All kunskap om ädelstenen Citrin

All kunskap om ädelstenen Citrin

Ädelstenen Citrin är känd för sin gula och delvis orange färg. Denna färg är särskilt populär för sommarsmycken, men den gula färgen passar alla årstider och för alla människor.

Stenens fina gula färg går lätt att blanda med andra typer av ädelstenar. Du ska inte vara rädd för att dina Citrine-smycken ska hindra dig från att överväga andra ädelstenar för dina smycken.

Med sin gula färg kan Citrin påminna oss alla om en speciell sak: en citron. Det gäller även namnet på stenen, som kommer från det franska ordet för citron.

doubledouble

Historia och myter

Även om citrin påminner oss om citronen, kan det också påminna oss om något annat: solen. Detta är också vettigt eftersom det sägs att Citrin bär krafter från solen.
Numera används stenen främst som tentasten, då den ger stöd och tonar ner känslan av ångest och stress.

Plats

De allra flesta citriner kommer från Brasilien. Utbudet av Citrin är långt lägre än efterfrågan och det betyder att Citrin har fått en falsk syster, nämligen bränd Citrin. Rostad citrin är inte citrin, utan en ametist som har värmts upp.

Värdering och priser

Citrin, liksom många andra ädelstenar, bedöms på fyra parametrar. Slipning, renhet, färg och vikt. Ju större sten, desto högre värde. Oftast. Men de andra tre parametrarna spelar också en stor roll. Om stenen har en djup och intensiv färg, få inneslutningar och en lämplig slipning, är värdet ännu högre. Många ädelstenar är ofta små, då inneslutningar inte gör det möjligt att producera större stenar med rätt renhet.

flerfärgad ring

Citrin smycken

De gula ädelstenarna ger en fräsch och somrig look. Stenen är lämplig för guld, guldpläterat guld, vitguld och silversmycken. Citrin har en hårdhet på 7, vilket gör den lämplig för smyckesanvändning.
Citrin är födelsestenen för dem som är födda i november månad.

Vårt stora utbud av Citrinsmycken hittar du här.

Vanliga frågor om Citrin

Är citrin en ädelsten?

Citrin är en ädelsten som ofta inte innehåller föroreningar. Stenen får sin gula och orange färg från en mängd järn som finns under bildningen och ändrar därmed färgen. En naturlig citrin är mycket sällsynt, eftersom de citriner vi oftast ser är ametister som har värmebehandlats, och därmed har ändrats till den gulaktiga färgen.

Vad gör Citrin?

Stencitrinen har flera egenskaper som kan hjälpa oss människor. Det kan hjälpa till att rena och förnya dig och dina tankar. Det kommer att vara till hjälp för att skapa framgång eftersom det kommer att öka ditt självförtroende och ge dig tro på dig själv. Därför är Citrin bra på att hjälpa till att lugna nerverna och tro på sin magkänsla. Stenen är full av bra energi och den kan stärka din egen när du är i svåra situationer. Många gör det till en vana att alltid bära citrin, att alltid ha en känsla av trygghet i närheten.

Vad betyder Citrin?

Ordet Citrin kommer från det franska ordet citron, vilket är mycket passande för färgen på stenen. Många känner till Citrin som en examenssten eftersom den stöder ångest och tvivel.

Kolla våra senaste inlägg!