Kunskap om smaragd

Kunskap om smaragd

Smaragd

Smaragden är känd för sin vackra gröna färg och är en hisnande vacker ädelsten. Liksom akvamarinen är smaragden en del av Beryl familjen och anses vara en av de fyra stora ädelstenarna tillsammans med diamanter, rubiner och safirer.

smaragd hjärta hänge

Historia och myter

I forntida tider ansågs smaragden vara en symbol för fertilitet och odödlighet och förknippas med den grekiska kärleksgudinnan, Afrodite. Smaragden kallas även kungars ädelsten, och har länge ansetts vara en dyrbar ädelsten. Listan över kända kungliga som på ett iögonfallande sätt bar den gröna ädelstenen inkluderar ingen mindre än Cleopatra. Hon enligt uppgift smyckade sig själv och sitt palats med smaragder och gav dem som gåvor till utländska dignitärer, för att visa sitt välstånd och makt. En myt berättar att man kunde se in i framtiden om man lade en smaragd under tungan - vi föredrar nu att bära dem som smycken!

doubledouble

Smaragdgruvor

De äldsta smaragdgruvorna ligger nära Röda havet i Egypten, och dessa är kända som Kleopatras gruvor, som först togs i bruk av egyptiska faraoner år 3000 f.Kr. Idag finns de största smaragdgruvorna i Brasilien, Columbia, Zambia, Ryssland och USA. Men mycket små mängder smaragder har också hittats här i Skandinavien, i gruvor i Norge och Sverige.

smaragd ring

Värdering och pris

Färgen på smaragden har stor betydelse för priset och den mest eftertraktade färgen är en lätt blågrön i en mellanmörk ton med stark färgmättad. Ädelstenens klarhet är också viktig, men man tolererar fler inneslutningar i smaragder än vissa andra ädelstenar. Vissa krom färgade stenar med ljusgrön färg säljs ibland som smaragder, även om de kan klassificeras som gröna beryller. Smaragder ska ha från medium till mörkgrön nyans. Färgen på smaragder kan ha något att göra med var de kommer ifrån, men det kan kräva ett tränat öga för att skilja mellan färgnyanserna.

Smaragden är en mycket dyr ädelsten, och de av hög kvalitet finns sällan större än 1 carat. De är mycket dyra på grund av deras sällsynthet. Med 1% av smaragder från en bra smaragdgruva används för smycken, så de är i sig unika. De stora smaragderna mals ofta till vad som kallas smaragdform, då just den formen tar fram det bästa i ädelstenen. Smaragder kan även slipas för andra former, precis som andra ädelstenar också kan slipas för smaragdformen, men det är oftast den du vill använda till de stora smaragderna.

doubledouble

Smaragdsmykker

Smaragder är mycket vanliga i smyckesindustrin, eftersom det hjälper till att ge fantastiskt vackra och exklusiva smycken. Samtidigt är smaragder några av de enda stenarna som kan bidra med en grön färg. Bara det faktumet gör dem extra intressanta för producenterna. Gröna smaragdsmycken passar bra till de flesta, och används speciellt till hängen, örhängen och ringar. Det gör de i kombination med material som silver, guld och vitguld. Smaragden är också födelsestenen för maj månad, så om du fyller år i maj är smaragden den självklara ädelstenen för dig. CHANTI har ett brett utbud av vackra smaragdsmycken med olika prisklasser, så du kan både hitta något till ett överkomligt pris eller välja de dyrare smaragdsmyckena med vackra diamanter på. I vårt sortiment hittar du en mängd vackra örhängen, ringar och hängen med smaragder. Våra smaragdsmycken kommer i silver, guldpläterat silver, guld och vitguld, så det finns något för alla! Du hittar alla våra fina smaragdsmycken här.

Vi hoppas att du tyckte om att läsa det här inlägget om smaragder, och blev lite klokare på ädelstenen så att du kan hitta några vackra smaragdsmycken.

Vanliga frågor om Smaragd

Vad är en smaragd?

En smaragd är en ädelsten som med sin gröna färg kan lyfta vilket smycke som helst. Smaragden var extremt eftertraktad på 1500-talet, faktiskt så eftertraktad att gruvorna tömdes och det fanns bara den sämre kvaliteten kvar. Därför blev smaragden lite omodern – men som tur var höll den inte länge. Smaragden är ett grönt mineral som ingår i berylfamiljen och den får sin gröna färg från mineralet krom.

Är smaragd en ädelsten?

En smaragd tillhör ädelstenarna med sin vackra gröna färg, sin raritet och sin höga kvalitet. Färgen kan variera lite, och stenen kan både vara helt grön, men även ha en underton av gul eller blå.

Är smaragder dyra?

Smaragder av god kvalitet har ett mycket högt värde. Detta beror på att smaragder större än 1 karat som har en helt grön färg och inte har inneslutningar är extremt sällsynta. Det är svårt att se inneslutningar i de små smaragderna, och därför kommer priset på dem oftast att vara överkomligt. Priset på smaragderna ökar dock enormt när stenen blir större än 1 karat, för där kan de säljas för mer än 250.000 per karat om färgen är rätt.

Vad symboliserar en smaragd?

Stensmaragden hjälper till att hitta balans i livet. Det hjälper till med självkännedom och lugn, och kan hjälpa till att skapa fridfulla drömmar.

Kolla våra senaste inlägg!