Nickel i smycken

Nickel i smycken

Vad är nickel? 

Nickel är en silverfärgad metall som naturligt förekommer i livsmedel och används för metallprodukter för att bevara metallfärgen. Under lång tid användes nickel också i smycken, men det visade sig att det kunde orsaka allergiska reaktioner om du tidigare hade varit i en koslag med större mängder nickel. Eftersom många av de saker vi kommer i kontakt med under vardagen innehåller nickel, är det därför troligt att du kan uppleva en allergisk reaktion om dina smycken skulle innehålla nickel. Nickelallergi varar i livets slut om du först får det. Cirka 10 procent av unga kvinnor har kontaktallergier mot nickel. Allergin kan orsaka utslag eller eksem. Det kan hända om du som allergiker kommer i kontakt med nickel i till exempel smycken. 

morganit- och diamantringar 

Lagstiftning 

I Danmark har utsläpp av nickel reglerats i lag sedan 1990, och hela EU anslöt sig till den rättsliga förordningen om nickelfrisättning 2001. I Danmark omfattas tillverkare och miljöministeriet därför av lagstiftning som säger att det inte är tillåtet att importera eller sälja produkter som är avsedda att komma i långvarig och direkt kontakt med huden, som släpper ut mer än 0,5 mikrogram nickel/cm2/vecka. Reglerna för piercingar och dubbar är att de inte får släppa ut mer än 0,2 mikrogram nickel/cm2/vecka. Nickel används dock inte längre direkt i smycken i EU, eftersom guld och silver har utvecklats så att det inte längre behövs. Därför spåras 0,0 mikrogram nickel gradvis i silver,guld och guldpläterade smycken, men fluktuationer kan uppstå där smyckena innehåller minimala mängder nickel. Vitt guld är dock en metall där nickel kan spåras, men det är sällan över 0,1 mikrogram, och en allergisk reaktion kommer att vara mycket ovanlig. Därför, om du vet att du är allergisk mot nickel, är det bäst att hålla sig till guld och silver istället för vitt guld. Detta är dock bara om du är mycket allergisk mot nickel. 

 doubledouble

Vad ska jag vara uppmärksam på? 

Nickel är inte något du behöver vara rädd för om du inte vet säkert att din hud reagerar dåligt på metallen. Om så är fallet, eller du helt enkelt är osäker, kan det vara en bra idé att hålla sig till titan klockor och guld och silver smycken. Du kan också lätt vara allergisk mot nickel utan att uppleva en reaktion på metallen om den följer EU-lagstiftningen. Å andra sidan är det viktigt att vara uppmärksam när man köper billiga smycken eller smycken utanför EU, eftersom många länder inte omfattas av lika strikt nickellagstiftning. Om du är osäker på om ett smycke innehåller nickel kan du köpa ett nickeltest på apoteket och därmed undvika risken att utveckla onödig nickelallergi om  smyckena innehåller nickel. Du kan också alltid fråga återförsäljaren om smyckena är nickelfria och be dem att bevisa det. Det kommer därför alltid att vara en dålig idé att köpa smycken från någon som inte har förståelse för sina produkter och deras innehåll, liksom relevant lagstiftning för dem. 

guldring med månsten

På CHANTI är alla våra smycken och klockor nickelfria, och du kan därför säkert handla hos oss, även om du har en nickelallergi.  

 Frågor om nickel

Vad är nickelfria smycken?

Nickelfria smycken innehåller inte den silverfärgade metallen nickel. Nickel användes i smycken under lång tid innan man upptäckte att nickel kunde orsaka allergiska reaktioner. Utsläppet av nickel reglerades i Danmark 1990. Denna lag innebär att det inte är tillåtet att sälja och/eller importera produkter med nickel som antingen måste vara i direkt eller långvarig kontakt med huden. Denna lag gäller särskilt smycken, som oftast är i nära kontakt med huden under långa perioder. Alla CHANTIs smycken är nickelfria, så du kan tryggt köpa ett smycke hos oss.

Finns det nickel i sterling silver?

Det finns inget nickel i .925 sterling silver.

Vilka smycken innehåller nickel?

Det är inte så att vissa typer av smycken innehåller mer nickel än andra. Nickel är en typ av metall som har använts flitigt av smyckestillverkare tidigare. I EU detekteras vanligtvis 0,0 mikrogram nickel i guld-, guldpläterade och silversmycken. Det kan dock finnas vissa fluktuationer där nickel kan detekteras i minimala mängder. Metallen som nickel kan detekteras oftare i är vitt guld.

Finns det nickel i 14 karats guld?

För att blanda 24 karats guld ner till 14 karat tillsätts olika typer av material. Ett av dessa material är en minimal andel nickel. Lyckligtvis är denna andel så liten att den inte kan orsaka nickelallergi och därför anses den ofta vara nickelfri.

Hur tar man reda på om det finns nickel i smycken?

För att ta reda på om det finns nickel i smycken kan du köpa ett nickeltest via apoteket. Den kommer att kunna berätta om nickel frigörs i metallföremålet du undersöker.

Hur stor nickelhalt tillåts innan materialet omfattas av åtgärden?

Dansk lagstiftning innebär att det inte är tillåtet att sälja och/eller importera metallföremål som ska vara i direkt eller långvarig kontakt med huden, vilket avger mer än 0,5 mg nickel/cm2/vecka. För piercingar och örhängen är det 0,2 mg nickel/cm2/vecka.

doubledouble

Hur mycket nickel måste det finnas i smycken?

Utsläppet av nickel reglerades redan 1990 så att det endast är tillåtet att importera eller sälja produkter avsedda för hudkontakt, som släpper ut mindre än 0,5 mg nickel/cm2/vecka. För piercingar och örhängen får släppet inte överstiga 0,2 mg nickel/cm2/vecka. Detta säkerställer att nickelallergi undviks så mycket som möjligt.

Hur vet man om det är nickel i örhängena?

Du kan testa dina smycken för nickel genom att köpa ett nickeltest på apoteket.

Är det nickel i örhängena?

Örhängen från Danmark omfattas av lagstiftning som gör att det inte är möjligt att sälja och importera örhängen och piercingar som avger mer än 0,2 mg nickel/cm2/vecka.

Finns det nickel i guldörhängen?

För att 24 karats guld ska användas till smycken blandar man det med olika metaller och med detta får man bland annat 14 karats, 8 karats guld mm. Guldet blandas upp med en liten mängd nickel. Mängden är mycket minimal och kommer inte att provocera fram allergiska reaktioner.

Finns det nickel i rött guld?

Rött guld är tillverkat av en blandning av guld och koppar. Då 24 karats guld är mjukt blandas det med andra metaller för att användas till bland annat smycken. Därför finns det en minimal mängd nickel i rött guld. Lyckligtvis är mängden så liten att den inte orsakar allergier.

Är nickel förbjudet i Danmark?

Redan 1990 uppstod en lag och frigörandet av nickel. Lagen innebär att det inte är tillåtet att sälja eller importera produkter avsedda för närkontakt med huden som avger mer än 0,5 mikrogram nickel/cm2/vecka.

Kolla våra senaste inlägg!