Vad är bärnsten?

Vad är bärnsten?

Amber är inte en ädelsten, men det anses vara en ädelsten. Den bruna och delvis orange "stenen" finns längs den danska västkusten. Under de senaste många miljoner åren har det härdade hartset flyttats från skogsbottnar till stränder genom vattnen genom Europa.

Historia och myter

Vi måste gå tillbaka cirka 35 miljoner år för att titta på bärnstens början. Ingen bärnsten har hittats där den har bildats. Genom vattnet, is från istiden, har bärnsten spridit sig till hela världen.

Amber är otroligt läkande för din kropp och ditt psyke. Det läker sjukdomar och nervsystemet, lindrar stress och depression och inte minst stimulerar det både höger och vänster hjärnhalva.

Plats

Bärnsten kommer från olika platser i Europa. Här bildades kåda i skogsområden för över 30 miljoner år sedan.

Värdering och pris

Priserna på bärnsten har stigit de senaste åren. Det betyder att bärnsten är värd mer idag än vad det har varit tidigare. Även om bärnsten är relativt sällsynt, har de fortfarande inte samma värde som andra ädelstenar eller guld och silver. Det går bra att sälja den bärnsten du hittar på stranden eller någon annanstans. Det finns många möjligheter att sälja och köpa bärnsten i Sverige.

Smycken med bärnsten

På CHANTI har vi ett stort och brett urval av smycken med bärnsten. Amber finns i flera olika nyanser som alla finns representerade i smycken hos oss. Det går att välja ett smycke med enfärgad bärnsten, men även smycke med alla nyanser i ett.

doubledouble

Vanliga frågor om bärnsten

Vad är bärnsten?

Amber är härdat harts som kommer från träd. Det tar tusentals år innan hartset är tillräckligt härdat för att kallas bärnsten. Eftersom bärnsten kommer från träd där kåda har droppat ner i skogsbotten kan man ofta hitta bärnsten med olika saker inuti. Det kan vara små insekter, löv, jord m.m.

Vad består bärnsten av?

Bärnsten är ett naturligt material som kommer från vissa träslag. Amber är förstenat harts som i tusentals år har härdat tillräckligt för att vi ska kunna kalla det bärnsten.

Är det bärnsten eller plast?

Det finns flera sätt att testa om din bärnsten är äkta. Den första metoden är att fylla en skål med vatten och sedan röra ner salt i. Om din bärnsten flyter i skålen med saltvatten, så är det förmodligen äkta bärnsten.

Den andra metoden är lite mer riskabel, eftersom du kan sluta förstöra din "bärnsten". Här måste du värma upp en del av din bärnstensbit med en tändare. Om det luktar djurnålar eller harts, är din bärnsten äkta. Men om det luktar plast, så är din bärnsten tyvärr inte äkta – den här metoden kan vara svår om din bärnsten är gjord av plast och den smälter.

Hur vet man om det är äkta bärnsten?

Det enklaste sättet att kontrollera om din bärnsten är äkta är genom att tillsätta salt i en skål med vatten. Saltet ska röras ut, varefter du kan lägga din bärnsten i skålen. Om din bärnstensbit flyter kan du räkna med att din bärnsten är äkta. Mängden salt bör vara ca 16 gram till 1 dl vatten.

 

Kolla våra senaste inlägg!