Rengöra smycken

Rengöra smycken

Rengöring och polering av smycken

Är du också trött på att se dina vackra smycken förstöras av smuts? Då är du här till rätt plats. På CHANTI är vi mycket engagerade i att sälja smycken av hög kvalitet och vår önskan är just att du kommer att kunna njuta av dem i många år. Om du vill ha din smycken ska hålla längre, de ska användas med försiktighet. Men ibland blir dina smycken smutsiga, särskilt om de används varje dag. Men det finns hopp framåt, eftersom du kan rengöra dina smycken hemma helt själv.

Guld örhängen

När du använder dina guldsmycken förlorar ädelmetallerna sin lyster: ytan blir matt, och smutspartiklar sätter sig i de små sprickorna på smyckena. För att göra dina smycken Återigen för att se vacker och glänsande ut måste du veta hur du rengör dina smycken hemma. Du kan be om hjälp från en smyckeverkstad där städningen utförs av specialister. Detta kan dock vara både dyrt och du kan behöva vänta länge för att få tillbaka dina smycken. Beroende på vilka smycken du vill rengöra kan du därför Tänk på möjligheten att ens rengöra dina smycken hemma. Smycken måste rengöras regelbundet, speciellt om det används varje dag.

silver örhängen

Hur rengör du dina smycken?

Det är en bra idé att undersöka smyckena innan du börjar städa, till exempel som ädelmetall, och procentandel av denna ädelmetall som smyckena är tillverkade av. Detta kan hjälpa dig att välja rätt rengöringsmedel som kan användas för just det smycken du vill rengöra. Du bör också vara uppmärksam på om delar av smyckena är gjorda av ett annan ädelmetall, eller om smyckena har stenar eller pärlor. Detta kan påverka hur smyckena ska vara rengöras på, eftersom varje material kräver olika rengöringsmedel. Som en allmän regel kan de de flesta ädelmetaller rengörs med lite tvålvatten.

doubledouble

Om ett eller flera av dina smycken blivit smutsiga kan du med fördel rengöra dem med ultraljudsrengöring. Denna behandling bär inte på smyckena, och inte ens det mesta oåtkomliga krokar i smyckena frigörs från fett och smuts. Ultraljudsrengöraren får dock inte användas på obehandlade eller porösa ädelstenar som pärlor, smaragder och opaler. Du kan få din smycken rengöras med ultraljudsrengöring hos din lokala juvelerare eller köp ett själv. Ett Ultraljudsrengöringsmedel kan också användas för glasögon, rakhyvlar och mycket mer, och är därför bra investering till ett överkomligt pris. Om du inte äger en ultraljudsrengörare eller vill spendera pengar på städning, du kan fortfarande rengöra dina smycken med en mild hemlagad tvållösning.

hjärta örhängestift

Du gör detta genom att:

- Lägg smycket i en blandning av ljummet vatten och vanligt diskmedel.

- Lämna gärna smycket över natten.

- Därefter kan du försiktigt rengöra smyckena med en ny och mjuk tandborste.

- Skölj sedan smyckena i kallt vatten.

- Torka av smyckena med en mjuk slipduk eller en vanlig universalduk.

- För att få smyckena att lysa igen kan du också använda en riktig smycken rengöringsduk.

Guldpläterade och rodiumpläterade smycken är pläterade med en tunn guld- eller rodiumpläterad yta, och det är därför viktigt att de behandlas extra skonsamt. Torka därför bara med en trasa och undvik att använda polish med slipmedel i eftersom detta kan förstöra smyckena.

doubledouble

 

Rengöra av silversmycken

Silversmycken är spektakulära, fashionabla, snygga och praktiska smycken, vilket tyvärr ofta kan bli mörkare, förlora sin lyster och därmed sitt vackra utseende. Silversmycken kan oxiderar, och syran från svett samt vissa typer av mediciner och heta perioder kan göra smyckena svart. Rengör därför smyckena regelbundet och polera dem med en rengöringsduk. Alla smycken kan rengöras, men det finns flera produkter som specifikt rengör silversmycken så att de kan lysa igen. Du kan köpa silver renare och polerdukar speciellt på flera ställen utvecklat för silversmycken. Dessutom kan du investera i några servetter för silver och ädelmetaller. Det finns dock andra metoder för att rengöra dina silversmycken hemma - men inte om de är besatta med ädelstenar. Allt du behöver är folie, lite salt och kokning vatten. Forma några små bollar av silverpapper och lägg dem i en liten skål med kokande vatten. Lägg till lite salt och naturligtvis dina silversmycken. Låt smyckena ligga i skålen i några minuter och vupti - då är dina silversmycken piggna upp. Dessutom kan du också fukta en bit ulltyg med ammoniak och torka av silversmyckena.

Guldringar med diamanter

Rengöring av guldsmycken

Tycker du att det är ditt guldjuveler blir tråkig och grå? Sedan är det på grund av silvret som blandas med guldet oxiderar. Om du vill få dina guldsmycken att lysa igen kan du använda ett ultraljudsrengöring eller hemgjord tvålblandare för att rengöra dem. Är dina smycken å andra sidan, förgylld, måste du vara extra skonsam och undvika kemikalier som den kan bära på beläggningen på smyckena och ta bort det helt. Använd därför ljummet vatten och en ren och mjuk tandborste, att försiktigt rengöra smyckena. Guldpläterade smycken förlorar sin lyster med tiden, och det kan därför också vara en bra idé att få din lokala juvelerare att titta på dem, och eventuellt. få dem förgyllda igen.

långa örhängen guld

Rening av andra metaller

De flesta metaller som silver, stål, aluminium och titan rengörs bäst genom att blötlägga dem i tvålvatten i några minuter. Använd sedan en mjuk tandborste för att enkelt skrubba dem och torka dem slutligen av med en mjuk trasa. Du kan eventuellt använda en riktig smyckenrengöringsduk efteråt också verkligen för att ge smyckena deras lyster igen.

Rengöra av diamantsmycken

Diamant är den hårdaste naturliga substansen på jorden. Det kan skära någon form av sten eller metall, men bara en annan diamant kan skära en diamant. Faktum är att den måste värmas upp till mellan 700-900 grader Celsius för att bränna en diamant. Ändå kan deponerad olja från huden orsaka smuts samlas och få denna nästan oförstörbara pärla att snabbt förlora sin glittrande dragningskraft. Så hur kan du få din diamant att se bäst ut? Här är några tips om hur du behåller din diamant lysande. När du hanterar en diamant fastnar oljorna från dina fingrar på diamantens yta och påverkar dess prakt och eld.

doubledouble

 Diamantsmycken måste därför rengöras regelbundet för att ljuset ska brytas optimalt i stenen. Smycken med diamanter och ädelstenar bör rengöras på baksidan som smuts och smuts kan minska glansen avsevärt, och här är en mjuk tandborste också ett bra botemedel mot rengöring. En enkel plan för att få dina diamantsmycken att se vackra ut är att blötlägga dem i ett mild avfettningslösning som vatten med några droppar milt diskmedel, en eller två gånger i en vecka. 

När du har tagit bort diamanten från rengöringslösningen, använd en mjuk, ren tandborste för att ta bort eventuell kvarvarande smuts. Tandborsten måste vara ny och exklusiv reserverad för rengöring av dina smycken. Använd den för att rengöra svåråtkomliga platser som baksidan av diamanten, som tenderar att samla mest olja och smuts. Ömtåliga spänningsinställningar där diamanten hålls på plats av tryck från axeln ska inte skrubbas kraftigt, så var försiktig med tandborsten. Diamanter är vattenavvisande men genom att blåsa vattnet från ringen, förhindrar du att kalk från vattnet lägger sig på diamanten. Torka sedan dina diamantsmycken med en mjuk och luddfri trasa. Det tar inte lång tid, men du kommer att se en tydlig förändring varje gång du gör det.

Klorblekmedel eller slipmedel, såsom hushållsrengöringsmedel eller tandkräm, bör aldrig användas vid rengöring av diamantsmycken. Kemikalier som klor kan skada vissa av metaller som används för att legera guld för diamantinställningar, och slipmedel kan repa guld och andra metaller.

doubledouble

Rengöring, underhåll och förvaring av manschettknappar

Liksom andra smycken slits manschettknappar, och kräver därför korrekt förvaring, städning och underhåll. Det är lättast att rengöra manschettknapparna genom att skicka dem till rengöring med en juvelerare, men det kan också göras hemma med en mjukhårig tandborste, a milt diskmedel och en bomullstrasa. För att få manschettknapparna att lysa igen kan du använd med fördel en bomullspinne doppad i väteperoxid för att enkelt slipa dem. När du har rengjort och putsade dina manschettknappar ska de helst förvaras i ett smyckeskrin, manschettknappar eller liknande för att undvika solljus och luft så att de inte oxiderar eller missfärgas. Manschettknappar bör helst förvaras i separata fack i till exempel ett smyckeskrin så att de inte repas av kontakt med andra smycken.

Förvaring av smycken

Hur du förvarar dina smycken påverkar hur bra de håller sig vackra och skinande. Håll dina ädelstenar och metaller utanför badrummet, eller var som helst med extrema temperaturer, till exempel precis under ett öppet fönster. Fina smycken ska förvaras på rumstemperatur, borta från direkt solljus, och helst en plats med låg luftfuktighet att undvika att fläcka silver. Förvara därför dina smycken säkert och i mörker, för att undvika solljus och ämnen som t.ex. kan skada smyckena. Det mest idealiska är att förvara dem i smyckeskrin, tätt tillslutna tygpåsar och i ett smyckeskrin. På så sätt repar inte smyckena varandra och dig undviker att få solljus och luft. Hitta vårt alldeles egna smyckeskrin henne .

doubledouble

Förvaring av pärlor

Många säger att pärlor blir vackrare när de används, och det är också sant. Fett och värme från huden kan ge pärlorna liv och om de inte används blir de tråkiga och tråkiga. dock man bör fortfarande komma ihåg att ta hand om sina pärlsmycken eftersom flera olika saker kan få dem att tappa sin lyster.

Först och främst är det viktigt att inte förvara pärlor i lufttäta påsar som plastpåsar, som pärlor är en naturprodukt som måste kunna "andas" för att bevara glansen. Dessutom bör man undvika detsamma pärlsmycken kommer i kontakt med kosmetiska produkter, tvättmedel och för mycket vatten. Även om de bildas i havet kan vatten fortfarande skada pärlan om det kommer i kontakt med det varje dag. Som med andra smycken är det därför ett bra idé att ta av pärlsmyckena innan du duschar. Om du vill rengöra dina pärlsmycken, dock bör man använda lite ljummet vatten för att skölja dem, varefter de torkas och poleras med en mjuk trasa.

Underhåll

Du behöver inte dina smycken när du sover, duschar och spelar sport, och det ger dem onödigt slitage. Kemikalier i samband med bad och rengöring kan vara skadliga och eftersom vi utsöndrar tungmetaller genom svett kan det också påverka smyckena.

Undvik kontakt med smink, parfym, hårspray, krämer och liknande. De kommer att göra dina smycken matt eller mörk, så vänta med att sätta på smyckena tills produkterna har torkat helt.

Du kan också dra nytta av att ta av dina ringar före handtvätt, eftersom tvål kan påverka glansen.

Ta därför bort smyckena när du: Tränar sport, Sov, Går på toa,  Bad i havet, Rengör med tvättmedel, Arbetar i trädgården,  Applicerar smink, parfym etc.

Vanliga frågor om smyckesrengöring

Hur rengör jag mina smycken?

Du kan enkelt få dina smycken rena och snygga igen, med få saker vi alla har hemma. Du behöver ljummet vatten, diskmedel, en ren tandborste och till sist en rengöringsduk. Smyckena ska ligga i en skål med ljummet vatten och lite diskmedel. Sedan borstar du försiktigt smycket med tandborsten, och till sist kan du putsa smycket så att det blir helt rent och blankt igen.

Hur rengör man smycken?

Vi vet alla att våra smycken ibland kan se väldigt trötta och slitna ut om de inte har rengjorts på länge. Men det är faktiskt inte så svårt att få våra smycken att se ut som nya. Med ljummet vatten, diskmedel och en mjuk tandborste kan vi få fram glansen i våra trötta smycken. Vatten och diskmedel ska vara i en skål och blandas ihop. Sedan ska smycket eller smycket gå in i mixen i några minuter, och sedan är ditt smycke så gott som nytt.

Hur rengör man guldsmycken?

Det går på några minuter att få våra guldsmycken rengjorda så att de ser helt nya ut. En blandning av ljummet vatten och diskmedel är vägen framåt. Smyckena ska vara en kort stund i mixen, och om all smuts ännu inte är borta kan du försiktigt borsta smyckena med en mjuk tandborste.

Hur rengör man en guldkedja?

När din guldkedja ska bli snygg igen är den enklaste lösningen att lägga en bit silverpapper med den blanka sidan upp i en skål. Sedan ska det vara lite sulfo i skålen och kokande vatten kan hällas över. Då kan kedjan en kort stund komma ner i vattnet. Var försiktig så att du inte bränner fingrarna när du fyller på kedjan.

dad dogtag

Hur rengör man gamla guldsmycken?

Har dina guldsmycken fått en mer matt och mörk look kan du få dem fina igen med enkla metoder. Allt du behöver är ljummet vatten, diskmedel och en rengöringsduk.

Hur får man guld att glänsa?

Om dina guldsmycken har tappat sin lyster kan du enkelt få dem att se ut som nya med denna enkla metod. Varmt vatten, bakpulver och diskmedel blandas ihop i en skål, varefter du kan lägga ner guldsmyckena. Efter några minuter kan du försiktigt använda en tandborste för att ta bort det sista som ska vara kvar.

Hur polerar man guldpläterade smycken?

Guldpläterade smycken är ytbehandlade och färgen är därför mycket ömtålig. För att behålla färgen bäst men samtidigt uppnå den vackra glansen kan du enkelt putsa smycket med en trasa.

Hur rengör jag mina guldsmycken?

Alla smycken blir så småningom lite trötta och trista att se på, men med några steg kan du få tillbaka glansen. Tillsätt i en skål ljummet till varmt vatten och lite diskmedel. Efteråt kan du låta dina smycken ligga i blandningen i några minuter och sedan får dina smycken tillbaka sin lyster.

guldpläterad armband

Hur rengör man silversmycken?

Om dina silversmycken behöver en uppfräschning kan du lägga silverpapper i en skål, med en näve salt i. Häll sedan kokande vatten i skålen, och lägg smyckena i blandningen en kort stund innan du kan ta upp smycket och skölj den under kallt vatten.. När smycket är torrt behöver det slipas för att få tillbaka sin glans.

Hur får man sina smycken i silver igen?

Använder vi våra silversmycken mycket blir de ofta lite missfärgade på grund av svett på huden som påverkar silvret. För att ta bort dessa missfärgningar, ta silverfolie, salt och varmt vatten. Det hela behöver ner i en skål eller fat tillsammans med smycket i några minuter och sedan är det rent igen.

Hur tar man bort svarta fläckar på silversmycken?

Alla vi med silversmycken kan nicka igenkännande att våra smycken blir svarta och missfärgade. Det är bland annat syre och svett som påverkar silvret och ger fläckar. Som tur är är det lätt att få tillbaka smyckets vackra look. Silverpapper i en skål, grovt salt ovanpå och kokande vatten ovanpå. Sedan kan smyckena läggas i blandningen i några minuter, och sedan är dina smycken rena och snygga igen, utan fläckar.

Hur tar man bort oxidation på silver?

När silversmycken och silverföremål får mörka fläckar beror det på att silvret bland annat reagerar på syre. Det kan vara riktigt irriterande att silvret blir missfärgat, men det finns enkla lösningar på detta problem. Vi har alla vatten, salt och silverpapper hemma, och mer behövs egentligen inte. Dessa saker ska läggas ihop i en skål och sedan ska smyckena eller smyckena också i. Därefter ska de torkas av och eventuellt slipas med en trasa.

silver örhängen

Hur får man silver att glänsa igen?

De flesta har säkert hört talas om olika silverrengöringsmedel som du kan använda för att putsa dina silversmycken och silverföremål. Men det finns faktiskt ett mycket enklare och billigare sätt att få silver att glänsa. Genom att lägga silverpapper, salt och varmt vatten i en skål har du gjort en blandning som är lika effektiv som silverrengöringsmedel. Smyckena ska vara kort i blandningen och sedan torkas och slipas med en trasa efter.

Vad kan man putsa silver med?

Om dina silversmycken har börjat bli missfärgade och svarta kan du ge dem en helt ny och fräsch look på några minuter. Lägger du en bit silverpapper i en skål och strör en näve grovt salt ovanpå har du basen för det som kan rädda dina smycken. Utöver blandningen häller du på kokande vatten och sedan ska smycket ner i. Efter några minuter ska smycket upp och under den kalla kranen så att smyckena inte är för varma när du kan ta bort den sista smutsen med en rengöringsduk.

Hur polerar man silver?

Det är inte bara silverrengöring som kan få dina smycken att glänsa som aldrig förr. Silverpapper, salt och kokande vatten ska vara i en skål med dina smycken. Efter några minuter är de rena och fina igen.

Hur rengör jag mina silversmycken?

Med några enkla saker och en 5-stegsguide kan du få dina silversmycken rena igen.

1. Ta en skål eller ett fat och lägg lite silverpapper på botten.

2. Tillsätt en näve salt i skålen utöver folien.

3. Det kokande vattnet ska hällas i skålen eller fatet.

4. Smyckena kan läggas i blandningen i några minuter.

5. Smyckena ska sköljas med kallt vatten och eventuellt slipas helt rent med en trasa.

Silver armband med stenar

Hur får jag mitt bestick prydligt?

Glöm att stå med rengöringsduk och silverrengöringsmedel för att få ditt bestick rent igen. Med denna metod är du fri att gnida på ditt bestick i flera timmar. Lägg silverpapper i botten i en skål och tillsätt sedan 2 msk bakpulver och 2 msk salt. Sedan hälls kokande vatten över och det blandas runt innan silvret sätts i. Beroende på hur fint och ömtåligt ditt bestick är kan du justera tiden i vattnet. Däremot rekommenderar vi inte att ligga där mer än 30 minuter åt gången.

Vad kan man rena silver med?

Det enklaste sättet att rengöra dina silversmycken är genom att göra en blandning av varmt vatten, salt och en bit silverpapper i en skål där smycket kan ligga några minuter innan det kan plockas upp och putsas.

Hur rengör man silverkedjor?

Våra silverkedjor kan lätt bli smutsiga, gråaktiga och tappa sin lyster när vi använder dem. Denna process kommer att hända om och om igen, men vi kan hålla våra smycken vackra genom att lägga dem i en saltblandning. Salt, folie och hett vatten ska blandas ihop i en skål varefter smycket kan läggas i, i några minuter innan det ska återupptas och putsas med en trasa.

Hur förvarar du dina smycken?

För att behålla kvaliteten på dina smycken är det bästa sättet att förvara dina smycken genom att ha dem i smyckeskrin eller smyckeskrin. Dina smycken slipper alltså för mycket solljus och luft. Det mest idealiska är också att dina smycken förvaras separat, så slipper du också repor.

smyckeskrin

Hur länge håller guldpläterade smycken?

Hållbarheten på guldpläterade smycken är väldigt varierande, och det beror mest av allt på hur mycket du använder dem och hur väl du tar hand om dem. Genom att förvara dem väl, ta av dem när du sportar, sover och badar skulle du förlänga hållbarheten. Däremot är guldpläterad smyckesyta behandlad och därför kommer färgen att repas av med tiden.

Hur förvarar man silversmycken?

Du kan se till att dina smycken får en lång livslängd genom att ta väl hand om dem. När du inte använder dina smycken är det en bra idé att ha dem liggande i ett smyckeskrin eller smyckeskrin så att de kan ligga mörkt och slippa repor.

Hur förvarar man guldsmycken?

Dina smycken tycker om att vara mörka och lufttäta. En smyckeskrin eller smyckeskrin kommer att vara idealisk för att förlänga hållbarheten på dina smycken och säkerställa att kvaliteten förblir god.

Kolla våra senaste inlägg!