Intressanta fakta om smycken

Intressanta fakta om smycken

Rent silver är mjukt

Ädelmetallsilvret är i ren form en av de mjukaste ädelmetallerna, och rent silver kan därför inte användas till smycken. För att göra silver hårdare så att det kan användas till smycken blandas det med 7,5 procent koppar. Denna form av blandning är den de flesta av oss känner till och som är stämplad 925 på grund av blandningsförhållandena.

24k guld

Precis som silver är rent guld också mjukt. Faktum är att 24k guld är så mjukt att du kan forma det med händerna. 24k guld, som även kallas finguld, är så smidigt att man kan platta till ett gram guld till en hel kvadratmeter, som kan bli så tunt att det blir genomskinligt.

Varierande ringstorlekar

Om du till exempel har storlek 55 på vänster ringfinger kan du inte alltid räkna med att det är samma storlek som du behöver på höger sida.

Ringstorlekarna varierar ofta från den ena handen till den andra, då du ofta har större och kraftfullare fingrar på din dominerande hand.

flätad ring

Rose guld

Metallen roséguld är inte en ren metall. Roseguld får sin rosa färg genom att rent guld blandas upp med koppar. Det finns flera typer av blandningsförhållanden som kan användas för att göra roséguld, men de mest typiska förhållandena är 75 procent guld och 25 procent koppar.

Världens äldsta smycken

I en grotta öster om Kapstaden i Afrika har forskare hittat vad som tros vara världens äldsta smycken. Här har man hittat små snigelhus som kan ha blivit färgade, och de är 75.000 år gamla.

Pärlor

Pärlor idag tillverkas ofta på konstgjord väg av människor. Här för man in en främmande kropp i musslan som fastnar i mantelvävnaden och startar en reaktion inuti musslan. Sedan startar pärlprocessen, där en pärlemor bildas i mantelvävnaden som senare blir en pärla. Dessa pärlor är fortfarande riktiga pärlor, processen är bara annorlunda och de kan kallas konstgjorda pärlor.

hjärthänge

Födelsestenar

Det finns ett antal ädelstenar som var och en representerar en specifik månad. Det sägs att stenarna är tänkta att ge lycka till dem som fyller år den månaden. Det betyder att det finns 12 olika ädelstenar, som är under kategorin födelsestenar.

Tron på födelsestenar och deras syfte tros ha sitt ursprung i antingen Tyskland eller Polen och har varit en tradition sedan 1600-talet. De 12 födelsestenarna har ändrats flera gånger under åren och de kan fortfarande variera i olika kulturer.

Här får du listan så att du kan hitta din födelsesten och en länk direkt till CHANTIs urval:

Januari - Granat

Februari - Ametist

Mars - Akvamarin

April - Diamant

maj - Smaragd

Juni - Pärla & Maanstenar

Juli - Rubin

Augusti - Peridot

September - Safir

Oktober - Opal & Turmalin

November - Topas & Citrin

December - Turkos

doubledouble

Syntetiska diamanter

Syntetiska diamanter är konstgjorda diamanter. Syntetiska diamanter har tillverkats i många år, men har först på senare år krupit en bit in i smyckesbranschen. Genom att titta på en syntetisk diamant och en naturlig diamant kommer det blotta ögat oftast inte att kunna se skillnad. Även om de syntetiska diamanterna har kommit in i smyckesindustrin är det bara 2 procent. av alla diamanter som används för smycken, som är syntetiska. De syntetiska diamanterna är dock populära för industriella förhållanden, där de står för 98 procent.

De första diamanterna

Vi måste gå tillbaka till 600 år f.Kr. Här hittades de första diamanterna i Indiens undergrund. Då var diamanter en symbol för manlighet, mod och storhet, vilket är en kontrast till det feminina uttryck som diamanter har idag.

Även om diamanterna hittades i Indien många hundra år tidigare, hittade de först på 1600-talet till Europa, där det till och med skulle ta hela 100 år innan diamanterna var eftertraktade.

Indien var den enda källan till diamanter fram till början av år 1700, då en stor mängd diamanter hittades i Brasilien, vilket satte igång diamantindustrin i Europa. Cirka 100 år senare, den största mängden diamanter som någonsin hittats. De hittades i Sydafrika, som idag är en av de största exportörerna.

Ädelstenar

Visste du att några av de mest populära pärlorna är miljarder år gamla? En diamant kan t.ex. vara upp till 3 miljarder år gammal. Diamanter tillverkas nästan 200 km under jorden, där de är under tryck och sakta rör sig mot jordens yta.

Detsamma gäller nästan ädelstensrubinen, som tros vara upp till 2,5 miljarder år gammal. Men alla ädelstenar bildades inte så länge sedan. Ädelstenens smaragd anses bara vara cirka 2600 miljoner år gammal.

 

Kolla våra senaste inlägg!