All kunskap om pärlor

All kunskap om pärlor

Det som är bra med pärlor är att de finns i alla prisklasser och därför kan alla smycka sig med dem. Det finns dock även pärlor lika dyra som diamanter, så det kan vara smart att ha kontroll över de element som pärlornas värde och pris bedöms efter. 

Naturpärlor 

Naturpärlor förekommer i både salt och sötvatten, och skapas i musslan utan mänsklig påverkan. Pärlorna uppstår när en främmande kropp som ett sandkorn tränger in i musslans skal. För att skydda sig mot den främmande kroppen bildar musslan ett lager av pärlemor runt sig och skapar därigenom det vi känner som pärlor. Förr i tiden fanns dessa naturpärlor över hela jordklotet, men på grund av överfiske och föroreningar av olika slag är de idag extremt sällsynta och dyra. 

Odlade pärlor 

Odlade pärlor är resultatet av ett komplicerat samarbete mellan människor och musslor. Människans "minimala ingrepp säkerställer att musslornas vanliga arbete kan fortsätta oavbrutet. Tid, omständigheter och omgivande miljö resulterar i kulturella pärlor av stor skönhet. Den kemiska sammansättningen, de fysiska egenskaperna och den biologiska/fysiologiska processen är identiska från naturpärlor till odlade pärlor. Slumpmässiga och sällsynta fynd av pärlor, har ersatts av vetenskapliga odlingsmetoder. Resultatet liknade naturens egna pärlor i alla avseenden, förutom det faktum att början av varje kulturpärla involverar mänsklig hand. 

doubledouble

Saltvattenspärlor 

Saltvattenspärlor bildas av musslor som lever i havet. Saltvattenmusslor kan bara bilda en pärla i taget, men kan göra det tills den dör. Före tillkomsten av odlade pärlor kallades saltvattenspärlorna orientaliska då de främst fiskades upp i Röda havet, Persiska viken och längs de karibiska kusterna. De mest populära saltvattensodlade pärlorna är Tahiti-odlade pärlor, Akoya-odlade pärlor och South Sea-odlade pärlor. Tahitipärlor bildas i musslan Pinctada margaritifera, som främst finns i Franska Polynesien, och har naturliga färger av svart, silver och "påfågel". Akoya-odlade pärlor kommer från Akoya-musslan, Pinctada imbricada, i Japan och dessa pärlor är oftast runda och rosa, vita eller gula till färgen. Akoya-pärlorna kallas även för japanska pärlor. South Sea odlade pärlor är en term för alla saltvattenspärlor som kommer från Indonesien, Filippinerna och Australien. De är oftast vita eller gula och odlas i Pinctada Maxima øs ters. Australien hyser de finaste av South Sea-pärlorna och finns i många storlekar och färgnyanser. Den dyraste av dem är dock de vita, eftersom de sällan finns enhetliga. Saltvattensodlade pärlor blir vanligtvis upp till 10 mm, men både Tahitipärlor och South Sea-pärlor kan bli upp till 20 mm. 

doubledouble

Sötvattenspärlor 

Till skillnad från saltvattenmusslor kan sötvattensmusslor bilda flera pärlor åt gången, men kan bara göra detta en gång. Därför förekommer fler sötvattenspärlor, vilket gör dem mindre eftertraktade och ger ett lägre pris. 

Imiterade pärlor 

Faux pärlor är konstgjorda. De har en kärna av pärlemor eller glas, som är belagd med ett eller flera lager plast. 

Värdet av pärlor 

Precis som diamanter delas pärlor in i kategorier och kvaliteten bedöms utifrån flera olika parametrar. Pärlor bedöms utifrån de fem S:en: Glans, yta , nyans , form och storlek.

silver pärlörhängen 

Glans 

Shine beskriver pärlans lyster, och definieras av hur stor reflektionen är. Ju mer lyster, desto mer värdefull är pärlan. 

Yta 

Ytan beskriver pärlans yta. Här tittar vi på om ytan är slät eller ojämn. Ju smidigare den är, desto högre är värdet på pärlan. Pärlor är naturprodukter och kan därför ha ojämnheter på ytan, men ju färre desto bättre. 

Skugga 

Nyans beskriver färgen på pärlan, och beror på var pärlan bildas. När man utvärderar pärlan tar man en titt på harmonierna hos pärlemor och orienteraren. Den harmoniska är en nyans av färger som finns på eller strax under pärlans yta. 

Form 

Form beskriver formen på pärlan, och denna kan variera från rund till barock. Pärlor delas därför in i barockpärlor, halvbarockpärlor, nästan runda pärlor och runda pärlor. Barockpärlorna är de mest asymmetriska och är alla unika. De runda pärlorna är mer sällsynta och har därmed ett högre värde. Runda pärlor är sällsynta då de är svåra att odla och därför ökar priset ju rundare pärlan är. 

Storlek 

När det kommer till pärlor handlar det om storlek. Ju större pärlan är, desto dyrare är den. Storleken på pärlan beror på vilken typ av ostron den bildas i. 

silver pärlhänge

Pärlsmycken 

Pärlor har länge använts för smycken. Det har länge varit den klassiska vita runda pärlan som använts, men nu har även de färgglada och asymmetriska pärlorna kommit ut på marknaden. 

Venedigs imiterade pärlor, glaskulor fyllda med kvicksilver, var bland de mest populära fram tills den franska rosenkransmakaren Jacquin uppfann essence d'orient (pärleessens) 1656 i Passy, strax utanför Paris. Han hade märkt att i ytan av en hink med vatten, i vilken små fiskarter hade skalats, flöt ett glänsande ämne med ett pärlande sken runt omkring. När essensen, koncentrerat och tillsatt lim och ett speciellt lack, som han själv uppfunnit, applicerades på små kulor, liknade kulorna pärlor, tyckte han. Jacquins imiterade pärlor var ihåliga glaskulor av tunt glas, vars insida var fodrad med pärlsesensen. När pärlessensen hade torkat in fylldes de imiterade pärlorna med vax och imiterade pärlor för riktiga pärlörhängen av oöverträffad kvalitet. Det har hävdats att de gamla kineserna kände till metoden århundraden innan Jacquin upptäckte den, och att han därför kallade den essens d'orient med hänvisning till dem. Den iriserande lystern uppstår när små färglösa kristaller i fjällen frigörs. Genom analys har kristallerna identifierats som varande av det organiska ämnet guanin som härrör från purin - ett metalliskt glänsande material. Fram till början av 1900-talet tillverkades fortfarande mycket pärlsess för riktiga pärlörhängen i Frankrike, men senare visade det sig att engelsk, norsk och nordamerikansk sardinsill och viss lax också gav en överlägsen pärlsesens. 

De senaste åren har pärlsmycken och accessoarer blivit väldigt populära, och det är förståeligt nog. Hitta våra pärlsmycken här. 

doubledouble

Underhåll av pärlor 

Många säger att pärlor blir vackrare när de används, och det är också sant. Fett och värme från huden kan ge pärlorna liv, och om de inte används blir de matta och matta. Man bör dock ändå komma ihåg att ta hand om sina pärlsmycken då flera olika saker kan få dem att tappa sin lyster. 

Först och främst är det viktigt att inte förvara pärlor i lufttäta påsar som plastpåsar, då pärlor är en naturprodukt som måste kunna "andas" för att bevara glansen. 

Dessutom bör du undvika att dina pärlsmycken kommer i kontakt med kosmetiska produkter, rengöringsprodukter och för mycket vatten. Även om de bildas i havet kan vatten fortfarande skada pärlan om den kommer i kontakt med den varje dag. Precis som med andra smycken är det därför en bra idé att ta av sig pärlsmyckena innan du duschar. Vill du rengöra dina pärlsmycken behöver du dock lite ljummet vatten för att skölja dem, varefter de torkas och poleras med en mjuk trasa. 

Vanligaste frågorna om pärlor

Vad är riktiga pärlor?

Naturpärlor kan inte beskrivas som stenar. De förekommer i praktiskt taget alla blötdjur, men vi känner dem främst från musslor eller ostron. De allra flesta naturliga pärlor kan inte användas till smycken, eftersom de inte är speciellt vackra. Priset på naturpärlor är högt, då det bara är en sällsynt gång som det bildas en pärla som kan mäta sig med kriterierna och därmed användas till smycken.

Vad är syntetiska pärlor?

Syntetiska pärlor är samma sak som imiterade pärlor. Kort sagt: konstgjorda pärlor. Konstgjorda pärlor kommer inte att ha ett särskilt högt värde, och priset kommer att ligga långt under odlade pärlor och ännu längre under naturpärlor. De imiterade pärlorna består ofta av glas eller plast som är belagd med pärlemor.

Vad är kulturpärlor?

Odlade pärlor är en produkt av en konstgjord pärla. Själva pärlan är äkta, men processen att göra pärlan är konstgjord. Här för du in en främmande kropp i en mussla eller ostron, och sedan börjar en naturlig pärlprocess.

Är sötvattenspärlor riktiga pärlor?

Sötvattenspärlor är pärlor som bildas i levande musslor, och går även under namnet kulturpärlor. Odlade pärlor är riktiga pärlor som sätts i rörelse av människor. Själva pärlan bildas inuti musslan, men det är en människa som stoppar in en främmande kropp i musslan så att processen med en pärla kan starta. De helt naturliga pärlorna är mycket sällsynta och ofta inte särskilt vackra, så genom att hjälpa pärlorna på vägen gör du det möjligt att sälja och köpa sötvattenspärlor till överkomliga priser.

Hur vet man om de är riktiga pärlor?

Det finns flera metoder för att kontrollera om dina pärlor är äkta. Du kan bland annat prova att gnida två pärlor mot varandra. De ska kännas lite sträva och pärlan ska inte verka helt slät. Du kan också använda dina tänder för att känna efter om en pärla är äkta. De enda kraven är att du har borstat tänderna strax innan och helst använder dina framtänder. Här kan du sedan prova att gnida pärlan på din tand. Återigen ska du få känslan av att pärlan är sträv och inte är helt slät.

Hur ser du skillnaden mellan äkta och falska ädelstenar?

Det kan ibland vara svårt att se skillnad på riktiga och falska ädelstenar. Det enklaste sättet att ta reda på om pärlan är äkta är genom att gnugga pärlan på dess framtand. Om pärlan känns sträv och kall så är den förmodligen äkta. Om den däremot känns slät eller kanske till och med lite fet, så är pärlan inte äkta. De imiterade pärlorna är gjorda av bland annat glas eller plast.

Vad är skillnaden mellan pärlor?

Det är flera saker som gäller när det kommer till skillnaden mellan saltvattenspärlor, sötvattenspärlor och imiterade pärlor. Den största skillnaden är mellan de två första och de imiterade pärlorna. De imiterade pärlorna är inga riktiga pärlor. De är konstgjorda och har i princip inget med en riktig pärla att göra, då de oftast är gjorda av glas eller plast. När det kommer till saltvattenspärlor och sötvattenspärlor är det för vissa lite svårare att se skillnad.

Den största skillnaden som vi förmodligen alla kan fånga ligger i namnet. Saltvattenpärlor odlas i saltvatten och sötvattenspärlor i sötvatten. Den andra stora skillnaden är priset. Saltvattenspärlor har ett mycket högre värde än sötvattenspärlor, men det finns förstås en anledning till detta. Hela processen kring saltvattenspärlor är längre och det blir mindre resultat. Cirka 50 sötvattenspärlor produceras per mussla, medan endast max 3 saltvattenspärlor produceras på ostron. Dessutom tar det bara några månader för en sötvattenspärla att bildas. Den här tiden är längre för en saltvattenspärla då det kan ta upp till flera år.

Sist men inte minst är det också skillnad i utseendet på pärlorna. Saltvattenspärlorna är rundare till formen och har en högre lyster än sötvattenspärlorna.

Kolla våra senaste inlägg!