Safir

Safir

Vi känner alla till den blå och mycket eftertraktade ädelstenen Safir. Även om de flesta av oss bara känner till den som den mycket djupblå stenen, finns det faktiskt safirer som är andra färger och till och med helt färglösa. Safir och rubin är i samma familj och kommer från samma mineral som kallas Korund. Det är järn och titan som ger Korund den blå färgen, till skillnad från krom som gör stenen röd, vilket gör den till en Rubin. Både Safir och Rubin är några av de mest eftertraktade stenarna. Detta beror delvis på deras sällsynthet och unika färger.

Historia och myter

Safirens färg kallas kungsblå, vilket kan relateras till att safir har använts flitigt till de kungliga smyckena. Stenen betyder till och med trohet och sanning. Betydelsen av Safiren har förändrats mycket under de senaste århundradena, i antikens Grekland trodde man att stenen kunde skydda mot andras avundsjuka, och de användes därför flitigt av de rika. På medeltiden hade stenen betydelsen att den kunde få himmelrikets välsignelser.

Värdering och pris

Kvaliteten på safiren bedöms efter storlek, färg och renhet. Den vackraste färgen heter "Blue Velvet" eller "Blue Cornflower", och det är den helt kungsblå färgen. Det är dock inte bara de mörka Safir som har ett högt värde. Safirer med rosa, orange och ljusblå färger kan också vara mycket eftertraktade och här är inneslutningarna ingen nackdel för stenen. Tvärtom ger de massageliv åt stenen och skapar ljusglimtar.

doubledouble

Plats

Du kan hitta Safir på flera platser i världen, men de största utgrävningsplatserna är bl.a. i Kashmir och på Sri Lanka. Kashmir är känt för de mörka och kungsblå stenarna och Sri Lanka är särskilt känt för de ljusare pastellfärgerna.

Smycken med safir

Hos CHANTI har vi ett stort urval av smycken med Safir. Bland annat kan du hitta både blå och rosa Safir. Båda färgerna passar bra till både guld, guldpläterat guld, vitguld och silversmycken. Denna ädelsten har en hårdhet på 9, vilket gör den extremt lämplig för smycken. Safir kan användas till både ringar och armband, utan den större omsorgen då stenen har en extremt hög hållbarhet. Det är dock viktigt att ändå ta väl hand om smycken med Safir, då ingen ädelsten ska utsättas för hårda slag och stötar.

Vanliga frågor om Sapphire

Vad är en safir?

En safir är faktiskt samma sten som en rubin. Denna sten kallas en Korund, och det är färgen på stenen som avgör om den kan kallas en Rubin eller en Safir. De flesta av oss tror att en Safir bara har den helt kungsblå färgen, men faktiskt så finns Safir även i andra färger. Det kan vara lila, rosa, rosa och orange. Den enda färg en Safir inte kan vara är helt röd - då är det en Rubin. En Safir, eller en Korund, är det näst hårdaste naturliga mineralet i världen.

doubledouble

Vilken färg har en Safir?

De flesta av oss känner till safiren som den mycket djupa kungsblå stenen, men en safir kan faktiskt ha andra färger. Faktum är att färgen kan variera från gult, till orange och rosa och sedan så småningom till den helt mörkblå färgen.

Vad heter den blå ädelstenen?

Den blå ädelstenen, som alltid ger ett mycket exklusivt och nästan kungligt utseende, är ädelstenen Safir.

Vad betyder blå Safir?

Safiren symboliserar mest av allt trohet och kärlek. Beroende på stenens färg kan betydelsen variera något. Gemensamt för alla färgerna är att stenen ger glädje och lycka.

Vad är Safir en symbol för?

En Safir kan för vissa vara en symbol för välstånd genom att denna sten har blivit allmänt erkänd som en kunglig sten. Den kan bäras som skydd mot fienden.

Kolla våra senaste inlägg!