All kunskap om zirkon

All kunskap om zirkon

Den cubic zirconia är en mycket populär typ av sten för smycken. Det kan lätt förväxlas med diamanten, men till förmånliga priser. Ljusflödet i cubic zirconia är jämförbart med diamanterna och ger det ett exklusivt utseende.

Kvaliteten på cubic zirconia är hög och därför är stenen mycket användbar för smycken.

Vad är zirkonstenar?

Zirkon är en ädelsten som är naturligt tillverkad, och den finns i flera olika färger, men det är vanligtvis inte den vi hittar i smycken.

En cubic zirconia är faktiskt den mest populära formen av "zirkon" eftersom den inte är lika ömtålig och är mycket mer glänsande än en zirkon från naturen. En cubic zirconia är en syntetisk ädelsten av zirconia som har många kvaliteter som andra ädelstenar inte alltid innehåller. En av de största egenskaperna som cubic zirconia medför är dess hårdhet såväl som utseende, som för blotta ögat kan förväxlas med en diamant, men till ett mycket lägre pris. Eftersom en cubic zirconia är konstgjord blir kvaliteten och utseendet ofta detsamma och därmed blir det inga större fluktuationer i priserna.

De cubic zirconia stenarna är relativt höga på Mohs- skalan, eftersom de har en hårdhet på 8,5 - som jämförelse är en diamant 10.

Cubic zirconia är en populär sten över hela världen och kallas därför ofta för CZ - en förkortning för engelska Cubic Zirkoniumoxid.

långa zirkonörhängen

Diamant eller cubic zirconia?

En cubic zirconia sägs ofta vara en imitation av en diamant. Detta är delvis sant, eftersom en cubic zirconia ser så mycket ut som en diamant att de flesta inte skulle kunna se skillnad alls. Om du har ett tränat öga blir det lättare att hitta skillnaderna mellan en cubic zirconia och en diamant. För det första är en cubic zirconia lite tyngre än en diamant. Dessutom är en cubic zirconia också lite mer transparent och har en lägre glans. Det låter som stora skillnader, men för blotta ögat kommer du inte att kunna se skillnaden mellan de två stenarna.

Utseendet på cubic zirconia

En cubic zirconia är för de flesta känd för sin vita färg, som liknar diamantens. Den cubic zirconia finns dock i en myriad av färger. Hos CHANTI kan du hitta cubic zirconia i 12 olika färger, så det finns något för alla.

En cubic zirconia kan slipas på många olika sätt, men de vanligaste är facetterade och briljantslipade. För att imitera en diamant så bra som möjligt kommer man oftast att briljant slipa en cubic zirconia. Det är dock lika populärt att ha ett smycke med en cubic zirconia som är facetterad. När stenen är fasetterad har den något rundare kanter än om den är briljantslipad.

hjärta infinity smycken

Värdet av zirkoner

Det är stor prisskillnad mellan en zirkon och en cubic zirconia. En zirkon är, som tidigare nämnt, en ädelsten som är naturligt tillverkad. Detta gör naturligtvis priset mycket högre än priset på en konstgjord cubic zirconia.

Eftersom cubic zirconia tillverkas i fabriker på flera platser runt om i världen går det att hålla nere priset på denna typ av ädelsten. Men kvaliteten på cubic zirconia, som av samma anledning alltid kommer att vara hög, går inte att ta miste på.

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med cubic zirconia vilket är till mycket rimliga priser. Smyckets värde beror i första hand på resten av smyckets material och med detta kan man hitta smycken med cubic zirconia stenar i alla prisklasser.

ring på fingret

Zirconia smycken

Smycken med cubic zirconia är otroligt utbrett i smyckesindustrin, då deras kvalitet och utseende ligger nära diamanternas, men till ett betydligt lägre pris. Den cubic zirconia används för alla typer av smycken, och för guld, silver, förgyllt silver och vitt guld. Det betyder att alla möjligheter att hitta just ditt perfekta smycke är öppna.

Om du skulle fylla år i december finns det ytterligare en anledning att välja ett smycke med zirkoner i. Det är födelsestenen, som sägs ge lycka till dem som bär den.

Hos CHANTI kan du hitta ett brett urval av smycken med cubic zirconia stenar, här finns de även i olika färger och former och finns här.

Vanliga frågor om Zirconia

Är zirkon en ädelsten?

En zirkon som härstammar från naturen kan betraktas som en ädelsten. Den mest populära formen av "zirkon" är dock cubic zirconia, som är en syntetisk ädelsten och därför inte en ädelsten.

Vad är vita zirkoner?

Zirkoner finns i flera olika färger, bl.a vit, brun, grön, blå och röd. De vita zirkonerna är den ädelsten som mest liknar en diamant.

Vad är zirkoner gjorda av?

Zirkoner gjorda av ett mineral som kallas zirkoniumsilikat .

Vad symboliserar en zirkon?

En zirkon kan vara till hjälp för att nå framgång genom att den kan skapa harmoni och utveckla mentala förmågor som koncentration och förmågan att fatta rätt beslut.

Kolla våra senaste inlägg!