Allt du behöver veta om akvamarin

Allt du behöver veta om akvamarin

Akvamariner är kända som havets stenar, och detta återspeglas särskilt i namnet på stenen, som kommer från latinets "aqua" som betyder vatten och "mare" som betyder hav. Havsstenen är också en symbol för stenens vackra blå färg.

Akvamarin är en sten som tillsammans med en rad andra stenar ingår i familjen Beryl. Stenen är en ädelsten som är särskilt känd för den blå färgen som för många symboliserar havet och dess färger. Alla stenar som ingår i familjen Beryl är färglösa stenar, och Aquamarine får sin färg från en mängd järn eller titan i formationen.

 akvamarinring i silver

Historia och myter

Stenen har en mycket stark koppling till havet och sägs vara lyckostenen för sjömännen till havs. Att bära denna sten, eller ha den ombord, skulle göra resan till sjöss säker. Redan på medeltiden sågs stenen som en kristallkula som kunde se in i framtiden. Akvamarinerna kan användas som en läkande sten, vilket kan vara särskilt hjälpsamt med tankar.

Plats

Akvamariner är utbredda över hela världen och kan hittas på flera olika platser. Akvamarin av högsta kvalitet finns i Brasilien i Itabira-gruvan. Denna akvamarin heter Santa Maria, och har en mycket intensiv blå färg, vilket har satt en hög standard för akvamarin.

Värdering och pris

Priset på akvamariner justeras av samma faktorer som många andra ädelstenar. Storleken har stor inverkan på i synnerhet akvamariner. Denna sten har färre inneslutningar än t.ex. en smaragd. Detta gör att Aquamarinens utseende är av hög kvalitet. Färgen på en Aquamarine är också mycket betydelsefull för priset. Ju djupare och intensivare färgen är, desto högre blir priset. Det är speciellt de helt blå stenarna som anses vara den typiska Akvamarinen, men de finns även i mer grönaktiga nyanser.

doubledouble

Akvamarin smycken

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med Akvamarinstenar i. Den blå färgen passar till både guld-, guldpläterade, vitguld och silversmycken och kan passa vem som helst. Stenen har en hårdhet på strax under 8 vilket gör den lätt att använda till både ringar, halsband och örhängen då den är relativt svår att repa.

Du hittar alla våra Aquamarine-smycken här.

Vanliga frågor om Aquamarine

 

Är Aquamarine en pärla?

Ja, den vackra blå stenen som vi känner som en Aquamarine är en ädelsten. Den har fina blå och delvis gröna nyanser, vilket gör att den påminner för mycket om havets färger.

Vilken typ av sten är akvamarin?

Akvamarin är en del av familjen Beryl och den får sin blågröna färg av järn och titan.

Vad är en akvamarin?

Akvamarin är en ädelsten som har en blå och grönaktig färg. Den är väldigt populär, särskilt i Skandinavien, men den har varit känd över hela världen i många år.

Vilken färg har en Aquamarine?

En akvamarin är en typ av Beryl som faktiskt inte har någon färg. Stenen får sin blå och grönaktiga färg när järn och titan ingår i formationen.

Vad symboliserar en akvamarin?

Under åren har akvamariner ändrat betydelse många gånger. Mumierna begravdes tillsammans med stenen för att säkerställa god hälsa och minska smärtan i graven.
Senare, på medeltiden, användes nu stenen som en kristallkula som kunde visa framtiden. Nog le bar den för skydd, och den användes särskilt av sjömän, eftersom många ser akvamariner som havets stenar, och den kunde därmed ge trygghet för dem som var till sjöss.

Kolla våra senaste inlägg!