Värt att veta om silver 

Värt att veta om silver 

Silver  

Silver är en metall som är älskad av män och kvinnor runt om i världen. Sterling silver är mångsidigt, sofistikerat och tidlöst. Denna vackra legering förtjänar sin plats som en av de mest älskade ädelmetallerna. Men de flesta människor är inte säkra på vad som gör denna metall så speciell. Så vad är silver egentligen, och hur jämför det med rent silver och andra populära metaller? Hur passar det de individuella behoven hos juvelerare, designers och konsumenter? 

Silver har länge erkänts som en ädel och värdefull metall över hela världen. Det användes ursprungligen för valuta och komplexa smycken. Silver har länge varit en symbol för rikedom och status. Uttryck som "född med en silversked i munnen" och "serverad på ett silverfat" illustrerar ädelmetallens rika konnotationer. Men eftersom silver är en extremt formbar metall är den, trots sitt vackra utseende, väldigt opraktisk. 

silverkedja

Var kommer silver ifrån?  

Ingen vet säkert när den första silverlegeringen skapades, men vi vet att den blev utbredd på 1000-talet. Norman Penny, utfärdad i Storbritannien av Vilhelm Erövraren 1083, var gjord av en silverlegering. I några av de tidigaste utformningarna av myntet flöt två små stjärnor över kungens axlar: På gammal engelska översätts ordet sterling som "som en liten stjärna", och är ett möjligt ursprung för ordet sterling.  

När européerna "upptäckte" Amerika föll de också över dess rika silvergruvor. Central- och Sydamerika steg som de största silverproducerande regionerna i världen och silversmederna drog fördel av den nya marknaden. Efter att ha förstärkt silvret med koppar eller annan metall, tillverkade hantverkare nästan allt du kan tänka dig av sterlingsilver. Inklusive parfymflaskor, redskap, medicinsk utrustning, smycken och musikinstrument. Idag är sterling silver en av de mest använda metallerna i exklusiva smycken och högkvalitativa accessoarer. 

silverarmband med stenar

Silverpriser  

Rent silver är dyrare än en legering i sterling, vilket gör att för att designa smycken måste en hantverkare investera mer i utgångsmaterial. Detta krav höjer priset på slutprodukten avsevärt, vilket gör silver till ett mindre praktiskt alternativ för kommersiella smycken.  

Alternativt är sterling silver en prisvärd metall. I kombination med dess ökade styrka gör denna egenskap sterling silver till ett utmärkt val för ett brett spektrum av applikationer. 

Silversmycken är den mest populära metallen bland det moderna segmentet av smycken över hela världen. Det blir ännu mer populärt när det gäller guldsmycken. På grund av marknadsfluktuationer stiger guldpriset ständigt och många smyckesdesigners föredrar nu att designa prydnadsföremål och prydnader i silver. Kunder med kort månadsinkomst köper gärna silversmycken som faller under deras budget. 

Silversmycken har till och med integrerats i modebranschen i stor skala, och efterfrågan växer dag för dag. Smyckesdesigners kommer med moderna och trendiga smyckesdesigner för att öka lockelsen och försäljningen samt utnyttja sin varumärkesidentitet på smyckesmarknaden. Många av dem erbjuder speciella rabatter på silversmycken under semestern och kommer med innovativa idéer för att locka och skapa kunder för deras kreativa smyckessegment. Den moderna tidens design och integrationer har därför gjort silversmycken mer populära. Detta är till förmån för de som har en budget och vill spara lite när det kommer till smycken då silver är billigare än andra ädelmetaller som guld och platina.  

panzerarmband i silver

Silver i smycken  

Rent silver, även kallat finsilver, är också för mjukt för många praktiska ändamål som smyckestillverkning. Silver är legerat med koppar och liksom guld anges dess renhet i promille. Den vanligaste stämpeln för silver är 925, och silver av denna renhet kallas sterlingsilver. Denna typ av silver är lämplig för allergiker på grund av dess låga kopparhalt, men vissa kan fortfarande uppleva allergier mot 925 sterling silver, oftast av örhängen. Liksom guldsmycken ska även silversmycken stämplas med en FORCE godkänd och registrerad namnstämpel. Sterling silver är en ädelmetall, vilket innebär att den inte reagerar med vatten eller normal luft. Anledningen till att man fortfarande ser silverfärgning är att det angrips av svavelväte från luften. 

För att förhindra att silver mattas av används rhodineringsmetoden . Detta är en ytbehandling där man behandlar silversmyckena med tyget rodium, för att skydda det från oxidation. När silver är rodiumpläterat påminner det om vitguld, och har ofta ett mer rått utseende. Det smarta med att köpa rodiumpläterat silver är att det behåller sin lyster bättre utan att behöva poleras. Om den med tiden ändå tappar sin lyster kan den helt enkelt rodiumpläteras igen.  

doubledouble

Silver kan också oxideras, vilket innebär att man lägger det i en speciell vätska som ger silvret ett mörkare, nedsmutsat utseende. Oxiderat silver liknar silver, som har blivit svart på grund av syre, men med ett jämnare och glänsande utseende.  

Likaså kan man förgylla silversmycken, som också är en ytbehandling, för att imitera guldsmycken. Man måste vara medveten om att alla ytbehandlingar på silversmycken slits med tiden. Här speciellt ringar och armband, då dessa ständigt utsätts för yttre påverkan. Ytbehandlingen kan dock återskapas hos din lokala juvelerare.  

silver örhängen

Silverhalsband  

Ett halsband är ett måste i din smyckeskollektion, oavsett om du är för den enkla looken med ett enkelt silverhalsband, eller den moderna och lite mer edgy looken med halsband i lager. De senaste åren har pansarkedjor varit enormt populära, och är vackra för sig själva och tillsammans med andra kedjor. Hitta våra pansarkedjor i silver här.  

Silverörhängen, armband och ringar  

Komplettera din look med ett par glittrande silverörhängen, ett sött silverarmband eller en snygg ring. En av de senaste smycketrenderna är kombinationen av olika metaller, så även om du har gått med guldsmycken tidigare kan du tryggt investera i några vackra silverörhängen och armband för att piffa upp din stil lite. Hitta våra silverörhängen, armband och ringar här.  

Vanliga frågor om silver

Vad är siffran för silver?

Silver har atomnummer 47.

De flesta av oss känner silver som 925 sterling silver, men silver kan även stämplas med 830 och 800 och dessutom ska smyckena även namnstämplas.

Vad betyder silverstämplar?

Silverstämplar används för att säkerställa smyckets äkthet samt vilken typ av material smyckena är gjorda av. Silver kan stämplas med flera olika stämplar som alla talar om andelen silver i smyckena. Den kan bland annat stämplas 925, 925 S eller Sterling, som alla betyder sterling silver med en silverprocent på 92,5%.

830, 830 S och 84 betyder också en silverprocent på 83 % och 84 %.

Om du hittar stämpeln 999 eller 1000 betyder det att materialet är nästan 100% rent silver. Dessa är bara silverstänger, som är gjorda av rent silver.

Hur vet man om det är sterling silver?

Sterling silver måste stämplas med 925, för att försäkra köparen om material och kvalitet.

silver örhängen

Är sterlingsilver äkta silver?

Ädelmetallsilvret är mycket mjukt i ren form. Därför blandas det med 7,5% koppar, så att silvret kan användas till bland annat smycken. Sterling silver är 92,5% rent silver, varav namnet 925 sterling silver används.

Vad är oxiderat sterling silver?

Oxiderade silversmycken är oxiderade silversmycken där silvret görs betydligt mörkare eller svart.

Vad betyder Sterling Silver?

Sterling silver är en legering av rent silver och koppar. Blandningsförhållandena är 7,5 % koppar och 92,5 % rent silver. Därav namnet 925 sterling silver.

Är CHANTI smycken äkta silver?

Alla CHANTIS silversmycken är gjorda av 925 sterling silver.

silverarmband med fyrklöver

Vad är 925?

925 kommer från andelen silver i legeringen sterling silver. Här är blandningsförhållandena 7,5 % koppar och 92,5 % silver.

Är det någon skillnad mellan silver och sterling silver?

skillnaden mellan rent silver och sterling silver är att sterling silver är en legering av silver och koppar, och är alltså inte rent silver. Silver är en mycket mjuk ädelmetall, och den är därför blandad med koppar för att göra den användbar till bland annat smycken.

Hur tar man reda på om det är äkta silver?

Äkta silver ska alltid stämplas. Stämplarna sitter vanligtvis på insidan eller baksidan av smyckena och de kan vara väldigt små.

Kan sterling silver rosta?

Äkta silver kan inte rosta. Däremot kan man upptäcka att silver kan bli missfärgat. Missfärgningen kan dock lätt slipas bort och är därför endast en tillfällig missfärgning.

silver örhängen

Är sterling silver bra?

Sterling silver är den mest använda typen av silver för smycken. 925 anses av många vara ett kvalitetsstämpel på silvret.

Tål sterlingsilver vatten?

Silver är en ädelmetall, och du kommer därför lätt att kunna utsätta dina silversmycken för rent vatten.

Tål sterlingsilver saltvatten?

Dina silversmycken tål att läggas i saltvatten. Eftersom silver är en ädelmetall, var inte nervös för att utsätta dem för rent vatten eller luft. Det kommer inte att skada smycket, men du kommer att upptäcka att silvret blir missfärgat.

Hur renar man sterling silver?

Det enklaste sättet att rengöra dina silversmycken är att använda kokande vatten, salt och silverpapper. Genom att hälla kokande vatten utöver salt och folie i en skål, och sedan lämna dina smycken där i några minuter. Smyckena kommer att vara fria från smuts och smuts, men du kommer att kunna uppleva en mer matt yta.

brevkedja i silver

Vad tål silver inte?

Ytan på silvret reagerar framför allt på svavelväte och syra kan bland annat detekteras i hud, parfymer, luften och olika krämer. Silver tjänar särskilt på att vara i en lufttät väska eller smyckeskrin när den inte används.

Varför efterlyser du silver?

När silver kommer i kontakt med bland annat svett och syre blir silvret i legeringen missfärgat. Detta är inte en permanent missfärgning och du kan använda en rengöringsduk för att ta bort de mörka fläckarna.

Tål silver klor?

Man bör inte bära sina smycken i pooler och simbassänger då klor och andra kemikalier kan skada ytan på smyckena och lämna mörka fläckar.

Hur tar man bort oxidation på silver?

Först och främst kan du försöka putsa bort missfärgningarna. Om fläckarna fortfarande kan ses kan du lägga smyckena i en skål med salt, folie och kokande vatten.

silver kedja

Vad renar du silver med?

Du kan enkelt rengöra dina silversmycken med salt och bakpulver. 2 msk salt och bakpulver ska blandas med kokande vatten i en skål med silverfolie i botten. Smycket kan ligga i skålen i upp till en timme, varefter det ska sköljas och torkas av.

Hur rengör man gammalt bestick?

Du behöver inte spendera evigheter med en rengöringsduk för att få ditt bestick att glänsa igen. Genom att använda detta knep kan du spara tid men samtidigt få ett helt perfekt resultat. Du börjar med att lägga silverpapper i botten av ett fat eller en skål. Tillsätt sedan en matsked bakpulver och salt, samt kokande vatten dessutom. Smyckena kan ligga i blandningen några minuter innan de plockas upp, sköljs och torkas.

Hur får man silver snyggt igen?

Du kan få ditt silver snyggt igen genom att lägga dina smycken i ett fat med varmt vatten, salt och folie. Folien ska täcka botten, varefter saltet ska blandas i vattnet. Smyckena kan ligga i vattnet i upp till en timme, varefter de ska plockas upp och torkas av.

Kolla våra senaste inlägg!