar granat smycken online eller i en smyckesbutik, kommer de ofta att ha en röd eller mörkröd färg. Det gör dem till en självklar ädelsten för kvinnor som älskar de rödaktiga nyanserna.

doubledouble

Kvarts

Kvarts är ett av de första mineralerna som människor började använda. Smyckeskvarts är verkligen magnifik och även mångsidig.

Kvarts är ett av de första mineralerna som människor började använda. Kvarts har använts för de äldsta smyckena. Arkeologer hittar produkter från denna sten som är över 9 000 år gammal. Redan nu är det svårt att föreställa sig smyckestillverkning utan ringar, armband eller örhängen med kvarts. Mineralet för skär skärs i cabochonskivor. Behandlingsmetoden beror på provernas typ och optiska egenskaper.

Cabochon (av franska caboche - huvud) är en metod för att behandla en ädelsten eller halvädelsten, där den får en slät konvex polerad yta utan kanter.

 kvartsring

Morganit

Morganite är en halvädelsten som blev känd 1910 och fick sitt namn 1911. Den är förknippad med namnet på en berömd amerikansk filantrop och bankir vid namn Morgan. Morganits färgpaletten sträcker sig från rosa till rödlila. I vissa fall kan mineralet ha en gul eller persikofärgad ton. Ringar och örhängen med morganit, har en unik magi av charm och mystik.

Hos CHANTI hittar du ett stort urval av smycken med morganit, som kommer att vara ett utmärkt tillskott till vilken smyckeskollektion som helst.

 morganitringar

Månstenen

Månstenen är en sällsynt skönhet och ett extremt sällsynt mineral i naturen. Den delikata vit-grå-blåaktiga färgen med glänsande nyanser, gör att stenen ser ut som månsken. Nyansen på stenarna liknar inte någon annan typ av sten. Transparenta kristaller är extremt sällsynta i naturen. Månstenen har en silkeslen lyster, men det här är inte bara lyster. Det är en mycket speciell specifik optisk effekt som bildas av transparenta prismatiska eller lamellära kristaller. Blå månstenar har ett häpnadsväckande vackert 3D-färgdjup när de roterar.

 månstensring

Onyx

Onyx är en dekorativ sten, som är en kvartstyp. En utmärkande egenskap hos onyx är dess säregna randiga färg, skapad av parallella lager av stenar som innehåller olika föroreningar. Färgen på mineralränderna, beroende på typen av dessa föroreningar, kan vara olika: arabisk (svart) onyx är svart och vit, karneol har röda och vita ränder, sardonyx är brun eller orange-vit.

Hos CHANTI hittar du ett stort urval av onyxsmycken.

doubledouble

Peridot

Peridot är en ädelsten av mineralet olivin. Namnet "olivin" uppfanns av fransmannen Alfred Werner. Det kommer från det latinska "oliven", vars färg liknar färgen på detta mineral. Betydelsen av ordet "peridot" är av franskt ursprung. Det kommer ursprungligen från det arabiska "faridat" - en ädelsten. 

doubledouble

Pärlor

Pärlor är en ädelsten som föds i vattnet i floder och trädgårdar. När en främmande kropp kommer in i ett snäckskal börjar blötdjuret, som en form av självförsvar, omsluta det med pärlemor. Pärlor kan ha olika färger: vit, kräm, guld, silver, blå, svart, rosa - det finns mer än hundra nyanser. Vad som kallas en pärla beror på typen av blötdjur, vattenkvalitet, dess kemiska sammansättning och pärlornas mognad. 

Smycken med pärlor är en klassiker som aldrig går ur modet. Detta är det enda mineral som inte kräver bearbetning. Pärlan är i sin naturliga form. Ringar, örhängen, hängen, halsband, armband med pärlor ser originella, intressanta ut och gör sin ägare elegant. 

pärlhalsband

Perlemor

Pärlemor är en naturlig ädelsten. Pärlemor har varit känd av människor i tusentals år. Den moderna trenden är skapandet av ljusa smyckeskollektioner, där pärlemor kombineras med ädelstenar, till exempel diamanter, smaragder, safirer.

pärlemor örhängen

Bärnsten

Bärnstenssmycken har använts i många tusen år, faktiskt sedan urminnes tider. En av de uppenbara egenskaperna hos smycken med bärnsten är att de har orange färg. Det tar många år att producera bärnsten, eftersom det är naturen som gör jobbet åt oss. Det är i havet som det skapas. Bärnstensbitar är faktiskt förstenade harts, och det gör bärnstenssmycken till ett mycket naturligt smycke att bära runt halsen eller handleden.

bärnstensfärgade örhängen

Rubin

Rubinsmycken är väldigt exklusiva och det återspeglas i både priset och deras utseende. De är vackra och signalerar ett visst välstånd och rikedom. Smycken med rubin är vanligtvis röda, eftersom det är ädelstenens kännetecken. Den kan dock hittas i många nyanser av rött. Du kan hitta grova rubiner i mörkröda nyanser, medan de skurna kan vara nästan rosa.

rubin ring

Safir

Safir är ett mineral. Själva namnet på safiren kommer från grekiskan, där det betyder blå sten. En av de tydliga egenskaperna hos safirsmycken är deras mycket starka blå färg, och är därför lätt att känna igen. Även om nyanserna skiljer sig från sten till sten har de alla en mycket tydlig, lite mörk, blå färg. Detta gör dem till ett självklart val inom smyckestillverkning, eftersom blått tilltalar båda könen. Så även om blå safirsmycken främst bärs av kvinnor, kan de göras för både män och kvinnor.

safir ring

Smaragd

Smaragdstenen känns igen på sin gröna färg. Stenens nyans påverkas av innehållet av krom. Smaragder är mycket vanliga i smyckesbranschen då de bidrar till att bidra till exklusiva smycken. Samtidigt är smaragder några av de enda stenarna som kan bidra med en grön färg. Bara det faktumet gör dem extra intressanta för producenterna. Gröna smaragdsmycken passar bra till de flesta, och används speciellt till hängen, örhängen och ringar. Det gör de i kombination med material som silver, guld och vitguld.

smaragd ring

Topas

Topass-smycken kännetecknas av att stenen finns i många färger och nyanser. Till skillnad från många ädelstenar finns topasmineralen i flera varianter. Det ger tillverkarna alla förutsättningar att sätta ihop smyckena efter behov och skapa de snyggaste örhängena, ringarna eller armbanden. Topaz kommer från grekiskan, där det kallas topas . Precis som med andra ädelstenar är mineralet många år gammalt och har en lång historia. Det hjälper till att betona deras attraktionskraft och värdefulla väsen. Det har länge varit populärt och exklusivt att bära topassmycken i blått, grönt, lila eller brunt. Du är fri att välja vilken färg du föredrar.

doubledouble

Turmalin

Turmalin är en sten med fantastiska egenskaper. Denna ädelsten överträffar alla andra pärlor i olika färger. Stenen fick sitt namn i Europa i början av 1700-talet, när holländska sjömän började ta med sig olika ädelstenar till Amsterdam från omkring Ceylon (Sri Lanka). Bland dem - gyllene kolumnkristaller, som invånarna på ön kallade "Turamali" eller "Tourmali". Kristaller av mineralet representeras ofta av prismor med längsgående skugga, och tvärsnittet liknar vanligtvis en sfärisk triangel. 

doubledouble

Allmänna frågor om ädelstenar

Vad är ädelstenar?

Ädelstenar är olika sorters mineraler som mals och används till smycken. Det finns både äkta och syntetiska ädelstenar. De riktiga ädelstenarna är också kända som ädelstenar. Begreppet ädelsten används för alla typer av stenar som används i samband med smycken.

Vad är ädelsten?

Ädelstenar är riktiga stenar som uppfyller vissa krav. Skönhet, sällsynthet och hållbarhet. Det finns inget konkret sätt att förklara hur en sten kan beskrivas som en ädelsten. Gruppen av ädelstenar grundades redan i antikens Grekland. Beroende på hur sällsynta stenarna var och om de hade tilldelats en religiös betydelse kunde olika stenar benämnas ädelstenar. Tidigare var det bara diamanter, safir, rubin och smaragd som klassades som ädelstenar, men nu har listan blivit lite längre.

Vilka stenar är ädelstenar?

Listan över ädelstenar har blivit längre än den var förr i tiden, eftersom den nu innehåller: Diamant, Rubin, Safir, Smaragd, Ametist, Zirkon, Cubic Zirconia , Turkos och Akvamarin. Många tycker att listan är mycket längre då folk ofta blandar ihop ädelstenar och ädelstenar. För alla ädelstenar är ädelstenar, men inte alla ädelstenar är ädelstenar.

Är ädelstenar stenar?

Ädelstenar är stenar som uppfyller vissa specifika krav. Inte vilken sten som helst kan beskrivas som en ädelsten. Det är fyra faktorer som avgör om en sten kan beskrivas som en ädelsten. De måste vara relativt sällsynta, hållbara, bildade genom naturlig process och ha en viss typ av skönhet.

Hur vet man om en ädelsten är äkta?

Det är individuella faktorer som kan avgöra om varje ädelsten är äkta. De olika ädelstenarna har var och en sina egna kemiska förhållanden, vilket gör att stenarna ser olika ut.

Vad heter de olika stenarna?

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med ädelstenar. Urvalet inkluderar dessa typer av sten: Diamant, Ametist, Rubin, Safir och flera andra.

Var kommer ädelstenar ifrån?

De olika ädelstenarna kommer från flera platser runt om i världen. Indien är känt för att vara platsen där många ädelstenar bryts – det är bl.a. Rubiner, safirer och diamanter. Hela Amerika, Afrika och Australien levererar idag många av de finaste ädelstenarna.

Vilken sten ska jag välja?

Alla stenar uttrycker något olika, så det kan vara svårt att veta exakt vilken sten man ska välja till sina smycken. Om du vill att stenen ska ha en mening kan du välja din födelsesten. På CHANTI har vi förklarat de olika stenarna och deras betydelse här . Då kan du hitta din födelsesten, eller kanske bli inspirerad och hitta en helt annan speciell sten till dina smycken.

Kolla våra senaste inlägg!