Vigselringar

Vigselringar

General om vigselringar 

Vigsel- och förlovningsringen har använts långt tillbaka i romarriket. Här symboliserade ringens form – cirkeln utan början eller slut – evigheten och troheten. Sedvänjan absorberades i den katolska kyrkan och spreds senare över hela världen med kristendomen. På 1300-talet nådde denna sed att utbyta vigselringar också norr, men bara med den ädla. Det var inte förrän omkring 1900 som sedvänjan hade blivit allmänt använd. Idag är det få som inte byter både förlovnings- och vigselringar. Åsikterna går isär om vilken hand vigselringen ska sitta på. En regel är att den måste sitta på vänsterhandens ringfinger, eftersom man trodde på gammal tro att en ven sprang direkt från hjärtat till fingret. Andra anser att vigselringen ska sitta på höger hand, eftersom det är den som används för trohetslöftet i kyrkan. 

guld vigselringar

I Danmark är det normalt att ha vigselringen på höger hand och en eventuell förlovningsring på vänster hand. Det mest traditionella valet av vigselring är en perfekt slät enfärgad ring för båda parter i äktenskapet, vanligtvis med datum och partnerns namn ingraverat på insidan. På senare tid har det dock blivit mer normalt för kvinnor att välja en ring med en eller flera stenar, och både kvinnor och sill finns i många olika och fantasifulla mönster. På samma sätt väljer du också vilken text du vill graveras i ringarna, om du vill gravera alls. Vissa väljer att ha ett citat, ordspråk eller kort fras ingraverad, vilket har speciell betydelse för paret. 

 doubledouble

Vilka vigselringar ska du välja? 

Du måste bära dina vigselringar varje dag, och det är därför viktigt att du hittar rätt ringar. Först och främst, tänk på vad din stil är. Vill du ha en enkel och praktisk ring, eller ska den fyllas med ädelstenar? Det finns inga regler för hur en vigselring ska se ut, så du kan välja vilken typ du tycker passar dig bäst. 

Om du vill ha ädelstenar i ringarna måste du också ta reda på vilka. Den vanligaste ädelstenen för vigselringar är diamanten. Dessutom används rubiner, safirer, smaragder eller tourmalines. Diamanter kan vara dyra, och du kan därför med fördel välja flera små diamanter istället för en stor. Det kan ge ringen ett exklusivt utseende.  Därefter måste du överväga vilken slipning du vill ha, och vi rekommenderar att det inte är här du kompromissar. Slipningen får ljuset att reflektera, vilket ger stenen det glittrande utseendet. Det finns flera olika snitt som du kan läsa om i vore diamantguide här. 

 guld vigselringar med diamant

Vilken metall du vill ha till ringarna är också ett viktigt beslut. Guld är en av de mest hållbara metallerna och kan därför vara ett bra val. Vitt guld är ljusare och kan ge en riktigt fin bakgrund om du har valt stenar i ringarna. Om du gillar den ljusa färgen på vitt guld men vill spara lite kan du enkelt välja silver. Denna metall är dock lite mjukare och blir därför patina lättare. I våra vigselringar används 925 silver, vilket är en mycket ren legering. Du kan också välja titan, vilket är ett billigare alternativ. Titan är hållbart och ljust, men med tiden kan förvärva en mörkare färg än platina och vitt guld. 

Så det finns många saker att tänka på när du väljer vigselringar. Det är ett viktigt beslut eftersom smyckena måste bäras för resten av livet. Vi rekommenderar att du köper en provlåda med dig, så att du är säker på att du har valt rätt storlekar och tjocklekar. 

 doubledouble

Vigselringar på CHANTI  

På CHANTI är vi medvetna om att köp av vigselringar är ett stort och viktigt beslut, och på grundval av detta erbjuder vi att du kan få en provlåda gratis innan du fattar det slutliga beslutet. Provlådan består av:  

- En provuppsättning av ringarna du är intresserad av. Dessa ringar är i standardstorlekar och har därför inget att göra med de angivna storlekarna. Provuppsättningen används helt enkelt för att titta på designen.  

- Fingermätare med lämplig bredd för att mäta dina storlekar. Ringarna kan levereras i storlekarna 46 till 75, och vi kan göra halvstorlekar. Tänk dock på att om du beställer ringar i mycket stora storlekar kan priset vara något högre än annonserat på webbplatsen, eftersom mer guld måste användas vid tillverkningen av dessa. Om så är fallet kommer du att kontaktas och ges möjlighet att avbryta köpet.  

- Returnera kuvert och paketetikett, så att du inte behöver betala för returfrakten. Paketet behöver helt enkelt lämnas på postkontoret. Kom ihåg att behålla kvittot med spårningsnumret så att du kan hålla ett öga på att vi får tillbaka provlådan.  

- Beställningsformulär, där du bockar av oavsett om du vill att ringarna ska sättas i produktion eller inte. Det finns också fält för fyllning i gravyr. Gravyr måste köpas som en separat artikel och kostar 150 danska kronor för två ringar. Leveranstiden på provlådan är vanligtvis några dagar, men det kan finnas en längre väntetid om provuppsättningen lånas ut. De färdiga ringarna har en produktionstid på 2–3 veckor. 

Vanliga frågor om vigselringar

Vem väljer och köper vigselringarna?

Vigselringarna väljs ofta av paret gemensamt. Här går du eventuellt till en juvelerare och provar flera ringar, storlekar osv. Hos CHANTI kan du få en provlåda, vilket innebär att du kan prova storlekar tillsammans hemma och i efterhand hitta dina vigselringar på CHANTI.se.

Hur ser en vigselring ut?

Det finns ingen specifik typ av ring som visar hur en vigselring ser ut. Många väljer att köpa ett set så att de två ringarna matchar, men det går även att köpa två individuella ringar så att båda önskemålen uppfylls. Väljer du ett set med två likadana ringar kan det vara ett alternativ att välja en där det till exempel är några stenar i en, så att det blir mer feminint för kvinnan. Det är såklart väldigt individuellt hur man vill att vigselringarna ska se ut. Hos CHANTI har vi ett stort utbud av vigselringar i alla prisklasser, så det finns något för alla. Du hittar urvalet här.

Vad är skillnaden mellan förlovningsring och vigselring?

En förlovningsring är den ring som hittills använts och en vigselring är den ring som ges under vigseln i kyrkan, som en symbol för att paret nu har gift sig.

Varför har du en vigselring på höger hand?

Det verkar som att det finns flera olika anledningar till att vi i Danmark har våra vigselringar på höger sida. Det beror delvis på att vi sedan visar ringen när vi skakar hand. Dessutom sägs det också att högerhanden är "dealhanden". Det kan relateras till att när man gifter sig så lovar paret varandra evig kärlek och trohet.

Vilken hand ska ringen sitta på när ni är gifta?

Det finns ingen rätt eller fel hand att placera ringen på. Många väljer dock att gå med den traditionella lösningen, där förlovningsringen sitter på vänster hand och vigselringen på höger. Alla väljer inte att köpa både en förlovningsring och en vigselring och det är därför helt upp till paret själva att välja var de vill bära sina ringar. Både händer och alla fingrar kan fungera som det rätta om det är vad paret vill.

guld vigselringar med diamant

Ska en vigselring vara guld eller silver?

En vigselring kan se ut precis som du vill ha den. En klassisk vigselring är rött guld, men det syns mer och mer att par väljer ringar i andra ädelmetaller. När du ska välja dina vigselringar kan det vara en bra idé att välja en ring av äkta guld eller silver. På så sätt får du en ring som kan hålla hela livet och som inte sprider sig eller tappar färgen.

Kan det finnas diamanter i en vigselring?

En diamant kan hjälpa till att ge en ring ett mycket elegant och feminint utseende. Därför kan diamanter i en vigselring vara rätt lösning för vissa. En vigselring behöver dock inte innehålla vissa typer av stenar. Det är helt upp till den som ska bära ringen, och lyckligtvis finns det otaliga ringar som kan användas som vigselringar och det finns några för allas smak, oavsett om man är för det enkla eller gillar en ring som är prålig.

Vad symboliserar en vigselring?

En vigselring är den ring som sätts på handen under vigseln och som symboliserar att paret nu har gift sig.

Var ska en vigselring sitta?

Det är helt upp till paret att välja var vigselringen ska sitta. De danska traditionerna säger att den ska sitta på höger ringfinger, men båda händerna och alla tio fingrar kan vara helt rätt.

Vad ska man göra med en förlovningsring?

Om du är ringförlovad men också vill ha en vigselring finns det flera saker du kan göra med din förlovningsring. Vissa väljer att ha den på vänster ringfinger och sedan ha vigselringen på höger hand. Det är även ett alternativ att hitta en vigselring som går att kombinera med förlovningsringen så att man kan ha båda på samma finger. Många väljer också att använda sin förlovningsring som vigselring så att de totalt sett bara har en enda ring för att symbolisera båda.

doubledouble

Vad kostar en vigselring?

En vigselring behöver inte vara dyr, på CHANTI har vi ett stort utbud av vigselringar i olika prisklasser så alla kan vara med. Pris och kvalitet hänger ofta ihop när det kommer till smycken. Därför blir priset på ringen högre om till exempel diamanter eller andra ädelstenar önskas i ringen.

Vilket finger har män ringen på?

De flesta män bär sin vigselring på ringfingret, för att på bästa sätt visa att han är gift. Även om ringfingret är det mest typiska fingret att bära vigselringen kan du enkelt välja ett annat finger om du tycker att det sitter bättre.

Varför använda vigselringar?

Många ser vigselringar som en symbol för kärleken mellan två personer och att paret nu har gift sig.

Vad ska finnas i en vigselring?

Det är många som väljer att få en eller flera saker graverade inuti sina ringar. Det är inte en nödvändighet, men det kan göra ringen mer personlig. Ofta väljer folk att få sin bröllopsdag graverad samt namnet på maken. Det går dock även att gravera en söt hälsning, en symbol eller något helt annat. En vigselring behöver inte heller ha någon gravyr.

Hur mycket ska man lägga på en vigselring?

Priserna på vigselringar är väldigt olika beroende på vad man vill ha och var man kan köpa dem. Hos CHANTI har vi ett brett urval av ringar i alla prisklasser. Här kan du hitta allt från de mycket enkla seten till stora ringar med bland annat diamanter och andra stenar. Så vad du än vill ha av vigselringar så går det att hitta dem hos CHANTI just här.

Vem ska bära en vigselring?

Det är väldigt typiskt att båda parter i äktenskapet får en vigselring under vigseln. En vigselring är inte en nödvändighet för att gifta sig eller gifta sig, men det är en fin symbol för kärlek. Vigselringar ses oftare hos män än förlovningsringar gör. Detta eftersom det oftast är männen som friar till kvinnorna och det är alltså de som ger en ring och därför inte får en.

Kan man använda en förlovningsring som vigselring?

Självklart. Det är helt normalt att "återanvända" sin förlovningsring. Det kan finnas flera anledningar till att ett par väljer att återanvända sina förlovningsringar som sina vigselringar. Många par väljer att bara köpa en enda ring som sin symbol för kärlek.

Kolla våra senaste inlägg!