Allt om manschettknappar

Allt om manschettknappar

Manschettknappar

Manschettknappar är det perfekta smycket för män som vill sätta en unik särskiljningsförmåga på sin stil. Manschettknappen kan vara både glänsande, karakteristisk och personlig. Det är ett smycke som alla män borde äga.

Manschettkrokens historia

Manschettlänken går hela vägen tillbaka till 1400-talet, men blev inte "vanlig" att bära förrän i slutet av 1700-talet, eftersom män i denna tid blev lyckligare med formell klädsel.

I början av 1800-talet flyttade fler människor till medelklassen, vilket innebar att garderoben blev mer konventionell. Män började bära kostymer. Den industriella revolutionen innebar då att manschettknappar kunde massproduceras och göras tillgängliga för de flesta i samhället, snarare än att bara vara för öklassen. Ädelstenar och färgade manschettknappar var inte vanliga till en början, inte förrän prins Edward VII av Wales populariserade färgade manschettknappar genom att bära en ljus uppsättning från Fabergé.

doubledouble

Under 1900-talet började designers att experilytera med material, mönster och till och med utsmyckningar för manschettknappar. Emalj blev i synnerhet ett populärt sätt för juvelerare att dekorera dessa smycken, vilket tillät användning av livliga färger och relativt överkomliga priser. Under 1980- och 1990-talen innebar kapitalismens dominans att många män var tvungna att klä sig formellt för affärer, och så är också fallet på 2000-talet.

Manschettknappar finns i en mängd olika varianter, inte bara i stil, material och design, men också i typen av fästning. Av praktiska skäl har vissa blivit mer populära och vanliga än andra. Oavsett om du föredrar bullet back, whale back eller torpedmodell finns manschettknappar tillgängliga för varje mans behov och estetik.

 doubledouble

Delarna i en manschettlänk

Om du vill få grepp om utseendet och lufta din sofistikerade kunskap om manschettknappar är det viktigt att du har kontroll över delarna av en manschettlänk. Den övre delen av manschettknappen kallas framsidan. Den bär ofta en design, en ädelsten eller annan fin material. Nästa del är pinnen, som går genom manschetthålet och är ansluten till baksidan. Baksidan är den nedre delen av manschettratten. För att kunna låsa manschettknoppen på plats kan baksidan roteras 90 grader så att den inte faller ur manschettsiluetten. Det finns dock vissa typer av manschettknappar, där stängningsmekanismen består av en kedja, en sträng eller en krökt pinne, och den bakre delen av manschettknoppen har ofta en identisk design som framsidan.

Typer av manschettknappar

Det finns många olika slagmanschettknappar, och de är lätta att identifiera från sina namn, eftersom namnen anges efter manschettlänkens form. De två vanligaste typerna av manschettknappar kallas "valmodellen" och "torpedmodellen". Valmodellen har en baksida med formen av en vals svans, därav namnet. Du sätter in valmanschettknappar genom att vrida ryggen till ett vertikalt läge så att den är parallell med pinnen, passerar den genom hålen på manschetten och slutligen vrider ryggen tillbaka till ett horisontellt läge. Valmanschettknappar är populära, billiga och lätta att använda. Låsmekaniken slits dock ut mycket, så beroende på kvalitet och hur ofta de används håller de ofta inte lika länge. Torpedmanschettknoppen påminner mycket om valmanschettknappen, men baksidan påminner mer om en torped.  Torpedomanchet-knapparna sätts in på samma sätt som valmodellen. Dessa manschettknappar är också billiga, men kan också bryta på grund av slitage. Hur länge dina manschettknappar varar beror på både kvalitet, slitage och material.

Råvaror

Precis som med alla andra smycken är manschettknappar också gjorda i många olika material. Några av de vanligaste materialen är rostfritt stål och silver, eftersom de är lämpliga för alla typer av skjortor och är mycket motståndskraftiga mot slitage.

 doubledouble

Manschettknappar i rostfritt stål

Många manschettknappar är gjorda av rostfritt stål, eftersom det, som namnet antyder, är rostfritt och därför har en god hållbarhet. Det är ett hållbart material, och därför har manschettknapparna en lång livslängd. Rostfritt stål har en gråaktig glans och är lätt att matcha med andra färger. Manschettknappar i rostfritt stål är därför ett bra och säkert val. Detta material har ett något industriellt och rått utseende. Här hittar du våra manschettknappar i rostfritt stål.

Sterling Silver Manschettknappar

Sterling silver ser ut som rostfritt stål, men är något mer hot-tonat. Sterling silver är mångsidigt, sofistikerat och tidlöst, och denna vackra legering förtjänar sin plats som en av de mest älskade, ädla metallerna. Silver manschettknappar är också lätta att matcha med andra färger, så du behöver inte spendera tid på att välja rätt färgskjorta för det. Sterling silver har en fin glans och är resistent mot repor. Hitta våra silvermanschettknappar här.

Hur man sätter i manschettknappar

Om du är osäker på hur du sätter på dina manschettknappar ordentligt, följ säkert den här guiden för att paradera dina tillbehör.

Ta med skjortan med extra långa och böjda dubbla manschetter och vik tillbaka manschetten över sig själv. Vrid manschettknappens pinne så att den är vertikal, passera den genom tyglagren och vrid den sedan tillbaka till horisontellt läge. Och nu kan bära dina fina manschettknappar stolt.

Manschetttyper

Det finns inte bara alla typer av manschettknappar, det finns också många olika typer av manschetter. Först och främst finns det den enda manschetten, som du oftast ser på helt normala skjortor. På denna manschett finns det som regel 1-3 knappar, och du kan inte använda manschettknappar för denna typ av manschett.

Dubbla manschetter, å andra sidan, kommer utan knappar och stäng därför med manschettknappar. Dessa manschetter kallas också "franska manschetter". Det antas därför att deras ursprung ägde rum i Frankrike. Det finns fyra olika franska manschetter: fransk fyrkantig manschett, fransk  vinkelmanschett, fransk rund manschett och fransk kontinental manschett.

manschetttyper

Hur man matchar manschettknappar till outfiten

Det är viktigt att du, precis som med alla andra smycken, ser till att den matchar din outfit. Du bör därför överväga färgen och designen på dina manschettknappar för att matcha resten av din klädsel. Som nämnts tidigare är det säkra valet manschettknappar, vars färg faller utanför färghjulet, till exempel: vit, svart, grå och silver. Det kan också vara smart att matcha färgen på dina manschettknappar med färgen på en eller flera delar av din outfit. Till exempel om du bär en blå skjorta, en blå slips eller annan blå slips, väljer du de vackra blå manschettknapparna. Färgade manschettknappar passar också riktigt bra med vita och ljusa skjortor, eftersom det skapar en fin kontrast.

Det finns många olika sätt att bära manschettknappar, men det viktigaste är att du själv är galen i utseendet. Så släpp loss och bli kreativ!

Förvaring av manschettknappar

Hur du förvarar dina smycken, inklusive dina manschettknappar, har stor inverkan på hur väl de förblir vackra och glänsande. Håll dem utanför badrummet eller andra platser där det finns stora temperaturfluktuationer - till exempel under ett öppet fönster. De bör förvaras i rumstemperatur, bort från direkt solljus och helst på en plats med låg luftfuktighet för att undvika färgning av silver. Förvara därför dina manschettknappar säkert och mörkt för att undvika solljus och ämnen som kan skada dem. Det mest idealiska är att förvara dem i en manschettknappslåda så att de inte kliar varandra och du undviker att de får solljus och luft. Om du inte äger en manschettknappslåda är det en bra investering, men du kan också lagra dem i ett vanligt smyckeskrin. Hitta våra egna smyckeskrin här.

 doubledouble

Rengöring av manschettknappar

Liksom andra smycken slits manschettknappar ut och kräver därför korrekt förvaring, rengöring och underhåll. Det är lättast att rengöra manschettknappar genom att skicka dem till en juvelerare för rengöring, men det kan också göras hemma med en mjukhårig tandborste, ett milt diskmedel och en bomullsduk. För att få manschettknapparna att lysa igen kan du använda en bomullspinne doppad i väteperoxid för att lätt polera dem. När du har rengjort och polerat dina manschettknappar bör de helst förvaras i smyckeskrin, manschettknappar eller liknande för att undvika solljus och luft så att de inte oxiderar eller får missfärgning.

Kolla våra senaste inlägg!