Onyx

Onyx

Onyx är stenen som är speciellt känd för sin helt svarta och mycket intensiva färg. Ädelstenen återfinns dock inte bara som svart. Onyx kan uppträda både som grått och rött, men faktiskt också med vita nyanser.

Historia och myter

En onyx sägs kunna vara till hjälp för alternativa behandlingar. Det handlar om att applicera helande effekter. Det sägs att stenen kan ta bort onda och dåliga energier. Det kommer att sätta saker i perspektiv och skapa balans.

Plats

Denna ädelsten finns på flera platser i världen. Det finns särskilt många Onyx i Brasilien, Indien och Sydamerika.

Pris och betyg

Onyx var en extremt populär sten i antiken, men sedan man sedan börjat tillverka syntetisk onyx såväl som den bearbetade stenen har dess värde minskat.

Smycken med Onyks

Onyx har en hårdhet på 6-7 vilket gör att den enkelt kan användas för smyckesbruk.

Den svarta stenen ger smyckena en liten kant, och gör smyckena speciella. Onyxstenen klär både silver- och guldsmycken. Hos CHANTI har vi ett sortiment av smycken med Onyks, så det går att hitta din perfekta matchning. Du kan komma direkt till smyckena med Onyx här.

doubledouble

Vanliga frågor om Onyks

Vad är onyx?

Onyx är en sten känd för sin helt svarta yta. Stenen finns dock även i andra nyanser, och den utmärker sig genom att den består av många lager, vilket även syns i stenen.

Det är framför allt de svarta onyxarna som används till smycken. Onyx har varit känt sedan urminnes tider, då stenen användes till skålar, vaser mm. På den tiden var stenen mycket eftertraktad, men det var först när det senare utvecklades maskiner som kunde arbeta med stenen som priset började sjunka och den har därefter använts flitigt till smycken.

Vilken färg har en onyx?

Vi ser oftast stenen onyx som den helt svarta stenen, men den finns även i rödaktiga, gråaktiga och till viss del även vita nyanser.

Vad symboliserar en onyx?

Stenonyxen ger en känsla av ansvar, mod och självkontroll. Onyx talar till våra sinnen och skyddar mot negativa känslor och tankar.

Kolla våra senaste inlägg!