Värt att veta om guld

Värt att veta om guld

Guld värderas för sin skönhet och mångsidighet och är den klassiska metallen för smycken. Guld är en ädelmetall, vilket innebär att den nästan inte påverkas av vatten, syre och vanliga kemikalier. Det kan dock lösas i kungsvatten, vilket är en blandning av salt och salpetersyra. Guld har fysiska egenskaper som länge har fängslat mänskligheten. Sedan antiken har guld symboliskt kopplats till solen, på grund av sin traditionella gula färg. På 1700-talet var guld den tyngsta av de kända metallerna, och eftersom guld aldrig fläckar och har stor användbarhet föredrar många smyckesdesigners och tillverkare fortfarande guld framför andra metaller än idag. Om det ignoreras på rätt sätt kan guld vara på obestämd tid, vilket gör det till en uppskattad metall för både designers och konsumenter. Det oxiderar inte eller korroderar, och endast en handfull sällsynta syror eller varmt klorblekmedel kan skada guldet. 

 delfin guldhänge

Var kommer guld från? 

Guld finns i guldvener där guldgruvor läggs ut. År 2020 var Kina världens största guldproducent och stod för 11 procent av den totala globala guldproduktionen. Andra länder där guld bryts är Sydafrika, Australien, USA. En av de största kända guldgruvorna är Auroras guldgruva i Guyana, Afrika.  

 

Guldpriser 

Guld ger bra priser på marknaden, och för många är guld en riktig statussymbol. Marknadsvärden visar att guldets värde ständigt ökar. I flera århundraden har guld haft sitt stjärnsmyckade rykte, och sedan förhistorisk tid har det erkänts och uppskattats. Guld får kvinnor att känna sig vackra och självsäkra. I många traditioner och seder är bröllop ofullständiga utan guld, eftersom det är en viktig del av ceremonin. Guldsmycken förs också vidare från generation till generation, och många ger sina barn eller barnbarn sina gamla guldsmycken, eller får dem omvandlade till ett annat unikt smycke. Guld är alltid på modet, så även om du inte gillar stilen på dina guldsmycken längre, kan du gå till en juvelerare och få dem smälta ner till nya smycken.  

 doubledouble

Guld i smycken 

Guld, i sin renaste form, är det mest formbara materialet som finns. Således är det rena guldet för mjukt och används därför legerat med andra metaller, som oftast är silver och koppar. Renheten hos legerat guld anges i karat. Rent guld, även kallat fint guld, är 24 karat, och ju lägre karat, desto lägre är innehållet av guld i legeringen, vilket är av stor betydelse för priset på guld. Hemma används oftast 8, 14 eller 18 karat. Guld legeras oftast med silver och koppar. En högre mängd koppar kommer att ge guldet en mer rödgul färg, medan mer silver kommer att göra guldet ljusare. Sedan antiken har gult varit den färg som är mest förknippad med guld. Vitt guld är ett vackert tillägg till ovanliga vita och ljusa diamanter. Smycken i vitt guld är också belagda med rodium, vilket är en glänsande metall som ökar guldets vithet och styrka. Vitt guld kan förväxlas med platina, även om de är helt olika metaller. Vitt guld och platina skiljer sig åt i nyans, styrka och motstånd mot repor. I vissa smycken paras vitt och gult guld ihop, vilket ger ett vackert tvåtonsutseende.  

 ring i vitguld

Ädelmetaller, såsom guld, måste innehålla två frimärken: en stämpel av håll och en namnstämpel. Dessa frimärken försäkrar köpare att objektet lever upp till vad det lovar. Myndigheterna har utsett FORCE Technology för kontroll av ädelmetaller i Danmark och måste därför kontrollera att bestämmelserna i lagen om innehållet i ädelmetaller följs. När ett guldfrö stämplas anges den färdiga legeringen i per mille. Det innebär till exempel att 18 karat guld stämplas 750, eftersom 750 per tusen av guldets legering är rent guld.  Det måste stämplas med en FORCE-godkänd och registrerad masterstämpel, även kallad namnstämpel.  Förutom stämpeln 750 för 18 karat guld är de vanligaste guldstämplarna: 333 (8 karat), 375 (9 karat) och 585 (14 karat). Du kan därför kontrollera dina guldsmycken, helst med ett förstoringsglas eller liknande, eftersom det ofta är mycket litet. Om det finns en stämpel där det står 585 på dina smycken, vet du att det är 14 karat.  

 Produkter av guld, platina och palladium som väger mindre än 1 gram är undantagna från kravet på hållande och namnstämpling. 

 doubledouble

Guldsmycken 

Guld är därför ett riktigt bra val när det gäller smycken. Det är en bra investering eftersom det är en tidlös metall som varar länge och har hälsofördelar. Nu behöver du bara ta reda på vilka guldsmycken som är rätt för dig och din stil. På Chanti hittar du ett brett urval av olika typer av guldsmycken, så att du kan ge en gyllene touch till din outfit.  

Guldhalsband 

Ett halsband är ett måste i din smyckeskollektion. Var du än är i det enkla utseendet med en enkel guldkedja eller den moderna och lite mer edgy looken med halsband i fördröjning. Under de senaste åren har pansarkedjor varit enormt populära och är vackra för sig själva och tillsammans med andra kedjor. Hitta våra guldpansarkedjor här.  

 guldhänge

Guldörhängen, armband och ringar 

Komplettera din look med ett par glittrande guldörhängen, ett sött guldarmband eller en fin ring. En av de senaste smyckestrenderna är kombinationen av olika metaller, så även om du har gått med silversmycken tidigare kan du säkert investera i några vackra guldörhängen och armband för att krydda din stil lite.  

Frågor om guld

Hur kan du se om det är äkta guld?

Äkta guld måste graveras med flera stämplar. Både en stämpel för karat, för guldsmeden och en som anger var guldet kommer ifrån.

Vad representerar karat?

Karat är beteckningen för guldets renhet. Guldet mäts upp till 24 karat, vilket är den renaste formen av guld.

Vad är skillnaden mellan karat och karat?

Karat är en måttenhet som används för att indikera guldets renhet. Carat är över i en lite annorlunda bollplank, nämligen diamanter. Carat är viktindikationen som används för diamanter.

guld singapore kedja

Hur stämplas vitguld?

Vitt guld ska stämplas med guldsmedsstämpeln samt med en stämpel som anger guldets karat. Du använder samma stämplar för vitt guld som du gör för guld.

Vad är skillnaden mellan karatguld?

Karat beskriver hur mycket rent guld som finns i en viss legering. 24 karat är den högsta karat, och därmed den renaste formen av guld. Alla andra karat, som t.ex 8, 14 och 18 karat är alla kombinationer av guld och andra metaller. 24 karats guld är väldigt mjukt i sin rena form, och andra metaller blandas därför in för att kunna använda guldet till smycken. Det är blandningsförhållandet som avgör vilken karat guldet kan beskrivas som.

Vad är guld stämplat med?

Guld stämplas efter vilken karat det är. 24 karat är stämplade som 999, 18 karat som 750, 14 karat som 585 och 8 karat som 333. Dessa stämplar kommer från en beräkning som till exempel lyder så här: (18/24) x 100 = 750

Dessutom ska guld ha en stämpel för guldsmeden och var guldet härstammar.

Är guld alltid stämplat?

Guld ska alltid stämplas med tre olika stämplar. Det måste finnas en stämpel för guldsmeden eller producenten, guldets karat (soliditet) och en stämpel som talar om var guldet kommer ifrån.

guld örhängen

Vad betyder 14k?

14k guld betyder 14 karat. Guld kan vara max 24 karat, och därför kan 14 karats guld beskrivas som 14/24. 14 delar rent guld och 10 delar andra metaller.

Hur rent är 14 karats guld?

Guld mäts i karat, där 24 karat är den renaste formen av guld. Därför kan 14 karats guld beskrivas som 14/24, det vill säga 14 delar rent guld och 10 delar andra metaller.

Kan guld tåla klorvatten?

Inget smycke har varken nytta av eller tål att komma i kontakt med kemikalier utan att det skadar och förstör smycket. Därför bör du helst undvika vissa typer av kemikalier när du bär dina smycken. Många glömmer ofta bort att ta av sig ringarna vid rengöring, vilket är extremt skadligt för alla typer av material.

guld tro, hopp och kärlekshänge

Hur får man guld att lysa igen?

Om dina guldsmycken har blivit lite trötta att titta på kan du enkelt väcka liv i dem igen med saker vi alla har hemma. Genom att lägga silverpapper i botten av en skål och hälla i kokande vatten och sulfo får du lätt ett mirakelmedel mot trötta smycken. Smycket behöver bara ligga där i några minuter, där man direkt skulle kunna se skillnad.

Kan du ta ett bad med guld?

Äkta guld tål att tas in i duschen. Vi rekommenderar dock att du tar av dig dina smycken inom för att undvika missfärgning. Detsamma gäller när du är fysiskt aktiv, sover på natten och sysslar med rengöringsmedel.

Tål guld vatten?

Äkta guld (och silver) tål kontakt med vatten och tvål utan att ta skada. Vi rekommenderar dock att du tar av dig alla dina smycken när du duschar, sportar och när du går och lägger dig på kvällen.

Hur många karat är äkta guld?

24 karats guld är beteckningen för den renaste formen av guld. Men både 18 karats, 14 karats och 8 karats guld är också äkta guld, om än med en lägre andel rent guld i sig.

Vad är 750 i guld?

När ett smycke stämplas med 750 visar det promillen (procent) guld. 750 motsvarar 18 karats guld som innehåller 750 promille finguld och 25 promille andra metaller. Frimärkena beräknas enligt följande: (18/24) x 100 = 750

Likaså är 14 karat guld stämplat som 585, 9 karat som 375 och 9 karat som 333. Dessa stämplar måste finnas i dina guldsmycken för att säkerställa äkthet.

guldrosettring

Vad är 1 karat guld?

Karat används över hela världen som en måttenhet för guldets renhet. Du mäter upp till 24 karat, och 1 karat guld motsvarar 1/24 rent guld. På samma sätt kommer du att mäta t.ex. 14 karats guld, vilket kommer att vara 14 delar guld och 10 delar andra metaller.

Vad missfärgar guld?

Eftersom guld blandas med andra metaller kan man uppleva att de blir missfärgade. Det kan vara både olika kemikalier, syre och svavel som orsakar missfärgningen.

Hur rengör man guld?

Det enklaste sättet att rengöra guldsmycken är att lämna smycket i en tvålblandning och sedan rengöra det med en mjuk tandborste.

Kan guld oxidera?

Det är mycket normalt att både guld och silver oxiderar. Detta kan dock lätt rengöras med en trasa eller tvålvatten.

guldringar

Är guld en ädelmetall?

Guld är en ädelmetall, eftersom den inte reagerar på syre, vatten etc.

Kan guld rosta?

Guld kan inte rosta, eftersom det är en ädelmetall som inte reagerar på syre. Du kan dock upptäcka att ditt guld blir missfärgat - Detta kan enkelt tas bort genom att polera eller rengöra smyckena.

Hur får man guldkedjor att glänsa?

Du kan enkelt få dina guldsmycken blanka och fina igen med saker du redan har hemma. Kokande vatten och sulfo ska blandas ihop i en skål, vars botten är belagd med silverpapper, med den blanka sidan uppåt. Smuts och smuts kommer omedelbart att lossna från kedjan och den kommer att lysa igen. När kedjan ska tas upp ur vattnet ska den genast läggas i kallt vatten så att du inte bränner fingrarna.

Kan guld putsas upp?

Det är ganska lätt att polera guld. De flesta guldsmycken blir helt rena och fina genom att blötläggas i tvålvatten. Skulle det dock fortfarande finnas smuts i krokarna kan du försiktigt borsta dina guldsmycken rena igen med en mjuk tandborste.

Om dina guldsmycken är täckta med antingen pärlor eller ädelstenar måste du dock undvika alla typer av rengöringsmedel, eftersom det kan skada dem.

Kolla våra senaste inlägg!