Stämpel

Stämpel

Lagstiftning om stämpling av ädelmetaller 

Smycken av ädelmetall måste innehålla två stämplar: en stämpel och en namnstämpel. Dessa stämplar garanterar köparna att varan lever upp till vad den lovar. Myndigheterna har utsett FORCE Technology för ädelmetallkontroll i Danmark. De ska därför kontrollera att lagens bestämmelser om smyckens innehåll av ädelmetaller följs. 

 guldring

Guld 

Guld i sin renaste form är det mest formbara materialet som finns . Det rena guldet är alltså för mjukt och används därför legerat med andra metaller, oftast silver och koppar. Renheten hos legerat guld anges i karat, där rent guld, även kallat finguld, är 24 karat. Ju lägre karat, desto lägre guldhalt i legeringen, vilket har stor inverkan på guldpriset. Hemma används oftast 8, 14 eller 18 karat. Guld är oftast legerat med silver och koppar, och en högre mängd koppar ger guldet en mer rödgul färg, medan mer silver gör guldet ljusare. 

När ett guldsmycke stämplas anges den färdiga legeringen i promille. Det innebär att till exempel 18 karats guld stämplas 750, då 750 promille av guldlegeringen är rent guld. Den ska vara stämplad med en FORCE godkänd och registrerad Masterstämpel, även kallad namnstämpel. Utöver stämpeln 750 för 18 karat guld är de vanligaste guldstämplarna: 333 (8 karat), 375 (9 karat) och 585 (14 karat). 

Produkter av guld, platina och palladium som väger mindre än 1 gram är undantagna från kravet på anbringande och stämpling. 

 doubledouble

Silver 

Rent silver, även kallat finsilver, är också för mjukt för många praktiska ändamål, till exempel tillverkning av smycken. Silver är legerat med koppar och liksom guld anges dess renhet i promille. Den vanligaste stämpeln för silver är 925, och silver av denna renhet kallas sterlingsilver. Denna typ av silver är lämplig för allergiker på grund av dess låga kopparhalt, men vissa kan fortfarande uppleva allergier mot 925 sterling silver, oftast av örhängen. Liksom guldsmycken ska även silversmycken stämplas med en FORCE godkänd och registrerad namnstämpel. 

För att förhindra att silver mattas av används rhodineringsmetoden. Detta är en ytbehandling där man behandlar silversmyckena med tyget rodium, för att skydda det från oxidation. När silver är rodiumpläterat påminner det om vitguld och har ofta ett mer rått utseende. Det smarta med att köpa rodiumpläterat silver är att det behåller sin lyster bättre utan att behöva poleras. Om den med tiden ändå tappar sin lyster kan den helt enkelt rodiumpläteras igen. 

 silverringar

Silver kan också oxideras, vilket innebär att man lägger det i en speciell vätska som ger silvret ett mörkare, nedsmutsat utseende. Oxiderat silver liknar silver, som har blivit svart på grund av syre, men med ett jämnare och glänsande utseende. 

Likaså kan man förgylla silversmycken, som också är en ytbehandling, för att imitera guldsmycken. Man måste vara medveten om att alla ytbehandlingar på silversmycken slits med tiden. Här speciellt ringar och armband, då dessa ständigt utsätts för yttre påverkan. Ytbehandlingen kan dock återskapas hos din lokala juvelerare. 

 doubledouble

Vitguld och roséguld 

Genom att legera med olika metaller erhålls olika färger av guld. Om du legerar med silver och palladium framställs den vita guldfärgen. Färgen kommer dock aldrig att bli helt vit, därför belägger du de vita guldsmyckena med ett tunt lager rodium på ytan. Rhodium består av en hård vitaktig metall, och har en mycket stark lyster. En sådan yta kommer att slitas med tiden och kommer att ändra färg från vit till en mer gråaktig nyans. Ytan kan återskapas igen. Om du däremot vill ha en mer rosa färg i guldet, även kallat rosa guld, legering med större mängd koppar i guldet. 

Alla smycken hos CHANTI är stämplade med FORCE godkänd hållbarhet och namnstämpel, så du är säker på att smyckena lever upp till deras beskrivningar. 

 

Kolla våra senaste inlägg!