Vad är pärlemor?

Vad är pärlemor?

Det är inte bara pärlor som vi kan hitta inuti de olika blötdjuren. Det som pärlan är inuti kallas pärlemor, och det är det som skapar pärlan genom att hela tiden lägga lager runt den. Pärlemor har inte bara effekten av att skapa pärlan, den används även till hennes egna smycken.

Pärlemor är ett inre lager av en mussla som är där pärlan bildas. Lagret inuti musslan finns inuti blötdjuret för att skydda mot parasiter och andra främmande saker. Pärlemor är lagret inuti musslan som måste vara en slags livmoder, för de pärlor som bildas inuti musslan. Därav också namnet pärlemor, då det är pärlemor.

Historia och myter

Det sägs att i det gamla Egypten trodde man att pärlemor hade andliga krafter och kunde läka trauman samt skydda bäraren från andras ondska. Den avlidnes gravar dekorerades ofta med pärlemor, för att säkerställa att den avlidne fördes långt in i livet efter detta.

Under hela 1800-talet och början av år 1900 har Pärlemor symboliserat kärlek, kysk kärlek, som är en mycket autentisk form av känslor.

ringar på händerna

Plats

Pärlemor är lagret som finns inuti flera blötdjur. Bland annat kan man hitta pärlemor inne i olika sötvattensmusslor, ostron och även hos vissa sniglar. Färgen på pärlemor varierar beroende på typen av blötdjur, vattentemperaturen där blötdjuret lever och deras kost.

Värdering och pris

Även om både pärlor och pärlemor skapas inuti olika blötdjur är det en relativt stor skillnad i priset på de två. Pärlemor är lätt att ha att göra med inom smyckesindustrin, då man skär i den och formar den. Det gör att du kan hitta väldigt unika smycken med pärlemor. Priset på pärlemor beror särskilt på färgen, som tidigare nämnts varierar beroende på vilken blötdjur som har producerat den och deras sätt att leva.

Smycken med pärlemor

Här på CHANTI har vi ett stort urval av smycken med pärlemor. Pärlemor sätter en mycket fin och feminin touch på smyckena. Den vita färgen ger ett speciellt uttryck till smyckena och pärlemor passar både silver, guldpläterat silver och guldsmycken. Pärlemor bär ringar, örhängen och halsband. Vårt urval av pärlemorsmycken hittar du här.

doubledouble

Vanliga frågor om pärlemor

Vilken färg har pärlemor?

Färgen på pärlemor från musslor kan variera. Färgspektrat är brett och varierar från vitt till gult och rosa, till mörkgrått och den svarta färgen. De flesta av oss känner till pärlemor som den som finns inuti musslor, men man kan faktiskt även hitta pärlemor i sniglar. Till smycken används också pärlemor från abalonsnigeln , men här är färgerna gröna och blå.

Vad är pärlemor gjord av?

Pärlemor är ett material som produceras inuti blötdjur. Detta är vad du hittar på insidan av olika musslor och snäckskal.

Varför kallas det pärlemor?

Namnet pärlemor är bättre vettigt än vi bara går och tror, och namnet är väldigt passande för vad som pågår inuti en mussla. Pärlemor är pärlemor genom att pärlan uppstår inuti pärlemor. När en främmande kropp kommer in i musslan besväras pärlemor. Därför börjar det låga lagret runt, för att minska irritationen och så småningom dyker det upp en pärla

Kolla våra senaste inlägg!