Granat

Granat

Stenen Granat är en ädelsten som finns i många olika färger och nyanser. Färgen varierar och återfinns i de rosa tonerna, till det rödaktiga och helt blodröda. Dessutom kan de också vara olika nyanser av brunt, grått och grönt.

Historia och myter

Stenen sägs ha fått sitt namn efter granatäpplet, eftersom det ofta kan se ut som ett granatäpplekärna.

Denna ädelsten har varit känd i många tusen år, och det sägs att det var stenen som ledde Noas ark genom syndafloden. Innebörden av granaten är också tusentals år gammal - den kan skydda mot det farliga, som en talisman.

Plats

Granatstenar finns på flera platser i världen. De helt gröna granaterna har hittats i Tsavo, Kenya. Dessutom kan man även hitta granater på bland annat Sri Lanka och Madagaskar.

Värdering och pris

En granat bedöms utifrån fyra parametrar. Vikt, slipning, färg och renhet. Ju djupare och intensivare färgen är, desto högre är stenens värde. Färre och mindre inneslutningar i stenen ger också ett högre värde då stenens renhet räknas högt.

doubledouble

Granat smycken

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med Granater i många olika nyanser. Granatstenar klär både guld- och silversmycken, och de kan användas till både armband, ringar, halsband m.m. eftersom stenen har en hårdhet på 7,5. Du hittar alla granatsmycken här.

Vanliga frågor om Granat

Vad är en granatsten?        

Granat är en term för en grupp ädelstenar, som alla är nära besläktade kemiskt. Pyropes är blodröda stenar och Almadines har en något mer rödbrun färg. Spessartin är en blandning av orange, brunt och ibland rött. Grossules är ljusbruna och gröna, Andradit kan växla mellan grönt och svart. Uravorit är helt gröna stenar och de helt svarta granaten heter Melanit.

Är granat en ädelsten?

Alla former av granat är en ädelsten då de bildas genom en naturlig process, är relativt sällsynta och har ett utseende som håller en viss standard.

Vad symboliserar en granat?

Stenen Granat kan betraktas som en sköld för ondskan. Förr i tiden användes det för att bota leversjukdomar och bekämpa dåliga drömmar. Nuförtiden anses det vara en symbol för framgång och vänskap.

Kolla våra senaste inlägg!